Hirdetés

A sziget neve a görög Kalliszté, vagyis a „Legszebb” szóból ered, ami egyáltalán nem túlzó, miután az emberek megismerték Korzika szigetét!

 

A szigeten egy páratlan szépségű hegység is található, ami a festői erdőkkel és hangulatos öblökkel tarkított vidéken több évszázada varázsolja el az ide látogatókat. Korzika bár a térképeken kicsinek tűnhet, valójában egy egész nagy, majdnem 9000 km², amivel a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete (Szicília, Szardínia és Ciprus után). Szicília legszebb tengerpartjai

 

Geológiailag a sziget kétharmadát egy ősi kristályokból álló massza alkotja, ami el is választja a sziget egyik felét a másiktól, egy hatalmas hegyvonulattal és körülbelül húsz 2000 méter fölé magasodó csúccsal.

 

Ezek közül a legnagyobb Monte Cinto névre hallgat és 2706 méteres magassággal büszkélkedhet.

 

A magas gránitsziklák jelentősen meghatározzák a sziget látképét, amiknek a többsége erőteljesen lejtenek nyugat felé.


korzika 01Egyedülálló módon Korzikai hegységeiben olyan kőzetek is vannak, amik még a földtörténeti idők kezdetében alul voltak, viszont az évmilliók során mára már a hegyek tetején kerültek. Ezek pedig olyan különleges kőzetek, amik idősebbek a mai kontinenseknél és óceánoknál. Ezek a kőzetek még a Hercinia-hegység részét képezték.
 Utazási Tipp  
    Utazások Korzikára

Ez a hegység akkor kapott jelentős földtörténeti szerepet, mikor magma tört fel benne, és egy hatalmas, 400 km-nyi gránittömbbé vált. Utána addig sodródott a tengerekben, míg a legnagyobb közülük, a Tethys el nem nyelte. (Ennek az ősóceánnak az egyik nagyon apró szelete a mai Földközi-tenger) A Tethys aztán elkezdett szűkülni az Afrikai-kőzetlemez északra tartó mozgása közben, aminek a hosszabb távú következménye lett az, hogy a tengerben sokáig mozdulatlanul heverő gránit tömb feltorlódott és így megszületett Korzika.

korzika 02


A szigetet először a föníciai és etruszk kereskedők népesítették be, majd utánuk a görög gyarmatosítók és a karthágóiak is birtokba vették a helyet. Utóbbiak viszont a pun háborúk miatt kénytelenek voltak átadni a területet a rómaiaknak. Ők 430-ig uralkodtak a sziget felett, utánuk pedig többször is gazdát cserélt a hely, voltak itt: lombard, arab, frank, mór és német-római uralkodók is. A sziget fontos kereskedelmi útvonalon feküdt, a Földközi-tenger nyugati medence fölötti kereskedelmi befolyásához elengedhetetlen volt a sziget, ráadásul közel volt a német-római, francia és olasz határokhoz is.

 

1755-ben Pasquale Paoli francia beavatkozással létrehozta

 

a világ első független, nemzeti alkotmányát, természetesen a demokrácia és a felvilágosodás eszméinek megfelelően.

 

Ugyancsak itt volt lehetősége először szavaznia a nőknek, ami az akkori normáktól nagyban eltért. A franciák viszont úgy gondolták, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb rendszer a szigetnek, ezért 1769-ben elfoglalták azt. Paoli Angliába menekült, ahol hosszú évekig lobbizott a független Korzikai Köztársaság kikiáltása érdekében. 1794-ben valóban kikiáltották az Angol-Korzikai Királyságot, amit két évvel később a franciák vissza is foglaltak.

 

A leghíresebb korzikai ember egyébként nem más, mint az 1769-es év leghíresebb szülötte, Bonaparte Napóleon.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.