Duncsák Krisztina magyar nyelvű, telepített idegenvezető, utaskísérő és esküvőszervező Portugáliában. 13 éve kint, él, így neki már teljesen természetes, hogy kint a karácsony kicsit más, mint Magyarországon.

  Családilag a portugál karácsonyi hagyományokat tartják főként, de azért a magyarból is tartottak meg gyermekeik számára jó pár dolgot. Bár Portugália is főként katolikus vallású ország, így azért vannak átfedések, de jelentős eltérések is. Portugáliában rendkívül fontosnak tartják a keresztény értékeket, eseményeket, szokásokat és az éjféli misét is például. Viszont karácsonyfát hagyományosan nem a magyar szokáshoz hűen, 24-én állít a családok többsége, hanem a jó hangulatot megalapozva, már december elején vagy már november végén.


kivilágított erkélyek

Az év utolsó hónapját megkezdve, minden díszbe borul, az erkélyek, az ablakok, az utcák és a terek is. Elképesztően nagyszabású és gyönyörűen kivitelezett fényfalakat, alakzatokat lehet felfedezni mindenfelé. Ritka a feldíszítetlen ablak. Meghittséget, vidámságot és a karácsony szépségét hirdeti minden utca, ház. Ilyenkor rendkívül kellemes Portugáliában sétálni egy nagyot. Andalgás közben mindenképp érdemes elnézni a legtöbb városban felállított, hagyományos karácsonyi piacokra, melyek hemzsegnek a kézműves termékektől, amik ajándékba adhatóak.

lisszabon karácsonykor