Hirdetés

A világ legkisebb államát nem kell bemutatni, hiszen világhírnek örvend. Ennek ellenére összegyűjtöttünk 10 tényt, amit nem biztos, hogy ismert eddig.

 

  • A világ legkisebb nemzetközileg is elfogadott állam a Vatikán, ami hosszú évszázadok (ezredek) óta a római katolikus vallás szellemi központja. Az ország méretét az is jól demonstrálja, hogy a New Yorkban található Central Park nyolcszor nagyobb, ugyanis a Vatikán mindössze 0.44 négyzetkilométeren fekszik.
  • Bár közigazgatási, gazdasági és törvénykezési szempontból ugyanaz jellemzi, mint bármely más államot a földön, egy – kifejezetten jelentős – differencia mégis akad, ugyanis a Vatikánban élőktől nem szed adót az állam.


vatikan 01  • Amikor 1870-ben egyesítették Olaszországot, akkor az Egyházi Állam részét képző Vatikánt is annaketálták. A pápák ezt bojkottálva 60 éven keresztül bezárkóztak a saját kis államukba.
  • Ezzel kapcsolatos, hogy IX. Piusz pápa (a „Vatikán foglya”) kiközösítéssel sújtotta azokat a híveket, akik segédkeztek az annektálásban, és egy olyan rendeletet is napvilágra hozott, ami megtiltotta a politikában való részvételt.
  • A kényes ügy csak 1929-ben rendeződött, mikor is megkötötték a felek a lateráni egyezményt, amiben az olaszok függetlennek nyilvánítják Vatikánt, cserébe viszont a pápa kénytelen elismerni Rómát, mint Olaszország fővárosát. Csak ezután a megállapodás után lett kötelező a vallásoktatás az olasz iskolákban.

 Utazási Tipp  
    Római utazások, akciók, last minute

  • Az államon belül a pápának korlátlan a hatalma, bármilyen feladatban joga van döntést hozni. Az állam vezetői rajta kívül ellenben főleg világi személyek.
  • Az így kihirdetett állam első vezetője, XI. Piusz kihasználta az abszolút hatalomgyakorlás lehetőségét, és ez a kocsigyűjtésben mutatkozott meg: 16 autós gyűjteménnyel rendelkezett.
  • A Vatikán életével szorosan összekapcsolódik a Svájci Gárda is, ami 1505 óta látja el védelmezői feladatait. Az államon belül csak a gárda tagjainál lehetnek fegyverek, a tagok pedig csak 174 cm fölötti katolikus svájci férfiak lehetnek.
  • A pápai rezidencia nem éppen a szerény kialakításáról híres, ugyanis 1400 szoba és 12 523 ablak kap helyet benne.
  • 1886-ban a Vatikánban létesült először automata telefonközpont, ami Giovanni Battista közreműködésével jutott el az államba.


vatikan 02

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.