Méltatlanul keveset hallani Portugália egyik legszebb részéről, Aveiro környékéről. Pedig gyönyörű óceán partja, szecessziós építészete, és látnivalói, nyugalma páratlan. Portotól 60 km-re, körülbelül fél órányi útra, Lisszabontól, a fővárostól viszont egy kicsit messzebb, 220 km-re fekszik.

Aveiro, Portugália északnyugati részén fekvő város, Beira Litoral régióban, mely egy kis öböl végében terül el. Két csatorna szeli át a várost. Épp ezért a városiak élete alapvetően a tengerhez, a lagúnákhoz, a sólepárláshoz kötődik leginkább. Igazán bájos, szerethető, meglehetősen nyugalmas, csendes, látnivalókban gazdag, kifejezetten jellegzetes portugál kisváros.


aveiro 4

forrás: pixabay Bronislaw Drózka


Történelme

Aveirot először 959-ben említik Aviarium néven. Korábban sólepárlásra specializálódott kikötőváros volt, jelenleg pedig nagy iramban fejlődő ipara teszi fel a térképre. A sólepárló és az óceán biztosította a város gazdagságát létrejöttétől egészen a 16. századig. Majd egy nagy vihar elzárta a várost 200 évre. De így is megtalálta a boldogulásának kulcsát!

Látnivalói, melyeket kár lenne kihagyni

Annak ellenére, hogy Aveiro központját 1-2 óra alatt be lehet járni, mégis ajánlom. Aveiro nem a múzeumairól, műemlékeiről híres. Annál sokkal fontosabb az óceánparti légkör, a nagy séták, a kellemes belváros és az egész környék hangulata. Számos látnivalója akad azért még így is, amiket érdemes felkeresni annak, aki arra jár. Híres csatornáiról, hídjairól, a házak csempe díszítéséről, az Azulejoról, valamint fényes hajóiról, melyek hasonlítanak a velencei gondolákhoz. A díszes csónakok, az úgynevezett Moliceiros-ok. Eredetileg a lagúna tengeri moszatának betakarítására készítették őket. 

A másik látnivaló, melyet kár lenne kihagyni, a Farol de Aveiro, Aveiro világítótornya, a halászok negyede, a Beira Mar, és a központ tere, Praça de Peixe. A torony, ami 62 m magasságával izgalmas látnivaló, Portugália legmagasabb világítótornya, a Praia da Barra parton található.

Itt található a Vista Alegre porcelángyártó cég, aminek a múzeumába szintén érdemes ellátogatni. Tulajdonképpen egy óriási komplexum, amely magában foglalja a gyárat, a 17. századi palotát, a kápolnát és további épületeket is.

Az Aveiro Múzeum egy 15. századi kolostorházban található. Nagy jelentősége kulturálisan van, a hozzá kapcsolódó szobrok, festmények és ékszerek által. Ez a kolostor, az egyik legősibb kolostor Aveiroban, a 15. század második felére nyúlik vissza múltja.

Említést érdemel még Mosteiro de Jesus, Aveiro díjazott műemléke a 15. és 17. század között épült kolostor. Melyet pompás aranyfa díszítés és portugál „Azulejo” (kézzel festett díszcsempék) teszik látványosabbá. Ez a templom a pompás barokk dekoráció remek példája és nem mellesleg egykor Szent Johanna is itt élt.

Ílhavoban található a tőkehal múzeum is, ami 8 km-re található Aveirotól. Mivel a portugálok egyik leggyakrabban fogyasztott, nemzeti étele a tőkehal és meglehetősen sokat fogyasztanak belőle, így rendkívül fontos múzeum. Ha pedig valakinek túrázni, kirándulni támad kedve, annak a tengertől elzáró turázást és környékét ajánlom, a São Jacinto Természeti Rezervátumot, a Natural Reserve of the São Jacinto Dunes-t.

A csatornák menti, elegáns, szecessziós épületek sokasága, északra pedig, a halászok negyede, a Beira Mar nyújt izgalmas felfedeznivalókat. De híres lenyűgöző homokos strandjairól is. Ilyen például São Jacinto,Praia da Barra és Costa Nova.


 Aveiro 3


Costa Nova

  Costa Nova (costa partszakaszt, s nova szó pedig újat jelent) az a hely, mely közkedvelt nem csak a turisták között, hanem a helyiek is szívesen töltik el a napjukat. Nagyon könnyen felismerhető és egyedi arról, hogy a halászházak, egytől egyig színesek és csíkosak. A szivárvány minden színében játszanak a csíkos házak. Palheiros-nak nevezik a portugálok. 12km-re található Aveiro városától. Régen a halászok itt tárolták a halászkellékeket, a halászathoz szükséges dolgokat. Ma már laknak bennük, többségében, vagy nyaralónak használják. Hatalmas, homokos partjával kíváló strandoló hely, hosszú séták színhelye lehet, a szörfösök is előszeretettel választják. És nem mellesleg gyönyörű, látványos is! 


Aveiro 1


Szerző& fotók:  Duncsák Krisztina portugál utaskísérő és esküvőszervező

Elérhetőségei, linkjei: Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Telszám: +351 969479453 , Weboldal: http://portugalhu.com/  ,

Instagram: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu ,  https://www.instagram.com/portugalhueskuvo_/?hl=hu 

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC2_hl6nivU1AD3zwCrDjLlw ,  Facebook: https://www.facebook.com/portugalhu 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.