Ki nem szereti az olyan történelmi helyszíneket, amik egyszerre szépek és monumentálisak? Íme öt hangulatos francia erődítmény a történelem kedvelőinek.


Sokáig az volt az építészeti norma, hogy minél magasabb falakat emeltek az emberek, ugyanis abban a korszakban ez gátolta a legjobban az ostromló seregeket. Az ágyuk és a lőfegyverek megjelenésével viszont változott az építészeti norma: a magas, vékony falak használhatatlanná váltak, az ágyukkal szemben nem tudták megvédeni a várost.


 Utazási Tipp  
    Csodás franciaországi utazások

Megjelentek a vastag, alacsony falak, amik ellenálltak a tüzérségnek is. Viszont a legújabb hadászati eszközök és a tartós béke miatt (Nyugat-Európában 1945 óta még csak konfliktus sincs nagyon) a városokat körülvevő falak teljesen fölöslegessé váltak és sok helyen lerombolták őket. Éppen ezért, ahol jelenleg is található várfal, az a város rövidesen turisztikai célponttá válik.

Carcassonne

A leghíresebb francia erődváros két soros várfallal rendelkezik, amiken összesen 56 torony foglal helyet. Már a képek alapján is megelevenedhet az emberi fantázia, beleszőve a falak történetébe olyan motívumokat, amik akár meg is történhettek. A tornyokat elég sok mindenre használták, az egyiknek például az volt a funkciója, hogy a katolikus inkvizítoroknak legyen egy biztos helye a zűrzavaros időkben. Vagy például jelenleg is működik az egyikben egy kínzómúzeum, ahol a középkori kínzási praktikákat mutatják be a nagyközönségnek. Csodás CarcassonneNeuf-Brisach

Ez a település azért különleges, mert a városban sétálva nem is gondolnánk arra, hogy egy precíz, gondosan megtervezett védelmi feladatokkal ellátott erődben sétálunk. A csillagerődök a 17-18. században voltak népszerűek, szinte minden nagyobb hatalom felhúzott egyet-kettőt a határok közelében. Ez alól XIV. Lajos sem volt kivétel, akinek hadmérnöke tervezte a kisvárost, ami a Habsburg csapatok elleni védelemben jeleskedett.


Neuf Brisach 02

forrás: twitter.com


 Utazási Tipp  
    Csodás franciaországi utazások

Saint Malo

A régi kikötőváros egy szigeten épült fel a 12. században a kalózok zászlaja alatt, akik a hatalmuk teljében még független köztársaságnak is kikiáltották a területet. A királyi befolyás terjedése miatt kénytelenek voltak felhúzni a falakat a 14. század során, de a legfelszereltebb állapotát a 17. században érte el. Igazán nagy csata nem zajlott a területén, viszont a második világháború alatt a jelentős része megsemmisült.


Saint Malo 03


Domme

Az 1000 fős település igazán kicsi, bár a természeti adottságai miatt kifejezetten jól védhetőnek bizonyult, ugyanis egy hegy legtetején van. A volt erőd kapuinak és tornyainak egy része a mai napig fennmaradt, így olyan történelmi helyekre is belépést nyerhetünk, ahol anno 1307-ben keresztes lovagokat tartottak fogva.


domme 04

forrás: youtube.com


Langres

A várost 3,5 km-en keresztül ölelik körbe falak, rengeteg toronnyal és hét kapuval kiegészítve. A történelmi helyszínek kora számos, ugyanis vannak olyan részek, amik 2000 éves múlttal rendelkeznek, míg mások a múlt században épültek. A városban rengeteg sajtkészítő él, akik a hangulatos, reneszánsz stílusú házakban készítik el portékáikat.


langres 05

forrás: youtube.comTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.