Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Hogyan érdemes egyszerre felfedezni Prága legjelentősebb kulturális emlékeit, legfontosabb sörgasztronómiai helyszíneit? Alternatív útvonal a keserű nedű szerelmeseinek.


Prágát, a minden évszakban vonzó cseh fővárost gazdag történelmi múltja, kulturális és építészeti emlékeinek sokasága méltán tette az öreg kontinens egyik fontos turisztikai célpontjává. A Moldva folyó partján elterülő várost azonban nem csak a „városi” turizmus élteti, hanem az-az évszázados hagyományokon alapuló cseh sörkultúra és gasztronómia, ami miatt Prága napjainkra a keserű nedűt szeretők egyik európai fellegvárává nőtte ki magát.


Tipp  
    Utazási ajánlatok, szállások Prágában

Az Európa egyik leghangulatosabb fővárosának is nevezett Prága felfedezése egyszerre nyújt az utazók számára felejthetetlen kulturális és kulináris élményeket. A következőkben egy olyan javasolt útvonalat mutatunk be az olvasók számára, melynek bejárása során egy időben ismerhetjük meg Prága múltját és jelenét, fedezhetjük fel hangulatos belvárosát, miközben tüzetesen is megismerkedhetünk a cseh sörkultúrával és azzal a vele járó életérzéssel, mely garantáltan hatalmába kerít minket utunk során.


Prága felfedezése

Prága részletes
feltérképezéséhez minimum két napra lesz szükségünk. Mivel sokan vonattal érkeznek a cseh fővárosba, így túránk kiinduló pontjaként a központi vasúti pályaudvart javasolnánk. Innen pár perc sétára találhatjuk a prágai újváros legszebb és legnagyobb terét,

 

a bársonyos forradalom helyszíneként is ismert Vencel teret.

 

A téren találjuk Prága egyik talán legérdekesebb éttermét, a Vytopna éttermet, a vendéglátóegység teljes területén ugyanis modellvasút hálózat működik, a megrendelt ételeket és italokat is vasúti szerelvények szervírozzák a vendégek számára. Az itt elfogyasztott ebéd után érdemes felkeresnünk az U Kalichat, mely a Vencel tértől pár utcányira található.

 

A Svejk írójának, Jaroslav Haseknek is törzshelyeként szolgáló söröző korabeli hangulatot áraszt,

 

a finom ételek, a jó minőségű csapolt pilsenik és a vidám asztaltársaságok garantálják a jó kedvet. Az U Kalichatól a Moldva folyó felé haladva, mintegy 20 perces sétára fekszik, Prága egyik legrégebbi és leghíresebb sörözője, az U Fleku.

 

A sörfőzdének is helyet adó épületben kóstolhatjuk meg,azt a világon egyedülálló, csak itt készülő tizenhárom fokos fekete sört, melynek receptjét már évszázadok óta titokban őrzik az itt tevékenykedő sörfőző mesterek.

 

A harmonika szó, a hatalmas tálcákkal folyamatosan körbejáró pincérek és a rendkívül finom sör garantáltan rabul ejti az utazót.


praga szoveg kozottAz óváros felfedezése

Innen érdemes tovább indulni az óváros felé. A mintegy két metró megállónyi távot a legegyszerűbb gyalogszerrel megtenni, hiszen útközben is gyönyörű épületek, templomok és hangulatos kocsmák között vezet az utunk.

 

Az Óváros tér Prága legszebb tere, mely mind nappal, mind este gyönyörű látványt nyújt.

 

A városháza és annak csillagászati óraműve az Orloj, a színesre festett, felújított gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épületek, a szűk utcácskák és a bennük megbújó, késő estig nyitva tartó éttermek és sörözők garantált kikapcsolódást biztosítanak a nap második felére. Ha már erre járunk érdemes egy kis kitérőt tenni az óvároshoz tartozó prágai zsidónegyedbe, ahol több zsinagógát és a Régi Zsidó Temetőt is megtekinthetjük.


Tipp  
    Szállások, utazási ajánlatok Prágában

Az Óváros tér szomszédságában található

 

Prága talán leghíresebb sörözője, az U Zlateho Tigra, vagy magyarosan Arany Tigris, mely az egyik leghíresebb cseh író, Bohumil Hrabal törzshelyeként is szolgált a 20. században.

 

Napunkat egy finom vacsorával érdemes ezen a helyen zárni, a hely szelleme ugyanis garancia arra, hogy jó hangulatban térjünk nyugovóra. Városnéző túránk második napját ott érdemes kezdeni, ahol az előző nap abbahagytuk Prága felfedezését. Az Óváros tértől pár percnyi sétára érhetjük el a cseh főváros egyik leghíresebb nevezetességét, a Moldva folyón átívelő Károly-hídat.

 

A város legöregebb hídján átsétálva juthatunk el a Hradzsinba, azaz a prágai várnegyedbe, melynek részletes felfedezésére egy egész nap szükséges.

 

Itt található többek között a gótikus stílusú Szent Vitus székesegyház, a Szent György bazilika, de napi programunkból ne hagyjuk ki a mesebeli, színes házacskákkal teletűzdelt Arany utcácska megtekintését sem.Ha ebédelni támad kedvünk, a várnegyedben számos étterem közül választhatunk. Próbáljuk ki a hagyományos, disznóhús, knédli, káposzta hármast, vagy tapasztaljuk meg milyen az eredeti cseh gulyás illetve savanyú leves. Bár a leghíresebb prágai sörözők a Moldva folyó túlpartján helyezkednek el, itt sem fogunk csalódni, ha egy kis keserű nedűre vágyunk városnézés közben.

 

 

És hogy milyen is a cseh életérzés, melyet cikkünk első soraiban emlegettünk?

Fantasztikus. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy Prágában a sör a társasági érintkezés egyik elengedhetetlen kelléke. Az emberek - legyenek akármilyen idősek is - esténként összeülnek törzshelyükön, boldogan beszélik meg az aznapi történéseket és rendkívül kedvesen bánnak a turistákkal is.

 

A sörökre panasz nem lehet,

 

legyen az pilzeni, prágai vagy más város sörfőzdéjéből való, világos vagy barna, szűrt vagy szűretlen, abban biztosak lehetünk, mindig minőségi ital kerül az asztalunkra. A legtöbb sörözőben egyfajta csapolt sör kapható, illetve több helyen találkozhatunk saját főzésű folyékony kenyérrel is. A pincérek kedvesek és segítőkészek, arra azonban vigyázzunk, hogy amint kiürül a korsónk, már hozzák is a következő kört és szemrebbenés nélkül vésik az újabb tollvonást az asztalunkon található papír cetlire. Ha szeretnénk abbahagyni a fogyasztást, nincs más dolgunk, mint a söralátétet a korsónk szájára tenni, ezzel jelezve a pincéreknek, hogy végeztünk az adott helyen. Ha megtapasztaljuk és megszokjuk ezt a csehekre jellemző életstílust, garantáltan nehéz lesz otthagyni Prágát és önmagában Csehországot is.

 

Tipp!
Ha hosszabb időre érkezünk a fővárosba, tegyünk egy egynapos kirándulást Csehország valamelyik híres sörgyárába és vegyünk részt a vezetett sörgyárlátogató túrák egyikén!  

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.