Rijeka 2020 - A Kvarner-öbölben lévő Rijekában tartják az Európa kulturális fővárosa rendezvényeit. A sok rendezvény és új látnivaló miatt érdemes lesz felkeresni.


Fontos eseményre készülhetnek Rječina folyó partján lévő Rijeka lakói: 2020-ban Horvátország harmadik legnagyobb városa Rijeka rendezheti meg az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatot. A nagy múltú adriai város történelmét sok eltérő kultúra alakította az elmúlt évszázadokban. Rijeka sokáig volt magyar illetve olasz fennhatóság alatt, később pedig a Monarchia és Jugoszlávia része lett. Lakosságának összetétele és történelmi épületei is rendkívül változatosak, így minden adott volt hozzá, hogy Horvátország egyik vezető turisztikai, kulturális és művészeti központjává fejlődött az elmúlt évtizedek során. Köszönhetően a városvezetés tudatos fejlesztési koncepciójának a belvárosban egymás után nyitották meg kapuikat Rijeka múzeumai, galériái, koncert és színházi helyszínei. A nyüzsgő belvárosban lépten-nyomon remek éttermekbe és művészeti előadásokba ütközik az ember.


 Utazási Tipp  
    Szállásfoglalás, utazások Horvátországban olcsótól a luxusig

Rijekában nagyon sok a történelmi látnivaló. Az egyik legérdekesebb a 15. századi sárgára festett Ferde torony, ami hasonlóan a pisai társához; a talaj süllyedésének következtében jelentősen megdőlt a függőlegeshez képest.( kb.40 cm-es a dőlése) Sokan látogatják az eleven Városi Piacot és Rijeka tengerparttal párhuzamosan futó sétáló utcája is nagyon népszerű. A rendezvénysorozat főbb rendezvényeinek helyszíne az 1880-ban épült Horvát Nemzeti Színház, melynek külön érdekessége hogy mennyezeti freskóit a festő zseni Gustav Klimt alkotta fiatal korában.


Trsat rijeka 01

forrás: wikimedia.org


Rijeka sok érdekes Múzeummal is várja az oda látogató magyar turistákat: A Tengerészeti és Történelmi Múzeum a régió történelmét és az ott élők életét és a hajózás fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig. Szintén sok érdekességgel találkoznak a Természettudományi Múzeumot felkereső családok. A tenger és a környék élővilágának a bemutatásán túl külön látványosság a több, mint 2000 növényfajt felvonultató botanikus kert.

Az informatika és számítógépes játékok iránt érdeklődők számára nyújt élményeket a belvárosi Peek & Poke Gyűjtemény ahol a régi gépek mellett klasszikus videójátékokkal is lehet játszani. Rijeka emblematikus magyar vonatkozású történelmi látnivalója a Frangepánok által építtetett 13. századi Trsat vára. Az erődítmény legrégebbi részéből az 1200-as években emelt Frangepán toronyból remek kilátás nyílik az egész öbölre. A vár közelében található Csodatévő Szűzanya temploma évszázadok óta jelentős zarándokhelynek számít.


 Utazási Tipp  
    Szállásfoglalás, utazások Horvátországban olcsótól a luxusig

A 2020-as rijekai rendezvénysorozat egyik kuriózuma lesz Joszip Broz Tito egykori hajója a Galeb. A kompletten felújított kiállító hajón berendezett kiállításon Tito életének bemutatásán túl Jugoszlávia és Rijeka múltja is bemutatásra kerül.

rijeka galeb titoforrás: wikimedia.org

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.