Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Habár már pár hete tart az ősz és a fák is lassacskán elkezdik levetni színesedő lombjaikat, még nosztalgiával gondolunk vissza a nyári vakációra. Ha nemcsak gondolunk a nyárra, hanem szívesen vennénk részt egy vénasszonyok idején történő mediterrán kiruccanáson és fürdenénk még egyet a tengerben az idén, használjuk ki a fapados légitársaságok hihetetlenül kedvező akcióit és ugorjunk le Görögországba – például Prévezába!


A Jón-tenger partjainál, az Ambrakiai-öböl mellett elterülő város Görögország epiruszi régiójában fekszik. Az öböl túloldali nyúlványán fekszik Aktio, amely az ókorban az Actium nevet viselte. Kr.e. 31-ben itt dőlt el a Római Birodalom sorsa, amikor Octavianus, a későbbi Augustus császár legyőzte ellenlábasait, Marcus Antoniust és Kleopátrát. A két területet egy mérnöki bravúrnak köszönhetően 2002 óta egy tenger alatti alagút köti össze egymással. Az alagút egyúttal Lefkáda félszigetét is összeköti a szárazfölddel, de Prévezát légi úton is könnyű megközelíteni, mivel a város mellett fekszik az Aktio repülőtér.


gorogorszag preveza kikoto1

Préveza egy másik turistalátványossága az 1700-as években készült, velencei mesterek által emelt Óratorony és Szent György-erőd, utóbbit anno még az oszmánok emeltek azon győzelmeik jelképéül, amelyeket a régióban arattak. Sokszögű bástyái védik a belső udvart, amelyben azonban már csaknem az összes belső épület 20. századi eredetű. Másik híres erődféle a városban a Szent András-erődítmény. Préveza egyik kedvelt szelfihelye még a görög függetlenségi háború hősét, Odysseas Androutsost ábrázoló márványszobor is. A város forgalmas kikötője melletti promenádon is tegyünk egy sétát és ha van kedvünk, térjünk be az egyik partmenti bárba is, ahol megkóstolhatjuk a helyi ínyencségnek számító Avtogaracho nevű ételt, ami egy kaviárféleség.

gorogorszag preveza nikopolisz akvadukt1

A már említett tengeri csata mellett a térség további antik római vonásokkal is rendelkezik. Az actiumi győzelem emlékére Augustus princeps elrendelte egy új város alapítását, amelyet Nikopolisznak, azaz nemes egyszerűséggel a „győzelem városának” neveztek el. A Prévezától 7 kilométerre található város romjai szabadon megtekinthetőek, a leglátványosabbak közülük a várost vízzel ellátó hatalmas római aquaduktok. Ha többet szeretnénk megtudni egykori lakóinak életéről, érdemes jegyet váltanunk a Nikopoliszi Régészeti Múzeumba is. A másik antik látnivaló a Kamarina falu közelében, a Zalongo-hegy déli lankáján elterülő Cassope, amely valaha az Epiruszi Királyság egyik fő törzsének fővárosa volt. A híres antik várostervező, Milétoszi Hipppodamus munkájának eredményeképp Cassope a Kr.e. 3. évszázadban élte virágkorát, bár épületeinek romjai évszázadokon át egészen jó állapotban maradtak fenn. A falakkal körülvett városban volt oszlopcsarnok, színházak, piactér, Afrodité-szentély és temető is.

gorogorszag preveza cassope1

Ha inkább a fürdés érdekelne minket, akkor jó tudnunk, hogy a legjobb strandok Prévezától északra húzódnak. Van közöttük homokos és sziklás jellegű strand is. Az Amvrakikos-öbölben a tenger szeptember végéig még kellemes hőmérsékletű, így bátran fürödhetünk még benne, de különböző vízi sportok (szörfözés, vitorlázás, vízisí) kipróbálására is nyílik még lehetőségünk. Ha inkább Prévezában maradnánk, válasszuk a központtól 1 kilométerre fekvő Kiani nevű fürdőhelyet. Ez a város legnépszerűbb strandja, amely főszezonban általában dugig van, de elő-és utószezonban már kellemesebb élményt nyújt a fürdőzés. Sekély vize miatt kisgyermekes családok részére is megfelelő lehet. A Pantokratoras strand a már említett Szent György-erőd környékén fekszik, ez a hely inkább a jó úszóknak és a búvároknak, snorkellezőknek kedvez. Az Amvrakikos-öböl egyébként is különleges élőhelyek szempontjából, mivel láthatunk itt delfineket, ezüst pelikánokat, de még álcserepes teknőcöket is. Ha még ennyi látnivaló sem lenne elég, ugorjunk át a közeli Pargába, ahol gyönyörű strandok fogadnak minket vagy vegyünk részt egy izgalmas raftingtúrán az Acheron folyón, amely az ókori görögök szerint az Alvilág egyik bejárata.

gorogorszag preveza acheron folyo forrasa
Készítette: Méhes Judit         Fotók: Wikimedia

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.