Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

 


Ishigaki


A többi szigetről még kevesebb információ érhető el az interneten, pedig akad még néhány a környéken. Nekem három napba csupán Ishigaki, Iriomote és Aragusuku fért bele, de szívesen fedezném fel a többi szigetet is, ugyanis biztos vagyok benne, hogy egyik sem okozna csalódást!

Különleges gasztronómia


Ha már szóba kerültek az éttermek, akkor megjegyezném, hogy a helyi konyha fogásai a helyi különleges alapanyagoknak köszönhetően némileg különböznek a megszokott japán ételektől. A leghíresebb fogás, a keserű tökkel összesütött tofu, tojás, sertéshús és zöldségek (japánul „goya chanpuru”) mondjuk pont nem a kedvencem (a keserű íz az egyetlen, amit nem kedvelek), de a helyi, általában sertésoldalassal tálalt okinavai soba-tészta nagyon finom. Az „umi budo” névre hallgató tengeri moszat is egészen egyedi (bár ilyet Indonéziában is ettem már), több forrás is „tengeri szőlő”-ként hivatkozik rá, ami kinézete alapján találó elnevezés. Természetesen a Japán többi részére jellemző ételek is megtalálhatók Ishigakin – ramen, szusi, stb. étterem is akad bőven, úgyhogy éhen maradni senki nem fog.


osaka étel


Abszolút „kellemes” árak


   Japánról lévén szó, természetesen ne Délkelet-Ázsiára asszociáljunk az árak tekintetében, de én úgy tapasztaltam, hogy Okinava sem drágább, mint az általam előtte már megjárt Kiotó vagy Oszaka. Némi tervezéssel Ishigaki is megjárható viszonylag olcsón. A repülőjegy országon belül, mondjuk Oszakából jellemzően 13-16 ezer forint körül alakul egy útra és mi a szállásért is úgy 8 ezer forintnyi japán jent fizettünk kettőnkre éjszakánként. A kompjegy a legtávolabbi Iriomotéra (a még távolabbi, viszont jóval kevésbé frekventált komppal megközelíthető Yonagunit most nem ide véve) is kb. 10 ezer forint a retúr kompjegy, az összes többi szigetre ennél olcsóbb az ár. A kompokról ide kattintva találhatsz menetrendeket és árakat.

Az árakat illetően az ételek és egyéb dolgok tekintetében sem éreztem nagy változást mondjuk Kiotóhoz képest.

Praktikus tudnivalók:


Utazás:
A Yaeyama szigetcsoport közelebb fekszik Tajvanhoz, mint Japán többi részéhez, úgyhogy ami az utazást illeti, Ishigaki és úgy általában véve Okinava egésze tekintetében a repülés a legpraktikusabb opció. Ishigaki esetében pedig kvázi az egyetlen – már ha nem számoljuk a szigetet néha útbaejtő – főleg tajvani – óceánjárókat. Okinava főszigete és az ettől északra fekvő szigetek komppal is elérhetők Kagosima prefektúrából, azonban a mai repülőjegyárak mellett nem ez a legjobb választás.

Ishigaki repülőterére manapság Japán többi részéről (Tokióból, Oszakából, vagy akár Nahából is egyéb városok mellett), de akár Tajvanról vagy Hongkongból is repülhetünk, közvetlenül, átszállás nélkül – ráadásul olcsón.

A Yaeyama szigetcsoport kisebb szigetei (Iriomote, Kuroshima, Taketomi, Aragusuku, stb.) Ishigakiról komppal egyszerűen és olcsón elérhetők, ezeket a jegyeket elég helyben megvásárolni. Megjegyezném továbbá, hogy Ishigaki kompkikötőjének főépületében egy sor utazásszervező cég kínál rövidebb-hosszabb (bár jellemzően csak egy napos) kirándulásokat a környező szigetekre, úgyhogy érdemes körülnézni. E programokat elég helyben, akár korán reggel az adott napra megvásárolni. Persze a szigetek egyénileg is felkereshetők.


Ishigaki komp


Ishigaki szigetén a tömegközlekedés jól szervezett (mégiscsak Japán), busszal minden érdekes pont egyszerűen megközelíthető. A repülőtér körülbelül 40 perces útra fekszik a központi buszállomástól és a jegy ottjártamkor 540 japán jenbe (mai árfolyamon mintegy 1500 forintba) került. A városon belül nem szükséges buszozni vagy taxizni, a távolságok kicsik, a szállások többségétől például mind a buszmegálló, mind a kompkikötő sétatávolságra található.

Szállás:
Ami a szállást illeti, a szállásfoglaló oldalakon érdemes körülnézni. 10 ezer forint körüli, éjszakánkénti és szobánkénti áron több szállás is található például a Booking.com-on, ami Japán viszonylatában több, mint korrekt. Arról nem is beszélve, hogy Japánban nem igen lehet mellé nyúlni – a szobák mindenhol makulátlanul tiszták.

Így a bejegyzés végén két videót is megosztanék, az egyik Aragusukun, a másik Iriomote szigetén készült:


Szerző:   Vörös Borisz  Blog:: www.utazovagyoknemturista.hu Facebook oldal: https://www.facebook.com/utazovagyoknemturista


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.