Hirdetés

A helyszín Buñol, ahol minden évben augusztus utolsó szerdáján rendezik meg a La Tomatina fesztivált.

 

Az esemény kapcsán több ezer turista látogatja meg ezt a 9000 fős kisvárost. A több tonnányi túlérett paradicsomot öt kamion szállítja a városba. Mintegy százötvenezer kilogramm paradicsomot dobálnak szét a résztvevők, a város utcái és az emberek is fürdenek a paradicsomban. Az esemény lefolyása minden évben ugyanaz, de a helyiek szerint mégis megunhatatlan.


la tomatina 01

forrás: wikimedia.org


A buñoliak leginkább csak a saját szórakoztatásukra rendezték meg a paradicsomdobálást, ami igazán világhírűvé akkortól vált, amikor 1983-ban egy Basilio nevű újságíró beszámolt róla egy spanyol képes magazinban. A spanyol sajtó hamar átvette a tudósítását, ennek köszönhetően pedig rövid idő elteltével megismerte az egész világ a La Tomatinát.
 Utazási Tipp  
    Las minute, körutazások Spanyolországban

A fesztivál eredetét senki sem tudja pontosan, de több verzió is él ami ezt elmeséli. Egyesek szerint a Franco diktatúra idején egy tüntetés során lezajlott paradicsomdobálás adta az ötletet, míg mások úgy gondolják, hogy ezzel Szent Lajost a város védőszentjét ünnepelték Buñolban. A harmadik verzió szerint a városi piacon összevesztek egymással a zöldségesek és dühükben paradicsommal dobálták meg egymást.

 

Az eseményt már számtalanszor is be akarták tiltani, de a falu lakói többször is sikerrel demonstráltak a megtartásáért. Még egy színlelt temetést is rendeztek, ahol a koporsóba egy hatalmas paradicsomot helyeztek és gyászindulót játszó zenekari kíséret mellet bejárták vele a Buñol városának utcáit. A tiltakozások sikerrel jártak, mert az őrült rendezvényt végül engedélyezték.


la tomatina 02

forrás: wikimedia.orgA La Tomatina lebonyolítása:

 

Sokan már az előző napokban hétfőn vagy kedden megérkeznek a helyszínre. Számukra előzetesen több helyi eseményt is szerveznek. Lehet enni-inni vásárolgatni és szórakozni is, hogy kellően rá tudjanak hangolódni az ünnepre. Augusztus utolsó szerdáján végre elérkezik a nagy nap;

 

Kezdetként egy zsírral bekent csúszós oszlop tetejére felhelyeznek egy méretes serrano sonkát. A bátor vállalkozók feladata, hogy ezt valamilyen módon meg kell szerezniük. Amint a sonka lekerül az oszlopról, vízágyúkkal kezdik el locsolni az embereket, ezzel arra ösztönözve őket, hogy levegyék a ruháikat és végre elkezdődhessen a gigászi paradicsomcsata. A küzdelem másfél órán át tart. Amint a gong megszólal, véget ér a dobálózás és az emberek a folyóhoz vonulnak lemosakodni. Az önkormányzat ehhez zuhanyzókat biztosít a résztvevők számára. Az esemény végén rögtön megkezdik a város tisztítását, így pár nap múlva semmi nyoma nincs a paradicsomháborúnak.

 

Szabályok:

 

  • kemény tárgyat és palackot nem lehet a helyszínre bevinni
  • a paradicsomot meg kell taposni vagy össze kell nyomni eldobás előtt, nehogy valakinek baja essen a dobás erejétől.

 

Hasznos tanácsok:

 

  • mindenki olyan öltözéket viseljen amiért nem kár, hiszen a paradicsomot igen nehéz kimosni!
  • nagy szolgálatot tehet a csatában az úszó, vagy a törhetetlen napszemüveg
  • papucsban semmiképpen nem szabad menni, mert a csúszós talajon könnyű elesni!
  • ha valaki fényképezni vagy videózni szeretne mindenképpen vigyen magával egy vízálló kamerát vagy tasakot a kamerához.
  • az eredetileg ingyenes részvételi lehetőségért néhány éve fizetni kell ami 10 euróba kerül. Ha valaki elkezd számolni, még az is könnyen kiderülhet belőle, hogy micsoda jó üzlet ez a kisváros számára!

 Utazási Tipp  
    Las minute, körutazások Spanyolországban

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.