Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Horvátországba nem csak a szezonban érdemes elutaznunk. Októbertől-decemberig az olívabogyó szüreteken és kostoló programokon is jól érezhetjük magunkat.

 

Akik azt gondolják illetve azon az általános véleményen vannak, hogy a horvát turizmus szezonális és a nyári hónapok után nincs mit csinálni, azok tévednek! Az idei szezon szeptembere is csodálatosnak ígérkezik és úgy tűnik, hogy az október is szép napos lesz. A kellemes időjárásnak köszönhetően számos szabadtéri látnivalót fedezhetünk fel, sőt a bátrabbak még fürödhetnek is, de akik kicsit többre vágynak, azok számos jól szervezett,vonzó program közül választhatnak.


oliva szuret 01Az Isztriától Dalmáciáig egyre többen szerveznek olíva szüretet. Érdekes lehet mindazoknak, akik meg szeretnék ismerni az olívabogyó feldolgozásának folyamatát. Akár többnapos “olívabogyó fesztivállal” is találkozhatunk, sőt Mali Losinjban egy egész hónapot szentelnek ennek.

 

A szüret október közepétől egészen decemberig is eltarthat, az olívafa fajtájától függően.

 

Nem csak a szüreten vehetünk részt, hanem a borkóstoló programokhoz hasonlóan olívaolaj kóstolót is szerveznek. A friss, különböző aromájú, és színű olajat kis tálkákba öntik és kenyérrel tunkolják.


 Utazási Tipp  
    Szállások, utazások Horvátországba

Hazánkban a nagy áruházakban főleg olasz és spanyol olívaolajakat lehet kapni, de ne feledjük, a horvát olívaolaj is világminőséget képvisel. Horvátországban is komoly hagyománya van az olíva bogyó termesztésének, feldolgozásának. A mintegy 5 millió olíva fáról kb. 50 millió kg gyümölcsöt szednek, amiből 5-6 millió liter olajat préselnek évente! Az olajak minősítését a Horvát Olívaolaj Egyesület végzi, akik a régiók sajátosságát figyelembe véve írják elő, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie az Isztriáról vagy Dalmáciából származó olajoknak (klíma, szelek, hogyan kell szüretelni, mikor kell préselni, tárolás stb.)

 

Nemzetközi szinten az L, Extravergine nevű olasz szervezet, a nagyon jó adottságoknak köszönhetően az Isztriai- félszigetet, ezzel Horvátországot a világ legjobb extraszűz olívaolajat előállító országai közé sorolta, e neves kitüntetést a 2005-ös évjáratú extraszűz olajjal nyerte el.


oliva szuret 02


Az itt élő embereknek nem csupán egy „gyümölcsfa“, hanem az előző nemzedékek, az örökkévalóság szimbóluma. A horvátok úgy tartják, hogy az olíva olyan mint az anya, a szőlő pedig mint a feleség.

 

Régebben az számított gazdagnak akinek földjén sok olívafa volt.

 

Ha olívaolajat kapunk ajándékba, akkor az nagyon nagy megtiszteltetésnek számít. Manapság, ha olíva termőföldet szeretnénk vásárolni, akkor annak árát nem csak négyzetméterben számolják, hanem annak ára a rajta lévő fák számától is függ.


 Utazási Tipp  
    Szállások, utazások Horvátországba

Az olívaolaj szüretelése sok esetben családi program, amikor Horvátország különböző pontjain élő családtagok összejönnek a szüret alkalmából. A szüretelés első ránézésre inkább szórakozásnak tűnhet, mint kemény munkának, de a szüret végére kellemesen el lehet fáradni. A szedésnek több technikája lehet, szedhetjük vödörbe, nagy zsebes köténybe, vagy a fa köré ponyvát terítve olíva fésűvel fésülhetjük végig az ágakat. Minél érettebb az olíva annál több olaj lesz belőle, zamata nagyban befolyásolja a későbbi minőséget. A vélemények megoszlanak, hogy mikor kell préselni, rögtön szüret után vagy később, ebben az esetben az olívabogyókat a tengerben tartják, melynek köszönhetően veszít keserűségéből, csípősségéből.

 

Vegyen részt egy igazán különleges őszi programon vagy horvátországi nyaralása alatt mindenképpen kóstolja meg és vigyen haza magával igazi extra szűz olajat!

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.