Hirdetés

Létezik egy „eldugott” hely Regensburg fölött, ami a misztikumával és a bámulatos történelmi múltjával vonzza magához a látogatókat. Ismerjék meg Wallhallát!

 

A Regensburg közelében (10 km-re) található görög-római stílusjegyekkel rendelkező, timpanonnal díszített oszlopcsarnok magasan a táj fölé magasodik. Az építmény igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt mindenkinek, aki ide látogat, arról nem is beszélve, hogy az épületbe vezető lépcsőről bámulatos panoráma tárul elénk.

 

Az épülettel kapcsolatban az a legérdekesebb kérdés, hogy mégis mit keres ez egyáltalán Németországban?


regensburg wallhala 011806-ban egy régóta érő, hatalmas volumenű történelmi esemény zajlott le – amiről mégis kevesen tudnak, ugyanis ekkor omlott össze a Német-Római Birodalom. Az akkor még császárként tevékenykedő Ferenc (I. Ferenc magyar király) volt az, aki felismerte a birodalmat veszélyeztető jeleket, és sok szenvedéstől megmentve, feloszlatta azt. Ez viszont bizonyos uralkodóházaknak és államoknak nem tetszett, ugyanis nekik a birodalom rendszere (ami nem teljesen úgy működött, mint egy abszolutista ország, tekintve, hogy több száz kisebb és nagyobb állam egésze alkotta) jelentette a szuverenitást, azt az egységet, ami megvédte őket az egyéb királyságoktól (Franciaország, Olaszország, stb…).
 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velük Németországot

Amikor Napóleon európa átformálását elkezdte, akkor a Habsburg kénytelenek voltak letenni a birodalomról, ugyanis azt már ők sem voltak képesek megvédeni. A kisebb államok viszont nagyon szerették volna emlékeztetni az agresszorokat arra, hogy ők milyen jóban vannak a Habsburgokkal, és hogy mennyire erős a német egység (függetlenül attól, hogy mindkettő felett eljárt az idő). Ez az akkor 21 éves bajor herceg I. Lajos - később király 1825-1848 között - herceg fantáziáját igencsak megindította, és elhatározta, hogy emléket állít ennek az igazán gyümölcsöző időszaknak.

regensburg wallhala 02


Ebből a megfontolásból kezdték el építeni a Regensburg mellett ezt a különös kinézetű építményt (azért ez volt a kiválasztott város, mivel hagyományosan itt tartották még a birodalom ideje alatt a nagygyűléseket). 1830. október 18-án tették le Wallhalla alapkövét - a Lipcsei csata 17 éves évfordulóján - és a Napóleon felett aratott siker 25 éves évfordulóján, 1842. október 18-án adták át.

 

Egyébként az építmény görögös stílusával szinte senki sem volt megelégedve, ennek ellenére I. Lajos ragaszkodott ehhez a megjelenéshez. Ahogy ő fogalmazott, szeretett volna egy olyan helyet a németeknek, mint a görögöknek a timpanon, amit minden itt élő ember szellemi központnak tekinthet, miközben elmerül nemzetük történelmében.


regensburg wallhala 03 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.