Hirdetés

Fővárosunk egyik jellegzetes jelképe a Szabadság-szobor, ami a Gellért-hegy legmagasabb pontja. Ismerjék meg!


Budapest ostroma után 1945-ben határozták el, hogy épülnie kell egy hősi emlékműnek, ami a szeptemberi törvényeket követően méltó emléket állít a "felszabadító" szovjet katonáknak. A munkálatokba beleszóltak a szovjet tanácsadók is, akiknek a nyomására az eredeti helyszínről, a Horváth-kertről átkerült a Gellért-hegyre. Ezzel párhuzamosan az eredeti, 8-10 méteres magasságát is megváltoztatták 35 méterre. A mostani nőalak előtt egy zászlót emelő szovjetet ábrázoló szobor állt, amit 1956-ban a dühös tömeg ledöntött - az emlékmű többi részét a helyszínre érkező katonák "védték" meg.


szabadsag szobor budapest 02A rendszerváltás után a nőalakot körülvevő szoborcsoportot eltávolították, viszont a főalakot meghagyták, mivel azt a budapestiek és a turisták is megszerették. A következő években aztán az átalakítások során levésték a kőről a ciril betűket, és minden, a Szovjet Vörös Hadseregre emlékeztető, megemlékező részletet. A mai narratíva szerint a szobor a magyar nemzet 1100 éves, és a világ összes hősének állít emléket. A talpazaton pedig ennek szellemében az alábbi áll: „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért”

szabadsag szobor budapest 01


Érdekességek a budapesti Szabadság-szoborról!

 

  • Nemrég a Greenpeace Magyarország Egyesület pár aktivistája felmászott rá, majd a szoborra és a talpazatra „Tiszta levegőt!” molinót lógattak.
  • Amikor 1980-ban Farkas Bertalan az első és egyetlen magyarként járt az űrben, a szobor kicsinyített mása is bekerült azok közé a tárgyak közé, amiket jelképként felvitt magával az űrbe.
  • Még a grúz Goriban található Sztálin múzeumban is megtalálható belőle egy darab, amit 1951-ben adományozott oda a magyar állam.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.