Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

 Izraelről sokszor a tikkasztó hőség, a hosszú nyár és a végtelen sivatag jut eszünkbe. Nehéz elképzelni, hogy milyen a Júdeai-sivatag tavasszal, amikor a legváratlanabb helyeken jelennek meg színes virágok, zöld fű tarkítja az év nagy részében kopár hegyeket és csillogó forrás vízben fürdőzhetünk. Tavasz az egyik legtökéletesebb időszak a sivatagi kiránduláshoz. Bakancsot és fürdőruhát fel, és irány a Júdeai-sivatag!

  A Júdeai-sivatag Jeruzsálemtől húzódik dél felé, a Holt-tenger mellett, egészen a Negev-sivatagig. Nevével ellentétben egy nagyon változatos, sokszínű világról van szó: a magas sziklafalakat-úgy nevezett vádik (kiszáradt folyómedrek)- szelik ketté , a

tengerszint magassága 800 méterről a tengerszint alatti 200 méterig száll alá. Ennek megfelelően a Jeruzsálem-környéki részeken jóval több csapadék esik, mint a mélyebben fekvő, sivatagos területeken. Tavasz az egyik legtökéletesebb időszak a sivatagi kiránduláshoz. Bakancsot és fürdőruhát fel, és irány a Júdeai-sivatag! 


Nahal Arugot 1


Nahal Arugot

  Az Arugot folyó az Ein Gedi természeti parkból közelíthető meg. 400 méterrel található a tengerszint alatt, a Holt-tenger partján. Miközben a Dávid vízesést rengetegen látogatják egész évben, Arugot egy kevésbé ismert túra útvonal, holott semmivel sem kevésbé látványos vagy izgalmas.


Nahal Arugot 2

  Hosszabb és rövidebb, valamint nehezebb és kifejezetten családbarát kirándulások közül is válogathatunk. A Titkos-vízesésig végig mehetünk a folyóban, ezt különösen a gyerekek élvezik , de aki szárazon szeretne maradni, az választhatja a másik útvonalat is a sziklákon keresztül. 


Nahal Tekoa 1


Ha van még bennünk energia, érdemes egészen a felső tavakig is elmenni, ahol megmártózhatunk a hűs és üdítő forrásvízben.

Nahal Tekoa

Tekoa folyó Betlehemnél ered és egészen a Holt-tengerig kanyarog. A hosszú táv és a nehéz útvonal miatt, érdemes csak részletekben bejárni nyomvonalát. A természeti látnivalókon kívül, régészeti lelőhelyeket, illetve különös építményeket is láthatunk a túra során, például őskori barlangokat, valamint bizánci remeték élőhelyeit. Aki kedveli az extrémebb kalandokat, jó helyen jár, ugyanis itt található a Haritun-barlang, Izrael legnagyobb és leghosszabb mészkő-barlangja. Ötvenöt "teremből" áll, valamint négy és fél kilométer hosszúságú alagút-rendszerből. A tájékozódást nyilakkal segítik, de a barlangon belül teljesen sötét van és nem ajánlják a látogatását tapasztalt vezető nélkül. 


Nahal Tekoa 2


Nahal Pratzim

Nahal Pratzim az egyik leglenyűgözőbb hely a Júdeai-sivatagban. Ahogy közelítünk, a sivatag közepén előbukkan egy szűk, kiszáradt folyómeder, vakító fehér sziklákkal körülvéve. A geológiai magyarázata ennek a nagyon puha kőzetrétegnek a mai napig talányos, de feltételezhetőleg 18-20 ezer évvel ezelőtt egy hatalmas tó terült el itt, és annak a visszahúzódása okozta a különböző színű rétegződéseket.


Nahal Pratzim 2


Egy viszonylag könnyű, de annál látványosabb, félórás-órás túrát tehettünk itt meg, amelynek pár évvel ezelőttig a Liszt-barlang volt a fő attrakciója. -Sajnos ez most omlásveszély miatt zárva van, de így is élményekkel és irigylésre méltó fotókkal fogjuk zárni a kirándulást.


Nahal Pratzim 1


Nahal Prat

Prat folyó a jeruzsálemi hegyektől folyik egészen Jerikóig. A legnagyobb és egyetlen, egész évben bővízzel ellátott folyó a Júdeai-sivatagban. Éppen ezért a  nyári melegben is kedvelt kirándulóhely, hiszen bármikor megmártózhatunk frissítő vizében a túránk során.


Nahal Prat 1


Nemcsak a természet szerelmesei imádják a vádit, de minden korban szívesen látogatott és lakott volt. A mai napig létezik itt két kolostor, a Faran és a Szent György kolostor, amelyekben szerzetesek élnek és vonulnak el a külvilágtól. Egy régi vízelvezető rendszer nyomait is követhetjük, amelyek Heródes, Jerikóban található palotáihoz szállította a vizet.


Nahal Prat2


Nahal Og

Az Og folyó, akárcsak a többi fenn említett folyó, hosszan szeli ketté a sivatagot, amíg eljut a Holt-tengerig. Az év nagyrészében egy kiszáradt folyómederről van szó, de télen hatalmas vízfolyások ömlenek itt, magukkal sodorva kőzetet, állatokat, és gyakran az utat is. Legkedveltebb kiránduló szakasza az Alsó-Og, ahol három kiszáradt vízesésen is fel kell kapaszkodnunk, létrák és lépcsők segítségével.


Nahal Og 1x


Gyerekek számára általában hatalmas élmény ez a viszonylag rövid, de annál izgalmasabb túra. Ha szerencsénk van találkozhatunk pár beduin pásztorral is, akik a nyájukat őrzik a közelben.


Nahal Og 2x


Szerző &képek: Grünhut Éva idegenvezető


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.