Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Ha valaki a közeli jövőben utazást tervez Tunéziába, érdemes végigolvasnia ezt az útmutatót. Segít felkészüni és felhívja a figyelmet  néhány alapvető  tényre, amit jó tudnia minden turistának, ha ebbe a kellemes klímájú és sok látnivalót kínáló észak-afrikai országba készül. 

   Tunézia turizmusa évente körülbelül 8 millió látogatót csalogat az országba, amin egyáltalán nem kell csodálkozni, mert rengeteg  látnivaló van ebben az izgalmas észak-afrikai turistaparadicsomban. Indulás előtt azonban érdemes teljes körűen tájékozódni  mindarról ami minket vár; a látnivalókról, a kultúráról és mindarról, hogy mit várhatunk el ettől a gyönyörű egzotikus országtól.


 

el jem

fotó: El Jem - Veres Erzsébet Utazási Élmények facebook csoport


Általános információk:

Pénznem :    tunéziai dínár ( 1 dínár = kb. 0,3 EUR )
Államvallás : iszlám
Terület :        163 610 km2
Népesség    11 365 220 fő
Nyelv :          tunéziai arab, berber, francia
Éghajlat :      forró és száraz nyarak,  enyhe, nedves telek
Főváros :      Tunisz


Hogy lehet Tunéziába utazni ?

  Sajnos az elmúlt évtizedben viharos idők voltak Tunéziában, de az arab tavasz alatti demokratikus forradalom után az ország lassan magához tért, és a turizmus elkezdett visszatérni a megszokott kerékvágásba. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Tunéziában még mindig vannak alkalmanként tiltakozások, bár ezek egyáltalán nem a Tunéziába látogató külföldi turistákat célozzák. Jellemzően békés természetűek és  gyakran lelassíthatják vagy leállítják az ország belső közlekedési hálózatát és más kulcsfontosságú szolgáltatásokat. A legjobb ezért szervezett formában érkezni, ahol idegenvezetők szervezik a transzfereket és a kirándulásokat is. Tunézia felfedezéséhez választhatunk a vasútvonalakat is, amit jól lehet buszokkal és  louage-al (közös taxi) kombinálni.


 Kairouan piac

fotó: Kairouan piac Kókai Károly Utazási Élmények facebook csoport


Praktikus tudnivalók  Tunéziába utazóknak;


   Tunéziában a lakosság 98%-a arab-berber származású. Az ország lakosainak 99%-a pedig az iszlám hitet vallja, bár  sokan a világiasabb modernebb muszlim irányzatot követik. Ez azt jelenti , hogy az öltözködésre és az alkoholfogyasztásra vonatkozó olyan szigorú kulturális normák mint például Szaúd-Arábiában vagy Jemenben  Tunéziában nem érvényesek. Így turistaként sokkal könnyebben járhatunk-kelhetünk az országban. Azonban van néhány  viselkedési norma, amivel az utazóknak tisztában kell lenniük, és követniük kell látogatásuk során.

Hogyan viselkedjünk Tunéziában ?

  • Számítani kell arra, hogy  a dolgok lassabban haladnak, sok fdologra mondják, „inshallah” = ahogyan Isten akarja.                   
  • A piacokon és a bazárokban szinte kötelező  az alkudozás.
  • Vegyük le a cipőnket, amikor belépünk egy mecsetbe, vagy vendégségbe megyünk egy házigazda otthonába!
  • Öltözzünk  konzervatívan4
  • Ramadam szent hónapjában rövidebb nyitvatartásra számíthatunk mindenhol.
  • Helyiek között együnk csak a jobb kezünkkel (a legtöbbet kézzel esznek).
  • Vigyázzunk az értékeinkre !

 fotó: Nagy Ildikó  Utazási Élmények facebook csoportMelyek a legfontosabb látnivalók Tunéziában?


  Tunézia rengeteg történelmi és egzotikus látnivalót és élményt kínál a külföldi turisták számára. Számos olyan látnivalója van, amit érdemes felkeresni egy szervezett kirándulás során, miközben megismerhetjük az ország földrajzát és gazdag múltját.

Utazás az ókori Karthágóba
  Míg Rómát az egész világon ismerik, addig jóval kevesebben emlékeznek az egykor hatalmas Karthágóra, amely az egykor Észak-Afrika és az Ibériai-félsziget partjait elfoglaló Karthágói Birodalom fővárosa volt. Míg  Róma  ie 146-ban elpusztította ennek az egykor lenyűgöző civilizációnak a fővárosát, az ősi város romjait ma is meglátogathatjuk. Ez a régészeti lelőhely Tunisz modern fővárosához közel található és klasszikus építészeti emlékekkel büszkélkedhet.  Bemutatják a történelem egyik ősi  civilizációjának emlékeit.

Sidi bou Said

 Tunézia festői szépségű városkája, Sidi Bou Said az ország fővárosától, Tunisztól, 20 kilométere található. Akik már jártak a különleges hangulatú településen, azt mondják, hogy felkeresését nem szabad kihagynia annak aki Tunéziába utazik. Sidi Bou Said mór stílusban épült fehér házi egy domboldalban sorakoznak, melyeknek gyönyörűen díszített ajtóit és ablakait egységesen kékre festik.

Tunzia

Chebika Oázis

  A Chebika oázis az Atlasz-hegység keleti oldalán található, délről a Szahara határolja. Chebikát homokdűnék helyett kopár hegyoldalak fogják közre. A Római Birodalom bukása után a környék berber törzsek kezébe került, akik egy kis falut alapítottak a hegyek árnyékában. A hegyoldalakból csörgedező friss víz hosszú évszázadokig biztosította a helybéliek túlélését, mígnem 1969-ben egy özönvízszerű esőzés elmosta a falut.

Matmata földalatti otthonai

  Különösen a forró éghajlatú régiókban, számos közösség él szerte a világon hagyományos barlangokban, így védekezve a forróság ellen. Tunézia déli részén lévő kis falu, Matmata, berber lakosai is így élnek. Azonban, a legtöbb földalatti otthontól eltérően, a matmatai otthonok nem a hegyek oldalába épültek, hanem a földbe ásott nagy gödörben.

Fürödjünk Tunézia egyik gyönyörű strandján !
Mivel Tunézia a Földközi-tenger partján található, Észak-Afrika   legszebb homokos  strandjai lubickolhatunk a tengerparti üdülőhelyeken. Az olyan nyaralóhelyek, mint Djerba, Hammamet és Monastir gyönyörű fehér homokot, lassan mélyülő vízű strandokat és tökéletes környezetet kínálnak a kikapcsolódásra és lazításra. Tunéziában szinte egész évben meleg és napsütéses az időjárás, ezért szinte minden hónap tökéletes alkalmat nyújt egy tengerparti nyaralásra.

Filmforgatási helyszínek
  Meglepődünk amikor megtudjuk, hogy Tunézia milyen nagy szerepet játszott a filmtörténetben . Nemcsak a saját nemzeti filmiparán keresztül járult hozzá, hanem számos nemzetközileg elismert filmet is forgattak Tunéziában a 20. és 21. század során. Köztük olyan művek klasszikus pillanatait, mint a Star Wars, a Monty Python és az Indians Jones filmek, melyek közül számos most is meglátogatható.  


sidi bou said

fotó: Sidi bou Said  - Kimo Utazási Élmények facebook csoport


Vízum, útlevél:

   Utazás előtt ne felejtsük el megnézni a Tunézia aktuális beutazási feltételeit, hogy ellenőrizze, szüksége van-e vízumra az ország látogatásához. Lehet-e már kérelmezni az új tunéziai online vízumot, ami leegyszerűsíti a repülőtérem a határátlépését és az országba való belépés folyamatát ?

  Tunéziába turistaként utazni jelenleg vízummentes a magyar állampolgárok számára. Legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban. Azoknak a magyar állampolgároknak azonban, akik Tunéziába utaznak dolgozni vagy tanulni, vízumot kell igényelniük a budapesti tunéziai nagykövetségen. Ugyanez vonatkozik azokra az utazókra is, akik hosszabb ideig szándékoznak az országban tartózkodni.

  Az ún. eVisa következő hónapokban történő bevezetésével sem lesz szükség a tunéziai nagykövetséggel való kapcsolatfelvételre. A vízumkérelmek teljes mértékben elektronikusak lesznek. Ez azt jelenti, hogy az érvényes  magyar útlevéllel rendelkezők bármikor és a világ bármely pontjáról online ki tudják tölteni a vízum igénylést. 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.