Az antik görögök Ciprust tartották a szépség és szerelem ógörög istennőjének, Aphrodité szülőhelyének, akinek Páfoszban kialakított szentélye a szerelmesek Mekkájának számított az ókorban. Páfosz azonban nemcsak az ókorban volt jelentős hely: Ciprus délnyugati részének központjaként ma is rengeteg turista keresi fel a világ minden tájáról.


Napfényes strandok, pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányok és tavernák, antik romok sokasága… és természetesen a szerelem kultusza. Ennyi az, amely először eszükbe juthat a ciprusi Páfosz nevének hallatán. A napjainkban is különleges hangulatot árasztó, mégis nyugis kisváros repterén egész évben rendszeresek a nemzetközi járatok, így Magyarországról is cirka 2-2,5 órányi repülőút által könnyedén elérhető a hely. A reptér egyébként is mindössze 10 kilométerre terül el Páfosztól, így akár taxival, akár busszal vagy bérautóval gyorsan elérhetjük úticélunkat. Bár a taxisok esetében nem árt az óvatosság, mert szeretnek nagyobb kerülővel elvinni az úticélhoz, hogy aztán többet számlázhassanak ki a végén. Mivel nyáron nagyon meleg van, ezért a látogatók többsége inkább tavasszal, az előszezonban, vagy pedig ősszel, az utószezonban keresi fel a szigetet, illetve a települést. A szárazföldi óvárosból és a tengerparti újabb városrészből álló Páfosz már csak azért is ideális „főhadiszállás”, mert viszonylag közel van Nyugat-Ciprus összes látnivalójához és innen kiindulva ragyogó csillagtúrákat tehetünk a környező vidékekre, ám ugyanez már nem mondható el a Páfosz-Nicosia, vagy a Páfosz-Larnaca távról.


ciprus paphos hazak eroddel tengerrelA Tróodosz-hegység lábainál fekvő Páfoszban rengeteg, különböző színvonalú szálloda és apartman található, így mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt közülük. A város nemcsak történelmi, hanem természeti látványosságokban is bővelkedik. A legfontosabb történelmi látnivalók közé tartoznak a tengerparti királysírok, a Kato Pafoszban található Régészeti Park villái és az azokban talált gyönyörű antik mozaikpadlók, az Odeon, a bizánci templomok és a kikötőben álló zömök, négyzetes alaprajzú középkori erőd. A Kato Pafoszban talált, precízen lerakott római mozaikok napjainkban az UNESCO világörökség részét képezik. A különböző mintákat és alakokat formázó mozaikok az egyik legépebben fennmaradt ilyen jellegű antik római díszítmények az egész világon. Legtöbbjük hellén és római mitológiai hősöket és jeleneteket ábrázol. A régészeti lelőhely közelében helyezkedik el az ógörög stílusú színház, a félköríves Odeon is, amelyet az i.sz. 2. században emeltek.


ciprus paphos erod kikotoEzen kívül persze a tengerparton húzódó Régészeti Parkban számos egyéb érdekességet is megtekinthetünk, mint amilyen például a bizáncialapokra épült Saranda Kolones nevű lovagvár, de a régészek még egy korakeresztény időkben épült, igaz, azóta már elpusztult bazilika nyomaira is rábukkantak. A területen egy világítótorony is helyet kapott, ez azonban sajnos nem látogatható. A már szintén említett 13. századi páfoszi erőd a Régészeti Park bejárata közelében fekszik, így érdemes összekötni ezen látnivalók megtekintését. A település legikonikusabb épületében ma több kiállítás is található, de régebben erődként és börtönként funkcionált. Tetejéről szép kilátás nyílik a tengerre és a kikötőre. A parányi kikötőben elsősorban kirándulóhajók és halászhajók ringanak. Az erődtől néhány kilométerre, a tengerparton ősi királysírok húzódnak a sziklákba faragva. A királysírok az i.e. 4. században keletkeztek és akárcsak a mozaikok, ezek is az UNESCO világörökség részét képezik. A hely megnevezésének csak annyi szépséghibája van, hogy voltaképpen itt nem királyok nyugszanak, hanem helyi előkelők és nemesek kerültek a sírokba. Némelyik sírt felülről körbejárhatjuk, némelyikbe viszont be is mehetünk. Általában a földalatti részük, oszlopokkal körülvett átriumos részük a látványosabb. Ezeket se hagyjuk ki, ha már a Régészeti Parkban járunk és érdekel minket a sziget történelme.


ciprus paphos kiralysirok


A természeti látnivalók közül a leglátogatottabb nem meglepő módon a tengerből kimagasló Aphrodité-szikla, amely az évezredes hagyomány szerint az istennő születésének helyszíne, de a Páfosztól mintegy ötven kilométerre fekvő Akamas sziget Kék Lagúnájának türkizkéken csillogó, kristálytiszta vizét is nehezen tudnánk elfeledni. A sziklákkal övezett lagúnánál - Ciprus többi látványos tengerpartjával szemben - általában nem tartózkodnak sokan, mivel kissé körülményes megközelíteni. A legrövidebb út talán Aphrodité barlangfürdőjétől vezet ide, de a kb. 5 kilométeres túra megtételére a legtöbben gyalog vállalkoznak az itteni félszigeten futó utak szűkös és nem igazán karbantartott mivolta miatt. Éppen ezért még jobban járunk, ha inkább kishajóval közelítjük meg a lagúnát, ahol nemcsak fürdeni, de könnyűbúvárkodni is lehet.


ciprus paphos aphrodite sziklajaHa szeretünk sétálni, akkor nagyokat andaloghatunk a város magas pálmafákkal szegélyezett tengerparti promenádján. A sétány mellett rengeteg bár, üzlet, étterem és taverna található, ahol jól esik esténként ücsörögni vagy koktélozni. Ha inkább az óvárost fedeznénk fel, hamar rabul ejtenek majd a mediterrán területekre jellemző zegzugos utcácskák és a hangulatos terek. Itt található a Régészeti Múzeum és a Bizánci Múzeum, de a görögkeleti stílusban épült, több, mint ezeréves Agia Paraskevi-templom is, amely már csak azért is érdekes, ugyanis a régészek sejtése szerint valaha Aphrodité főszentélye is itt állt. Errefelé áll Szent Pál oszlopa is, amely arról nevezetes, hogy ide kötötték ki és korbácsolták meg Pál apostolt.


ciprus paphos vilagitotorony
Végezetül pedig következzenek a strandok! A legtöbb turista, aki felkeresi a sziget ezen részét, természetesen nem akarja kihagyni, hogy megmerítkezhessen a Páfosz környéki strandok vizeiben. A legszebb partszakaszok a kisváros déli részén fekszenek, ezek aranyló vagy szürke finomhomokos partjaikról ismertek. A leghíresebb közülük a Coral Bay. A strandokat többnyire sziklaszirtek választják el egymástól és bár a tenger itt lassan mélyül, a fövenysáv elég keskeny. A sziklásabb szakaszokon lépcsők vezetnek a tengerbe, a legtöbb strandon pedig napernyők is bérelhetők, ha nem szeretnénk huzamosabb időt a tűző napon tölteni. Mindent egybevetve, Páfosz nagyon hangulatos hely, bár elsősorban a nyugalmat keresők, az ógörög kultúra iránt lelkesedők és a fiatalabb párok találják meg itt a számításaikat.

ciprus paphos parti setanyKészítette: Méhes Judit         Képek: PixabayTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.