Hirdetés

Szeretnéd megismerni a legszebb magyarországi várakat? Ha igen, akkor kattints és olvasd tovább cikkünket.

 

1., A budai vár

 

Az ország legnagyobb vára az ország szívének, Budapestnek a városközpontjában található. A vár körül több helyen is fennhagyták a középkori romokat, amik így a környező területet igazi várnegyeddé teszik. A meglátogatása más városokból érkező embereknek is megéri, de még egy budapestinek is tartogathat meglepetéseket. Hogyha tüzetesen be szeretnénk járni, akkor egy napot biztosan rá kell szánnunk, de ezt annak tudatában tegyük, hogy biztosan megéri. A vár főbb látványosságai: a Nemzeti Galéria, a Labirintus, a Mátyás-templom és a Sziklakórház. A várnegyedben a történelem életre kel.

 

budai var

forrás: wikipedia
 Utazási Tipp  
    Online szállásfoglalás bomba akciókkal egyszerűtől a luxusig!

 

2., Egri vár

 

Eger vára Magyarország egyik leghíresebb történelmi helyszíne és Eger legkedveltebb turistaközpontja. A vár egy apró dombon fekszik, onnan magasodik a történelmi belvárosra és a városra. A várban működik egy jól felszerelt fegyverkiállítás és egy szemet gyönyörködtető képtár, amiben a legkülönbözőbb és legszebb festmények kaptak helyet a középkorból. A vártól lejjebb elhelyezkedő macskakövekkel kiszedett utcákon fellelhetőek éttermek, cukrászdák, kávézók és ajándékboltok, vagyis üres kézzel biztos, hogy nem fogunk hazatérni.

 

 

3., Vajdahunyad vára


Ez is Budapesten található, és az 1896-os jubileumra készült, az erdélyi Hunyad megyében található hunyadi vár mintájára, ami a 15. században még a Hunyadi család birtoka volt. A főváros egyik legnagyobb parkjában, a Városligetben fekszik, közvetlenül a csónakázótó szomszédságában, a Széchenyi-szigeten. A vár építészetileg három nagy csoportra osztható fel: a román kori épületcsoportra, a gótikus épületcsoportra és a barokk-reneszánsz épületcsoportra. A három különböző építészeti stílus ellenére Vajdahunyad vára nagyon jó egész alkot. A várban található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, ami a hétfői nap kivételével egész héten látogatható.

 

vajdahunyad vara

forrás: wikipedia


4., Esztergomi vár

 

Az esztergomi vár a Bazilika mellett található, egy kisebb dombon a Duna és Esztergom között. Igazi középkori várkastély hangulatot áraszt az épületegyütteséből, a panoptikumával, vármúzeumával és az igazán szórakoztató várszínházával. 2008-ban Európa egyik legmeghatározóbb, emberek által épített örökségének kiáltották ki.

 

 

5., Visegrádi vár


A vár a festői Dunakanyarban emelkedik az égbe, a maga 333 méteres magasságával. A visegrádi vár Észak-Magyarország egyik legkedveltebb és leglátogatottabb helyszíne, csodálatos hangulatával és kilátásával. A vár sokáig a magyar történelem egyik legmeghatározóbb építménye volt, egészen a 17. századig, a királyok sokszor itt székeltek, és a reneszánsz ideje alatt pompás kastéllyá alakították át. A vár építését 1246-ban kezdték meg, IV. Béla parancsára, és öt év után készült el. A vár környékén több más kikapcsolódási lehetőség is fellelhető, ami alatt egy nagy erdő terül el, ahol több jól kiépített túraútvonal is található. Kerékpározási lehetőség is adódik, ez szintén több, jó minőségű útvonalon, Esztergom és Budapest irányába. A várban található egy nagyon jól feldíszített lovagterem, panoptikummal és várszínházzal. A vár hangulata rabul ejt, és elvarázsol.

 

visegradi var

forrás: wikipedia


6., Diósgyőri vár


A diósgyőri vár Miskolc szélén található, és azon ritka váraink közé tartozik (ez nem csak Magyarországon, hanem nagyjából egész Európában rendhagyó), amelyek sík területre épültek. Éppen ezért más dolgokkal erősítették meg: széles várárokkal, masszív falakkal és elképesztő véd művekkel. A vár már a 13. században is létezett, de igazán jelentős szerepet nagy Lajos uralkodása idején kapott, mivel a király nagyon szívesen töltötte idejét a környező erdőkben. A várban ekkor kialakított lovagterem az egyik legnagyobb volt Európában és felépítése is méltó volt egy királyi rezidenciához. A török uralom ellőttig a vár szolgált fényűző jegyajándékként a magyar királynéknak. Az erődítmény alapterülete szögletes, és rendhagyóan, más magyar várakhoz képest négy toronnyal rendelkezik. Ezeket a tornyokat egy kivételével (a délnyugati maradt ki a renoválásából) 2014-ben felújították. A lovagterem, a várkápolna és a királynék szállása szintén középkori pompájában tündököl, ami a diósgyőri várat az egyik legvarázslatosabb helyszínné teszi a listánkról. (Még várszínház is működik, emellett tartanak jelmezes rendezvényeket és fegyverbemutatókat, amik elsősorban a gyerekeknek tetszhetnek)

 

 

7., Sümegi vár


A sümegi vár a Balatontól északra található, ami az északi part védelmét szolgálta a középkorban. A térség egyik legkedveltebb és leglátogatottabb látnivalója, sokak nevezik Magyarország legszebb várának. Valamit folyamatosan renoválnak rajta, hogy egy szép napon majd visszanyerhesse eredeti fényét és csillogását. Rendeznek benne versenyeket, lovas játékokat, lovas bemutatókat és az itt is elengedhetetlen várszínház is megtalálható. Itt, az élőszereplős bemutatókon kívül a turisták makettek segítségével is megismerhetik a középkori vár mindennapjait a vármúzeumban.

 

sumegi var

forrás: wikipedia
 Utazási Tipp  
    Online szállásfoglalás bomba akciókkal egyszerűtől a luxusig


8., Somlói vár

A vár egy sűrű erdő közepén, a Somló hegyen áll, annak tetejéről be lehet látni a csodaszép vidéket. A vár építésének az időpontja a történelem sűrű ködébe vész, viszont az első írásos említése 1352-ben történt meg, amikor is Nagy Lajos egyik előző hűbéresétől elvette a várat, és egy másik családnak adományozta. Mivel ez a másik család 1370-re férfiágon kihalt, a vár az ősiség törvénye szerint visszaszállt a koronára. A vár közelében található kerékpárútvonal, így kerékpárral is fel lehet menni a várba, de természetesen ez a gyalogosoknak sem jelenthet nehézségeket. Az utat végig táblák jelölik. Hogyha a vár látogatását "meguntuk" volna, akkor érdemes lehet körbenézni a vidék más látványosságait, hiszen a terület híres jó borairól és nagyszerű pincéiről.

 

 

9., Gyulai vár


A 15. században emelt vár téglából épült, és fő feladata a síkvidék védelme volt, de a török hódítás után hamar végvár lett, a rohamos (magyar) területvesztésnek köszönhetően. Gyula belvárosában található, közvetlenül a csónakázótó mellett. A vár területe kibérelhető, sok előadást lehet megnézni benne (a várszínházat profik alkotják, akik a való életben is ezzel foglalkoznak), és tartanak az udvaron koncerteket is. A várban látogatható még ezek mellett a történelmi vármúzeum, a Lovagok terme (lovagterem), a kovácsműhely és a félelmetes várbörtön.

 

 

gyulai var

forrás: wikipedia


10., Boldogkői vár


A boldogkői vár a maga 245 méteres magasságával magasodik a Hernád folyó keleti völgye mögé, a saját kis sziklaormáról. A vár bámulatos turistaforgalommal rendelkezik, jó állapota miatt a középkor szerelmeseinek kihagyhatatlan látnivaló, és mivel fent van az Országos Kéktúra állomásai között, a vár és környéke lehetőséget nyújt a pihenésre. A várban ugyanúgy megtalálhatóak az elengedhetetlen kellékek: kiállítások, tömlöcök, ajándékboltok, viszont itt fellelhető egy tanácsterem, egy pénzverde, és talán a legérdekesebb ezek közül, egy kínzókamra. A vár rendelkezik még egy 2002-ben létrehozott 100 méteres hosszúságú gyilokjáróval, ahonnan meg lehet csodálni az alattunk elterülő végtelen zöld vidéket.


 

 


 

A cikk nem ért véget, olvasd tovább új Utazási Élmények közösségi magazinunkban

A 20 legszebb magyarországi vár

 

 

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.