Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Omán az Arab-félsziget egyik legalulértékeltebb országa, ami azt a luxus képviselni, mint Dubai, viszont rendelkezik valós történelemmel is. Ismerjék meg Ománt!


Kifejezetten kevesen utaznak Ománba, pedig egy rengeteg hagyománnyal rendelkező országról beszélünk, ami az Arab-félsziget csücskében helyezkedik el. Kijelenthető, hogy Ománt pont ezért tökéletes úti cél, mert nem akar megfelelni a turisták által felállított elvárásoknak. Mivel ez az országot nem lepték el a turisták az elmúlt húsz évben, nem is növekedett olyan mértékben, mint egyéb városok, ennek köszönhető, hogy a főváros fehérre meszelt házai nem törnek több méter magasan az égbe, felhőkarcolók szinte alig vannak.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Ománt

Pénz persze itt is van – a térség összes országára jellemző, hogy van egy kis szelete az olaj bizniszből, és rengeteg államnak ez jelenti elsősorban a fő bevételi forrást. A kormány mégsem kezdett vég nélküli költekezésbe, fő cél az emberi léptékűség megtartása volt, úgy, hogy Arábia kulturális értékeit is beleintegrálják. Az ország történelmi hátterét azok az erődök adják, amikből az ország területén összesen 500 van - ez a bástya motívumuk rengetegen helyen feltűnik. A kőolajlelőhelyek feltűnése alapjaiban változtatott meg rengeteg országot, köztük Ománt is, ahol azóta napi egymillió hordónyi kőolajat nyernek ki a földből. 2016-ban termelték ki a legkisebb mennyiséget, ami után az kormány új alternatív lehetőségek után nézett, amivel stabilan fent tudják tartani Omán helyét a nemzetközi piacon. Az olajjal talán csak az a baj, hogy ingadozik az ára, végesek a készletek, és a sok országban trenddé váló elektromos autók miatt lassan, de folyamatosan csökken a kereslet.


oman 01


Ilyen mellékes bevételek közé tartoznak azok az adók, amik a kormány pénztárcáját vastagítják. Sokáig semmiféle adó sem volt Ománban, viszont azóta 100 %-os adó terheli a dohánytermékeket és 50 %-os az alkoholokat (hamarosan ez is 100% lesz). Az energiaitalok sem maradhattak büntetlenül, ahogy a szállodai szolgáltatások sem (utóbbinál nem olyan vészes). A helyi éttermeket viszont semmi ilyesmi nem terheli, míg az amerikai márkákat egytől-egyig. Másik irányzat, amivel az olajat akarják pótolni, az a turizmus. Rengeteg a hotel és a luxusszálloda. A hotel épülete mindig az államé, ezt lehet kibérelni. A bérlő nemzetisége mindegy. Viszont minden ilyen szerződésben fixen meg vannak szabva a határidők, a meghosszabbításukról pedig az állam dönt.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Ománt

Az ország fővárosa, Maszkat méltán tartozik az egyik legnépszerűbb látnivalónak, annak történelmi és kulturális múltja miatt. A település rengeteg mecsettel rendelkezik, amiknek különböző a mérete – akadnak hatalmasak, de kisebbek is. A kupolájuk általában türkizkék, zöld és arany cserepekkel van díszítve, amik felejthetetlen karaktert varázsolnak a városnak. Mivel arab ország, ahol az iszlám a vallás, a rendfenntartó erők a törvényeket és módszereket radikális eszközökkel is betartatják, az illegális tevékenységekért azonnali börtön, vagy kiutasítás járhat az országból. (Az utóbbi örökös kizárást is jelenthet Ománból) Ilyen feltételek mellett talán nem meglepő, hogy az ománi bűnözés szinte nem is létezik. A közbiztonság példaértékű, és európai országokat megszégyenítő.

oman 02


A főváros egyik legnépszerűbb látnivalója a Sultan Qaboos nagymecset, ami az ország szimbólumaként is él az emberekben. A világ egyik legjelentősebb és legmodernebb vallási épületeként tartják számon, és 20000 hívőt tud egyszerre befogadni. Az egyéb keleti kultúrák (pl.: perzsa) és az ománi építészeti jegyek itt forrnak egybe, a nagymecset rendelkezik egy páratlan könyvtári állománnyal, a világ legnagyobb perzsaszőnyegével és a világ egyik legnagyobb kristálycsillárjával. Akik nem a muszlim tanokat követik, azok látogatását korlátozzák, csak bizonyos reggeleken léphetnek be és akkor is csak szigorúan, teljesen lefedett testtel. Átlátszó ruhák szigorúan tilosak, függetlenül attól, hogy lefed-e mindent. Ha a feltételeknek nem felel meg az öltözködésünk, akkor szerencsére a helyszínen kölcsönözhetünk olyat, ami megfelelő.


oman 03


Másik káprázatos épület az Al-Bustan-palota, ami a szultánoknak épült, az Al Hajar hegy lábánál, egy varázslatos kerttel, ahonnan a térség egyik legszebb panorámája fogadja a turistákat. Az épület szintje közül egy a mai napig a szultánnak van fenntartva, egy kertből nyíló titkos bejárattal. A többi szintjét egy luxusszállodalánc bérli. Az épület ránézésre felidézi azt, amit az Arab-félszigetről gondolnak a laikusok, a palota kupolája az égbe nyúlik, amire belülről kristálycsillárok tucatjai vannak felerősítve.


Tuti tipp:
Omán nem rendelkezik metróval, ugyanis a benzin rendkívül olcsó, ezért a legtöbben saját autóval rendelkeznek. Van tömegközlekedés és taxi is (utóbbinál nincs taxióra, minden út ára fix, egyes társaságoknál, sofőröknél az alkudozás is belefér), a buszok pedig el vannak látva klímával és mindegyik rendelkezik saját wifivel.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.