Hirdetés

Kevéssé ismert tény, hogy egy kb. Magyarország nagyságú tengeren túli megye is tartozik Franciaországhoz, mely jogi értelemben része az Európai Uniónak


A Brazília és Suriname közé ékelődő Francia Guyanáról általában keveset tudunk, pedig különleges jogi státusza és érintetlen amazóniai őserdei miatt egyre többen keresik fel ezt a rendkívül ritkán lakott országot. Francia Guyanát 1817-ben csatolták Franciaországhoz, területe 90.000 km2 , lakosainak száma pedig mindössze 160.000 fő, akik jórészt a tengerparti településeken élnek. Pénznemük az Euró, a beutazáshoz Európai Uniós polgároknak nincs szüksége vízumra. Francia Guyana hivatalosan is az EU része, területén a francia törvények érvényesek. A legegyszerűbben Párizsból lehet odarepülni, a repülési idő 8,5 óra, az időeltolódás télen -4, nyáron -5 óra.

Francia Guyana klímája mérsékelten egyenlítői, egész évben 25-30 fok körüli a hőmérséklet. A két esős időszak novembertől februárig illetve áprilistól júniusig tart. A főváros Cayenne mellett Kourou és Saint-Laurentami városokban élnek a legtöbben. Francia Guyana turisztikai jelentősége az Amazonas-medencei ökoturizmus miatt vált egyre jelentősebbé.


francia guyana 01

forrás: youtube.comA XV. század végén maga Kolumbusz Kristóf térképezte fel azt Dél-Amerikához tartozó partszakaszt, ahol ma Francia Guyana található. Csak 1644-től érkeztek nagyobb számban jórészt francia telepesek. A korábban lakhatatlannak gondolt, gazdátlan területért a franciák holland, portugál és angol telepesekkel csatároztak. Az új francia gyarmat véglegesen csak 1817-ben lett Franciaországhoz csatolva. Az első időkben kereskedelmi célból érkeztek európaiak Francia Guyana területére, a későbbiekben pedig Ausztráliához hasonlóan kitoloncolási és fegyenctelepként használták. A 19. századra kialakult egy jelentősebb ültetvényes gazdálkodás is ahol az Afrikából érkező rabszolgákkal cukornádat, trópusi fákat és fűszereket termesztettek, ez a tevékenység azonban a rabszolgaság 1848-as eltörlése után jelentősen visszaesett.


 Utazási Tipp  
    Utazások Dél-Amerikába


Francia-guyanai érdekességek, látnivalók:

 • 730 kilométer hosszú a közös francia-brazil határszakasz!
 • Az ország területének 90%-a sűrű őserdő.
 • A lakosság mindössze 12%-a érkezett Franciaországból, a többiek jórészt kreolok akiknek indián, afrikai, kínai és európai keverék őseik voltak.
 • A szilárd burkolatú közúthálózat 425 kilométer hosszú, jó minőségű tengerpart közeli utakból áll. A belső területeket jellemzően csak folyókon lehet elérni.
 • Az oktatási és jóléti rendszer azonos Franciaországéval. A lakosság és a közintézmények jó része a Franciaországból érkező pénzekből él.


francia guyana 02

forrás: youtube.com


 • A helyi zöldség és gyümölcstermesztés néhány tucat laoszi család kezében összpontosul, akiket 1977-ben telepítettek ide a vietnámi háború lezárása után.
 • 1852-1946-ig tartottak fogva francia elítélteket a dzsungel mélyén és néhány elhagyott szigeten. Közülük Dreyfus kapitány, a Pillangó vagy Seznec nyilvánosságra került története tették nyilvánvalóvá a gyarmatok börtönviszonyait, melyet végül felszámoltak. Napjainkban Kouruból lehet hajóval felkeresni Ile Royal szigetén az egykori börtönből kialakított múzeumot.
 • Az Európai Űrügynökség francia-guyanai Űrmúzeuma is turista látványosság Kourouban, melyet ingyenesen lehet látogatni. Némi szerencsével akár lencsevégre kapható a Carapa melletti űrállomás valamelyik rakéta indulását is.
 • Régina településen található a francia idegenlégió CEFE névre hallgató kiképzőbázisa, ahol a jórészt kelet-európai és dél-amerikai újoncok kapnak kemény dzsungel kiképzést.
 • Saint-Laurent du Maroni közigazgatási központ coloniál stílusú gyarmati középületekkel.
 • Cayenne: Az 58 ezres karibi hangulatú óceán parti fővárosban érdemes megnézni a XVII. századi Fort Cépérou erődöt, a prefektúra díszes épületét, a székesegyházat és a városházát.
 • A Kaw-mocsárvidék felfedezése során 3-5 órás vezetett túrákon mutatják be a mocsárvilág egyedi állat és növényvilágát. Számtalan kócsagot, írisz és helyi növényeket lehet fotózni, és aligátorok is előfordulnak. Ezt a programot gyakran kapcsolják össze a Tresor Nemzeti Park tanösvényének bejárásával ahol az erdei élővilágot is bemutatják.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.