Brazíliában nagyon sok európai származású ember él, közöttük a becslések szerint mintegy 600 ezren ukrán származásúak, akiknek ősei nagyrészben az ország déli részén  Paraná államban telepedtek le a XX. században. Több generáció után is megőrizték identitásukat, sőt a háború miatt több településen például Guarapuavaban és Prudentópolis városban még háború elől menekülteket is befogadtak már Ukrajnából.

   prudentópolis térkép


   A braziliai Prudentópolis egy 53 ezer lakosú közepes méretűváros Paraná államban, melynek fő érdekessége, hogy lakosainak háromnagyed része kivándorolt ukránok leszármazottjaiból áll.  Jól látszik ez a városképen is, hiszen a városképet és a környéket több tucat hagymakupolás templomépület teszi érdekessé, ami nagyon különös látvány, mert elüt a Dél-Amerikában megszokottaktól.  


  Prudentopolis temploma


    Prudentopólis  lakossága megőrizte ukrán identitását. Legfőbb megélhetésüket a mezőgazdaság biztosítja. A városban jól el lehet boldogulni a portugál mellett az ukrán nyelvvel is. Fő összetartó erejük az egyház, de népszerű a folklór együttesük is. Külön érdekesség, hogy olyan ukrán ételeket is ehetünk a helyi éttermekben, mint például a broscs leves, a banosh vagy a pelmenyi húsos töltött tészta.


 


  Prudentópolis a BR-373-as autópálya mentén fekszik Ponta Grossa és Guarapuava városok között. Főbb látnivalói közé tartozik a Milleniumi Múzeum, amely az ukrán kereszténység és az ukrán diaszpóra 1000 évét mutatja be a térségben élőknek. A város központi tere a Sevcsenko ukrán költőről elnevezett tér.


Prudentopolis Sevcsenko tér


A környékén sok az erdei túraútvonal, az erőségeiben több mint 100 vízesés is található. Ezentúl rengeteg különleges kalandsport kipróbálására is lehetőség nyílik.

 prudentópolis vízesés


Térképes szálláskereső olcsótól a luxusig:

Booking.com