Nem is akármilyen! Okinava, Japán legdélebbi, trópusi szigetcsoportja nem tartozik az ország legfelkapottabb részei közé, pedig a strandok világszépek és e mellett az ország minden olyan egyéb aspektusa is megtalálható itt, ami miatt Japán a világ legérdekesebb országai közé sorolható. A trópusok – és Japán – kedvelőinek Okinava minden szempontból tökéletes úti cél, úgyhogy íme egy kis inspiráció!

Okinava strand


    Az igazat megvallva én magam is elsősorban pénzügyi megfontolásból, na meg a tengerpartok iránt érzett megmagyarázhatatlan vonzalmam miatt választottam a Kanszai-régió (Oszaka, Kiotó és környékük) mellé Okinavát úti célomul Japánban; és egy percig sem bántam meg, hogy nem például a sokkal népszerűbb Tokióra esett a választásom. A repülőjegy Oszakából Okinavára olcsóbb volt, mint egy Oszaka (vagy Kiotó) – Tokió gyorsvasútjegy, ami tulajdonképpen a fapados utazás aranykorában talán már kevésbé meglepő. Okinava nálam régóta volt bakancslistás, de őszintén szólva nem hittem volna, hogy a tengerpart szempontjából sok újat fog mutatni Délkelet-Ázsia csodás strandjai után. Japán legdélebbi prefektúrája azonban nem okozott csalódást, sőt! A strandok még Indonézia és a Fülöp-szigetek után is elvarázsoltak, itt ugyanis a mesés tájhoz a japán kultúra társul annak minden pozitívumával (remek ételek, kényelem, kiszámíthatóság), ráadásul mindez laza, mondhatni trópusi formában.


okinava 2


   E bejegyzésben Okinava tartomány legdélebbi részére, a Yaeyama szigetcsoportra fókuszálok, ugyanis Okinava főszigetén egy tájfunnak köszönhetően romba dőltek terveim – az ottani „nagyágyúk”, Zamami, Tokashiki, Akajima, stb. szigetekre megállt a kompforgalom és a repülőnket is törölték, úgyhogy sajnos úgy alakult, hogy csak a sziget központjában, Naha városában tudtunk szétnézni. Ami szintén nagyon érdekes és hangulatos egyébként, de ha már idáig elutazik az ember, akkor érdemes a kisebb szigetekre fókuszálni, így e bejegyzésben én is így teszek. Az utazással kapcsolatos praktikus információkat a bejegyzés végén találod.

Miért érdemes tehát Ishigakit és a többi Yaeyama szigetet felkeresni?  Hát ezért:

Gyönyörű trópusi szigetek, remek strandokkal
Kezdjük a lényeggel: az apró Aragusuku sziget az általam valaha megjárt legszebb szigetek listájára még úgy is felfér, hogy azért már sok trópusi szigeten volt szerencsém megfordulni. Az egyetlen „bökkenő”, hogy ez az egyébként apró sziget menetrendszerinti komppal nem, csupán szervezett kirándulás keretei között látogatható – a szigeten ugyanis mindössze 10 ember él. A körülbelül 6-7 óra hosszú, tehát kvázi egész naposnak mondható kirándulásért emlékeim szerint úgy 23 ezer forintnak megfelelő japán jent fizettem, de nagyon megérte. A sznorkeling (merthogy eredetileg azon lenne a hangsúly) Indonézia után felejthető volt, a strandok szépsége viszont kárpótolt mindenért. Íme néhány fénykép:


Aragusuku sziget


   A bejegyzés alján egy videót is találsz Aragusukuról !
Aragusuku sziget mellett kiemelném még a főszigeten, Ishigakin található Kabira öblöt, amely talán egész Okinava egyik legtöbbett fotózott szeglete, nem véletlenül:


Aragusuku sziget 2


Az érintetlenség érzése és a felfedezés öröme

   A távolságok és a sokkal kevesebb információ miatt Ishigakit jóval kevesebben látogatják, mint akár Nahát (amely Okinava prefektúra központja), természetesen Japán többi részéről nem is beszélve. Érkezésem előtt én is csupán a Kabira öbölről, illetve Iriomote szigetéről hallottam korábban, persze a praktikus információkkal én sem nagyon voltam tisztában. Iriomotéről tudni érdemes, hogy a sziget úgy 90%-a érintetlen dzsungel, amely talán nem csak Japánban, de az egész világon különlegesnek mondható. A dzsungelben tett hajó-és sétatúra kötelező program Ishigakiról, s akár egyénileg (komppal érkezve, a hajókirándulásra helyben, a kikötőben befizetve), akár szervezett keretek között is megejthető.


Yaeyama sziget


A Yaeyama szigetek főszigete, Ishigaki sem egy kimondottam felkapott úti cél, úgyhogy a mit érdemes csinálni/mit érdemes enni/hol és főleg milyen áron, stb. kérdésekre sem egyszerű releváns válaszokat találni. Ishigakin abszolút átélhető még tehát a felfedezés varázsa. Maga a város (amely szintén az Ishigaki nevet kapta) nem sokban különbözik a többi japán várostól – sokkal kisebb persze, mint a felkapottabb úti célok; de itt is van piac, egy csomó étterem és minden egyéb.

LAPOZZ TOVÁBB A CIKK FOLYTATÓDIK !


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.