Hirdetés

Franciaország rengeteg csodálatos tájjal rendelkezik, de mindegyik közül kiemelkedik a Loire folyó völgyénél lévő pompás kastélyok által elén táruló mesevilág.  • A páratlan kastélyok közül az Orleans mellett fekvő Chambord a legnagyobb, ami reneszánsz stílusával várja a látogatókat azóta, hogy I. Ferenc elrendelte megépítését. A kastély tervezőjét viszont a mai napig rejtély övezi. Sokak szerint Leonardo da Vinci volt az épület megálmodója, bár ezt az elméletet nem lehet teljes egészében bebizonyítani azon kívül, hogy az egyik csigalépcsőt az ő munkájának tartják.

 Utazási Tipp  
    Franciaország legjobb utazásai

  • A völgy fővárosa Orléans a nemzeti hőséről és mártírjáról, Jeanne d’Arcról ismeretes. A száz éves háború során az angolok győzelmet győzelemre halmoztak, egészen addig, ameddig Dauphin (a későbbi VII. Károly) a Loire menti Orleansba nem menekült. A hatalmas angol sereg ostromgyűrűbe vette a várat, a királyság elveszni látszott és ekkor érkezett meg Jeanne d’Arc kis csapatával, akikkel átverekedték magukat az ostromlókon és bejutottak a várba. A falakon belül fellelkesítette a francia védőket, majd a gyűrűn kívül összegyűlt szedett-vedett sereggel összehangolt támadást indított, aminek során bár megsérült, de győzelemre vitte a várat védőket. A sikeren felbuzdulva aztán a francia csapatok sorra kezdték visszafoglalni elvesztett javaikat. Jeanne d’Arc megfordította a háború menetét.


loire kastelyok 01

forrás: wikimedia.org  • A Cher folyón található Chenonceau Catharine Briconnet nevéhez köthető, aki egy gazdag arisztokrata felesége volt. Amikor a kastély II. Henrik egyik kegyencének a kezébe került, hidat építetett a túlpart felé és pompás kertet alakított ki a főbejárat előtt. A következő két tulajdonos Medici Katalin és III. Henrik özvegye volt. Előbbi a hidat újította fel kicsit, míg utóbbi volt férjének emlékére mindent feketébe öltöztetett. Az ötödik tulaj, Madame Dupin uradalma alatt virágzott a sziget, aki alatt a kultúra szigetévé vált és a kor összes jelentős művésze és írója megfordult itt akkoriban.
  • Amboise kastélyát három tragédia is meghatározta: az első VIII. Károly halála volt, aki olasz stílusúra alakította át az épületet és a felavató ünnepség során esett kómába és vesztette el életét. I. Ferenc alatt hívták ide Leonardo da Vincit, aki később itt is halt meg. (Emiatt van a Mona Lisa a Louvre-ban, nem pedig Firenzében) II. Ferenc ide menekült a protestáns nemesek elől, majd miután lelepleződött az összeesküvésük, a katolikus oldal 1200 protestánst végeztetett ki.


loire kastelyok 02


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.