Hirdetés

Dubrovnik látnivalói előtt ismerjük meg a város nagyszerű történetét, csak úgy dióhélyban.

 

A település kezdete óta számos teória merült fel a város történelmével kapcsolatban. Nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a mai Cavtat nevű római város Ókori pusztulásával hozható kapcsolatba. Cavtatnak / Epidaurum/ régi múltja említésre méltó: régi város, görög kolónia, ami egyben fontos cserekereskedelmi központ is volt. A támadó szlávok a várost lerombolták akik túl élték a támadást, a Laus nevű erdőbe menekültek. /Laus görögül sziklát jelent/

 

 

A város rövid történelme

 

Dubrovnikot, Velencéhez és Split-hez hasonlóan, telepesek alapították - a dubrava szó jelentése: tölgyes. Közben a Raguza és Dubrovnik között kereskedelmi és közlekedése érintkezésre került sor. A rómaiak és a szigeten lakó horvát közösségek kezdtek egybeolvadni. Dubrovnik hivatalos első említése - Kulin bán - a 12. század második felében pontosan 1189-ből származik. A bán fontos kereskedelmi helyet akart itt kialakítani és ezt később meg is tette. A 14. századi horvátosítási folyamatnak köszönhetően, számos horvát nyelvű irodalmi mű jött létre. Dubrovnik és Pisa 1169-ben a mediterrán kereskedelemben játszott kulcs szerepet, akik a következő városokkal kereskedtek: Ravenna, Molfetta, Fano, Ancona, Monopoli, Bari, Termoli, Rovinj és Kotor.


dubrovnik 01Fontos volt viszont Dubrovnik szárazföldi kereskedelme Boszniával és Szerbiával. Dubrovnik lett a Balkán félsziget kereskedelmi gyöngyszeme, ami miatt Velencével konfliktusba kerültek. 1204-ben az elfoglalt Konstantinápoly nem tudott segíteni Dubrovniknak, ezért kénytelen volt a város vezetője elismerni Velence fennhatóságát. Ez a fennhatóság 150 évig tartott, és az "elnyomás" alatt a város nagyon sokat fejlődött. Viszont a horvátok nem szerették az olaszokat, ezért három alkalommal is megpróbálták kivívni szabadságukat. Mindhárom próbálkozás kudarca fulladt.

 

A Velencei Köztársaság uralma alatt a város autonóm maradt és a város kereskedelme Velence tudta nélkül is dinamikusan fejlődött. Ezek a kapcsolatok, Szíriáig és Észak-Afrikáig terjedtek. Dubrovnik hihetetlenül fontos kereskedelmi város lett, amit nemesek, kereskedők és parasztok laktak. 1358-ban a zárai békeszerződés értelmében, a Magyar királyság része lett.


 Utazási Tipp  
    Dubrovnik utazások, akciók, last minute

Dubrovnik látnivalói:

 

 

Óratorony

A Luza téren elhelyezkedő 35 méter magas, a középkorban épült és 1928-ban rekonstruált harangtorony 1400-as állapotából csak egy 2 tonnás harang maradt. A benne lévő órának egyetlen egy mutatója sincs, ez egy napóra.


dubrovnik 02


Bokar erőd

A Bokar erődöt védelmi célokkal építették, egy idő után börtönnek is használták. Ezen a helyen rendezik meg a Dubrovniki Nyári Fesztivál előadásait.


Katedrális

A barokk katedrális építési idejét 1672-1713 közöttre datálják. 1986-ban felújították. A katedrálisban egy kincstárat is találhatunk, ahol egy közel 200 darabos ereklyegyűjtemény van.Dubrovniki libegő

Az 1969-ben átadott, de a háborúban elpusztult libegőt 2010. július 10.-n adták át újra a közönségnek. Szép időben akár 70km-re is el lehet látni. A 405 méter magas állomáson gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé.


 Utazási Tipp  
    Dubrovnik utazások, akciók, last minute

Lovrijenac-erőd

A város falain kívül, 36 méter magas dombon álló vár régebben a város védelmét szolgálta, ma pedig rendezvényeket tartanak ott. A vár valamikor a 14. században épülhetett, és nagyjából három hónap alatt felépült. A várban meglepő módon kevés turista szokott lenni. Akik a városfalat körbejárják, mindenképpen tartsák meg a jegyüket, mert az belépést biztosít az erődbe.


Minceta-erőd

Az óváros legmasszívabb tornya a város északi részén található meg. Az egész óváros legmagasabb helyeként szép kilátást biztosít Dubrovnikra. 1319-ben épült és 1464-ben erősítették és nagyobbították meg. Az erőd tornya a város egyik szimbólumának számít.

dubrovnik 03

Onofrio kútja

A kutat egy nápolyi mesterember név szerint Onofrio della Cava, 1438-ban építette, de sajnálatos módon ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már csak egy rekonstrukciót láthatunk. Az ivókút kulcsfontosságú Dubrovnik vízvezeték-hálózatában. A Délszláv háború alatt is ez volt az egyetlen ivóvíz forrás.


Rektor palota

A Rektor palota volt Dubrovnik kormányzójának a székhelye. Az épület a gótikus és a reneszánsz stílus jegyeit tükrözi és napjainkban múzeumként funkcionál.


Régi kikötő

Ez a hely tökéletes egy kis kikapcsolódásra. Akár el is képzelhetjük, hogy 400 éve milyen lehetett az a sürgés-forgás ami jelenleg Dubrovnik „ fő” kikötőjében zajlik és ahonnét csodás kilátás nyílik Lokrum szigetére.
dubrovnik 04

Sponza palota

Stradun végén, a Luza fenti részén helyezkedik el Dubrovnik egyik legszebb látványossága, amiben ugyanúgy feltűnik a gótikus-reneszánsz stílus keveredése. A középkorban hivatalok, bankok és a király kincstára működött itt. Napjainkban az Állami levéltár helyszíne.

 


Stradun/Placa

A Placa Dubrovnik nagyjából 500 éves, 300 méter hosszú, mindig nyüzsgő utcája tele van éttermekkel, kávézókkal. Ez egy nagy hosszú út az óvárosban. Hangulatos, mint az egész város, a turisták egyik kedvenc helye. Az út mellékutcáiban is érdemes körülnézni ahol időnként érdekesebb dolgokat is találhatunk, mint például a jóval olcsóbb éttermeket.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.