horvatorszag rab sziget sziklas part1
A Rab város közelében fekvő Lopar híres pezsgő éjszakai életéről és álomszép strandjairól. A strandokat a legtöbb helyen pínealigetek szegélyezik, melyek hűs árnyékot biztosítanak a nyári hőség idején. Lopar szép, ugyanakkor nyaranta igencsak zsúfolt hely. Kampor eredetileg halászfalu volt, ezt a jellegét azonban az ezredforduló után fokozatosan elveszítette, bája ugyanakkor mégis megmaradt. Köszönhető ez a mediterrán területekre jellemző kőházaknak, Dundo zöldellő erdeinek, a kedves helyieknek és a festői öblökkel megtűzdelt vidéknek. Az említett erdőt egyébként a legtöbb látogatója kétségtelenül a legszebb mediterrán erdőnek tartja, ahol tölgyek, fenyők, kőrisek és egyéb fajta fák között kacskaringózhatunk a túrautakon. Egykor koncentrációs tábor működött a közelében, amelyet napjainkban emlékparkká alakítottak át. Banjol nagysága ellenére Lopar szöges ellentéte: itt minden csendes és nyugodt. Ennek ellenére sok turista ezt a települést tartja a sziget felfedezésének legideálisabb kiindulópontjaként. Gyönyörű parti sétányán végiggyalogolva kb. negyedóra alatt elérhetjük a fővárost. Ha a sziget helyei nem lennének elegek, ugorjunk át Goli Otokba is! Egykor itt tartották fogva a hadifoglyokat, Goli Otok pedig a 20. század folyamán is börtönszigetként működött. A kopár sziget ma lakatlan, de sokan ugranak át a Rab-szigeti nyaralók közül, hogy néhány órára körülnézzenek itt is.

horvatorszag rab fovaros ovaros latkepe1
Rab szigeten minden adott, hogy alaposan kiélvezzünk egy feledhetetlen dalmáciai nyaralást! Éjjel a helyiekkel élvezhetjük az utcákon, tereken történő szórakozást és az esti néphömpölygést, nappal pedig strandolhatunk, amelyhez szebbnél-szebb partszakaszok és a sziget nyugati oldalán zöldellő erdők szolgálják a hátteret. Ezek között akadnak felkapott városi strandok éppúgy, mint vadregényes öblökben megbúvó, érintetlen tengerpartok. Loparban található például Horvátország egyik legszebb és leghosszabb (mintegy 2 kilométer hosszú) finomhomokkal borított strandja, a Rajska Plaža, tehát a „Paradicsom-part” is. Ez a strand kék zászlós minősítéssel is rendelkezik és szolgáltatások széles körét nyújtja a bárokon és éttermeken át a napernyőkig és a vízisporteszköz-kölcsönzőkig. A másik híres rabi homokos strand a Sahara. Ha elkerülnénk a nyüzsgést, vegyük inkább az eldugottabb partok felé az irányt. Népszerű választás például a sziklákkal tarkított kavicsos-fenyőfás Suha Punta strandszakasz is. A félszigeten elterülő Suha Punta bármilyen szép, elsősorban jó úszóknak ajánlott, mert a víz itt hidegebb és gyorsan mélyül, viszont kialakítottak egy hangulatos bárt a strandon. Ha kis kedvenceinket is magunkkal vinnénk a nyaralásra, és kutyusunk a vizet is imádja, vegyük célba vele a Monty’s nevű kutyastrandot. A partok között egyaránt akadnak homokos és sekély vizű, de búvárkodásra alkalmas sziklásabb szakaszok is, a víz viszont mindenhol türkizesen csillogó és többnyire átlátszó. A sziget nagyon népszerű a kisgyermekes családok és a strandimádók körében, de több naturista stranddal is rendelkezik, így a nudista fürdőzés hívei is megtalálhatják itt a számításaikat.

horvatorszag rab sziget tenger panorama1

Booking.com


Készítette: Méhes Judit         Fotók: Pixabay


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.