Hirdetés

Míg a római Trevi-kútba dobott pénzeken veszekszik az állam és az egyház, mi lassan elfelejtjük, hogy ezt a szokást Frank Sinatra hozta divatba 1954-es filmjével.

 

A közelmúltban újra reflektorfénybe került Róma legendás büszkesége a Trevi-kút, melyet olyan hírességek tettek világszerte ismertté, mint Audrey Hepburn az 1953-as Örült római vakációval, vagy Frank Sinatra az 1954-ben készült Három érme a medencében című filmes vígjátékában, vagy 1960-ban Fellini és Anita Ekberg a La Dolce Vitában. A Róma és Vatikán között kialakult nézeteltérés oka pedig nem más, mint a turisták által a visszatérés reményében a vízbe hajított aprópénzek sorsa. Komoly summáról van szó, melynek ellenértéke forintban számolva közel évi 500 milliót tesz ki.

 

Ezt az összeget természetesen eddig sem hagyták a kútban, hanem éjszakánként kihalászták a vízből és a rengeteg érme ellenértékét hagyományosan a katolikus egyházi Karitász kapta meg és osztotta szét a szegények között. Mostantól azonban Róma jelenlegi polgármestere Virginia Raggi is igényt tartana erre az összegre, aki inkább a romló városi infrastruktúrára fordítaná ezt a komoly összeget. Hiába hozták azonban meg a város tanácsnokai a döntésüket, hogy áprilistól a városé legyen a pénz, a sajtó és a választók is óriási nyomást gyakorolnak rájuk, hogy mégse vegyék el a szegények pénzét.


trevi kut dolce vitaforrás: twitter.comA világhírű barokk szökőkút építésének története egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor is XII. Kelemen pápa megbízta a kor híres építészét Niccolò Salvi-t , hogy építsen egy pompázatos kutat a 3 út találkozásánál ott, ahol a 22 kilométer hosszú ókori Aqua Virgo véget ért. A Róma vízellátásában nagyon fontos szerepet játszó vízvezeték végső pontján lévő medencét többször is áthelyezték, míg végül a Trevi-kút ma is ismert barokkos formáját az 1731-ben kezdődő és közel 30 éven át tartó építkezés során érte el. A Poli-palota déli homlokzatánál épített kút előtti medencék fölé egy monumentális 26 méter magas szoborcsoport magasodik, melyet korinthoszi oszlopok díszítenek. A víztükör fölé magasodó szobrok és domborművek ókori isteneket és a megszelídített vizet ábrázolják allegorikus formában.


 Utazási Tipp  
    Akciós utazások Olaszországba

 

A Trevi-kútba egy átlagos napon kb. 3-4.000 Eurót dobnak be a városba látogató turisták.

 

A pénzdobálás legendája mindig is foglalkoztatta a Rómába utazókat. Azt tartják a rómaiak, hogy jobb kézzel kell a bal váll felett pénzt dobni a szökőkút vízébe. Egy pénz vízbedobása a római visszatérésben, két pénzdarab a megfelelő házastárs megtalálásában, három érme pedig a jól sikerült válásban segít majd.


trevi kut 02

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.