Révfülöp, 2022. július 7., csütörtök (MTI) - A balatoni strandminősítő megmérettetésre az idén 45 strand üzemeltetője jelentkezett, közülük a legmagasabb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta, és 28 strand nyerte el a legjobbaknak járó, ötcsillagos Kék Hullám Zászlót - hangzott el a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén csütörtökön Révfülöpön.

    Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója összegezte, hogy a kormány 2017-ben indított strandfejlesztő programjának első négy ütemében országos szinten 139 strand 11,6 milliárd forint támogatásban részesült, ebből 97 volt balatoni, 8,8 milliárd forintnyi forrást elnyerve. A program legutolsó, nyár elején lezárult ötödik ütemében pedig 57 balatoni projekt 1,6 milliárd forint támogatáshoz jutott - mondta, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően megújultak és családbarátabbá váltak a fürdőhelyek, egységesebb lett a balatoni strandok arculata.
    Az utolsó fejlesztési ütem legfontosabb feladata a részleges akadálymentesítés, a strandok infrastruktúrájának fejlesztése, vízi- és pihenőeszközök beszerzése, valamint vízi megállóhelyek és kerékpáros szervízpontok kialakítása volt - tette hozzá.


balatoni strand


    A Kék Hullám Zászló minősítésről Juhász Szabolcs elmondta: a települések számára presztízs, hiteles visszajelzést ad a balatoni strandok szolgáltatási minőségéről.
    Fabacsovicsné Kovács Krisztina, az önkormányzatokat tömörítő BSZ titkára ismertette: az idén 19. alkalommal hirdették meg a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítést. A nevezők hagyományosan egytől öt csillagig kaptak értékelést szolgáltatásaik színvonala alapján, és a korábbiaknál többféle különdíjat osztottak ki.
    A pontozás során vizsgálták egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, az akadálymentesítést, a virágosítást, a gyep és a meder állapotát, a játszótereket, a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát szolgáltatásokat. Nézték a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét - tette hozzá.


Alsóőrs strand


A díjkiosztón elhangzottak szerint 28 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsöllagos Kék Hullám Zászlót, 14 strandra négycsillagos, 1 strandra háromcsillagos és 2 strandra egycsillagos zászlót tűzhetnek ki. A legtöbb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta. Az indoklás szerint a sikerhez hozzájárult, hogy a strand rendelkezik nagy, ingyenes parkolóval, gyerekbarát szolgáltatásokat nyújt, valamint kulturált vendéglátóhelyek várják a vendégeket.


Lelle strand    Az idén újra meghirdették a Balaton Családbarát Strandja és a Balaton Legzöldebb Strandja különdíjakat. Az előbbit Alsóörs községi strandja, az utóbbit a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

   Idén új elismeréseket is kiosztottak. A Balatoni Kör meghirdette a Balaton Gasztro-Strandja díjat, amit Balatongyörök községi strandja nyert el, ahol példamutatóan, egész évben üzemelnek minőségi kínálattal rendelkező vendéglátóhelyek.


    Az MTÜ idén először kiosztott különdíját Balatonberény községi strandja kapta kiemelkedő szerepléséért. Utazási Tipp  
    Szállásakciók a Balatonnál, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!

Íme a legjobb balatoni strandok idei  listája

5*:

1. Csopak Községi strand

2. Balatonmáriafürdő Központi strand

3. Zamárdi Nagy strand

4. Gyenesdiás Lido strand

5. Gyenesdiás Diási Játékstrand

6. Alsóörs Községi strand

7. Badacsonytomaj Badacsony strand

8. Zánka Községi strand

9. Balatonszárszó Központi strand

10. Szigliget Községi strand

11. Balatonfüred Kisfaludy strand

12. Balatonfüred Esterházy strand

13. Balatonberény Községi strand

14. Balatonakali Mandulavirág strand

15. Balatongyörök Községi strand

16. Balatonalmádi Wesselényi strand

17. Keszthely Városi strand

18. Keszthely Libás strand

19. Vonyarcvashegy Lido strand

20. Fonyód Panoráma strand

21. Balatonlelle Napfény strand

22. Ábrahámhegy Községi strand

23. Balatonföldvár Keleti strand

24. Révfülöp Napfény Camping strand

25. Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand

26. Balatonfűzfő Tobruk strand

27. Balatonfenyves Központi strand

28. Balatonberény Berény Naturista strand

4*:

1. Keszthely Helikon strand

2. Örvényes Legisly Beach

3. Balatonfenyves Alsó strand

4. Balatonfenyves Csalogány strand

5. Fonyód Bélatelepi strand

6. Balatonföldvár Nyugati strand

7. Balatonudvari Községi strand

8. Balatonudvari Fövenyesi strand

9. Révfülöp Szigeti strand

10. Révfülöp Császtai strand

11. Badacsonytomaj Városi strand

12. Balatonalmádi Káptalanfüredi strand

13. Balatonboglár Platán strand

14. Szántód Rigó utcai strand

3*:

1. Balatonszemes, Berzsenyi D. utcai strand

2*:

1. Balatonszemes Hullám utcai strand

2. Balatonszemes Vigadó strand    A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte.


    A Balaton-felvidéki Nemzeti Park "Zöld levél díjat" adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő, "Zöld béka díjat" a környezeti nevelésben kiemelkedő, és "Zöld fészek" díjat az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak. A nemzeti park díjazta fennállásának a három Balaton-parti megye - Veszprém, Zala és Somogy - egy-egy olyan strandját is, amelyik évek óta elkötelezetten érvényesíti az ökológiai szemléletet, zöld szempontokat.

forrás: MTI 2022. július 7., csütörtök 20:04

 


 

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.