Hirdetés

Húsvétkor Jézus kereszthalálát és feltámadását ünnepli a keresztény világ, mára azonban nem csak a hívőknek jelentős ez az ünnep.

 

A keresztény, különösen pedig a katolikus vallásban a húsvéti időszak két hetet jelent, mely Virágvasárnappal veszi kezdetét és Fehérvasárnappal zárul. Maga a húsvéti ünnepkör azonban nagyobb időt ölel fel, hiszen Hamvazószerdától ( 40 napos böjt kezdete ) egészen Pünkösdhétfőig tart. Időpontja mindig változik, a tavaszi nap-éj egyenlőségutáni első holdtöltét követő vasárnap húsvétvasárnap.


 Utazási Tipp  
    Utazások Ausztriába

A húsvéti népszokások területenként különbözőek lehetnek, ami az ókorig és a kereszténység elterjedéséig vezethető vissza. A pogány hiedelmek és népszokások között találhatunk számos olyan szokást, mely a kereszténység felvétele után beépült az egyházi szokások közé.

 

A pogány hitvilágban tavasz kezdetén a természet újjászületését, az életet és termékenységet ünnepelték, az ekkor kialakult hiedelmek és szokások megtalálhatóak mind a mai napig a húsvéti hagyományok között.

 

A húsvét német elnevezése, az Ostern is nagy valószínűséggel az ógermán Ostera istennő nevéből ered, akit hagyományosan tavasszal ünnepeltek, és aki a termékenység és megújulás istene volt.


 


Lássuk van-e Ausztriában olyan egyedi húsvéti népszokás, mint például Magyarországon a húsvéti locsolkodás.

 

Osterhase und Ostereier – vagyis a húsvéti tojás és a húsvéti nyúl

Elmondhatjuk, hogy Ausztriában is a húsvéti nyúl hozza a húsvéti tojásokat, hiszen mindkét fogalom olyannyira összeforrt a húsvéttal, hogy általánosnak tekinthető, minden országban megtalálható jelkép. Német nyelvterületről lévén szó, így érdemes megjegyezni, hogy a már említett Ostera ógermán termékenységistennő állandó jelképe a nyúl, míg a pogány hitvilágban tojásokat adományoztak, ajánlottak fel neki.

 

Innen ered a tojáskeresés is, ugyanis a kereszténység elterjedésével betiltották a pogány hagyományokat, ugyanakkor a szokások tovább éltek.

 

Az egyházi tilalom miatt tilos volt a pogány istennőnek tojásokat felajánlani, ezért az emberek azokat a mezőkön, erdőkben rejtették el, majd később a családjaikkal, barátaikkal közösen megkeresték őket.


osztrak husvet szoveg koze


A tojásfestés viszont már középkori eredetű, arra vezethető vissza, hogy nagyböjt ideje alatt kevesebb tojást ettek az emberek, a friss tojásokat pedig főzéssel tartósították. A nyers és a főtt tojások összekeverését megelőzendő a főtt tojásokat növények segítségével megszínezték, a legegyszerűbb és legkedveltebb a piros szín, az élet és erő színe, volt.

 

 

Osterfeuer – húsvéti máglya

Szintén pogány eredetű, egykor a tél végleges elűzését szolgáló hagyomány, mely a kereszténységben Jézus feltámadását szimbolizálja.

 

Nagyszombaton, az esti mise után gyújtják meg ezeket a körülbelül egy méter magas máglyákat, ahol összegyűlnek a hívők és hálát adnak bűneik megváltásáért.

 

A húsvéti máglya hagyománya következő tartományokban a mai napig nagy jelentőséggel bír: Stájerország, Burgenland, Tirol, Karintia és Alsó-Ausztria. A húsvéti máglya egy verziója leginkább Stájerországban elterjedt. Itt ugyanis az a szokás, hogy a hagyományos máglya mellett készítenek egy keresztet, melyre Jézus szenvedéstörténetének különböző stációit ábrázoló képeket akasztanak, majd ezeket a megszentelt képeket megvilágítják.


husvet ausztriaban Osterfeuer


Passionsspiele – passiójáték

Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását bemutató előadások leginkább Tirol, Karintia és Burgenland tartományokban képezik az ünnepek részét.

 


Geweihte Osterjause – megszentelt húsvéti ételek


Csakúgy, mint nálunk, Ausztriában is hagyomány húsvétvasárnap a templomban megszenteltetni a hagyományos húsvéti ételeket – a sonkát, tojásokat és kenyeret.

 

A húsvéti hagyományos ételekhez tartozik, hogy a legtöbb házban Nagycsütörtökön úgynevezett Zöld Csütörtököt tartanak, ilyenkor általában zöld alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak a hagyománytisztelők.

 


 Utazási Tipp  
    Utazások Ausztriába

Opferwidder – áldozati kos

Az „Opferwidder” Dél-Tirol tartomány hagyománya. A középkorban számos zarándok kereste fel az Obernmauernben található Maria Schnee zarándoktemplomot húsvét hetében, ahol ilyenkor tartották a „Widderverlosung”-ot, azaz juhok kisorsolását. A hagyomány szerint ilyenkor került bemutatásra az áldozati kos is.

 


Osterratsche – húsvéti kereplő

 

Szintén Tirol tartományban hagyományos, azonban számos más tartományban is megtalálható szokás.

 

Nagycsütörtökön egyházi szokás szerint elhallgatnak a harangok, azonban ilyenkor is kell „figyelmeztetni” az embereket, ezért a legtöbb tartományban, napjainkban leginkább már csak a falvakban, a gyerekek kereplőkkel járják az utcákat.

 

Láthatjuk tehát, hogy nyugati szomszédunknál nagy hagyománya van a húsvéti ünnepeknek, melyek nagy része egyezik a világon mindenhol megtalálható szokásokkal, ugyanakkor találhatunk különlegességeket is. Már csak ezért is érdemes lehet felkeresni Ausztriát.


osztrak husveti kereplo


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.