Hirdetés

  Április elejétől október végéig minden évben működik a Balatonon a vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat, ami fényjelzésekkel és zászlókkal is figyelmezteti a strandolókat a közeledő viharokra. A szelek erejét tekintve három viharjelzési  szintet különböztetnek meg: a.) alapfok, b.) első- és  c.)másodfokú viharjelzés.  Strandolás során a   saját és családunk  biztonságának  szempontjából érdemes figyelemel kísérni a jelzéseket, hogy elkerüljük a komolyabb problémákat.

A.)  ALAPFOKÚ JELZÉS

A legtöbbször ezzel találkozhatunk, ha ideális strandidő van. Amikor  a jelzőrendszer alapohelyzetet jelez, akkor  a következő néhány órában a széllökések  alószínűleg nem lépik át az erősnek számító 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem működnek a Balaton körül telepített viharjelző lámpák.

B.) ELSŐFOKÚ VIHARJELZÉS

Az elsőfokú viharjelzés során a viharjelző berendezések percenként 45-öt villanak ami azt jelenti, hogy  a szél várhatóan erősebben fúj majd, mint  45 km/óra, de sebessége nem éri el a 60 km/h sebességet. Az elsőfokú viharjelzés esetén még lehet a parttól számított 500 méteren belül vizibiciklizni, úszni, csónakázni és más vízi sportokat űzni, de ebben az esetben figyelni kell a szél irányára is. . Amikor  valaki például a Balaton északi partján fürdik, elrendelték az elsőfokú viharjelzést, és délről fúj a szél , nem kell nagyon félni. Még akkor is, ha nagyok lesznek a hullámok (bár ezekkel is érdemes vigyázni), úgyis hamar partot érünk majd.  Viszont az északi szél esetén az északi parton strandolóknak figyelni kell, mert komoly a veszélye annak, hogy elsodródunk a tó közepe felé. Ilyen esetekben nem szerencsés dolog  gumimatraccal, gumicsónakkal. SUP-pal  stb. a vízben tartózkodni. Ha esetleg elvinné a szél a fürdőeszközünket, akkor se próbáljunk utána úszni. A viharveszély esetén  nem szabad kockáztatni az életünket pár ezer forintos eszközökért.


viharjelzési zónákx


  A pontosabb előjelzések érdekében a Balatont három medencére osztják, így  a fürdőzők és vízen közlekedők könnyebben el tudnak igazodni a tartózkodási helyükkel kapcsolatban..


MÁSODFOKÚ VIHARJELZÉS

Amikor másodfokú viharjelzést látunk,  valószínűleg viharos  65 km/órát-t meghaladó erejű szél várható. A tó körüli  viharjelző lámpák másoMásodfokú viharjelzés esetén tilos fürödni a Balatonban! Szintén tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízben tartózkodni (a vitorláshajók kivételével). A szabályok megszegői  a felelőtlenül kockáztatják az életüket, ha nem veszik figyelembe a másodfokú viharjelzést.  Viharok esetén arra is számíthatunk, hogy “porzik”  a Balaton vize. Ez egy olyan jelenség amikor a víz felszíne felett kb. 40-50 cm magasságban is 80-90 % páratartalmú leheta levegő, így szinte lehetetlen levegőhöz jutni. Ilyen helyzetben igyekezni kell, hogy minél hamarabb kikerüljünk arról  a helyről.


BALATONI SZÉLHATÁROZÓ

Viharjelzés Meghatározás Szélsebesség
(km/h)
Hatása a Balatonon
Szélcsend 0-1 Tükörsima vízfelület.
ALAPFOK Gyenge szellő, fuvallat 2-6 Lépcsőzetes, pikkelyszerű fodrozódás habos taraj nélkül.
Enyhe szél 7-11 Még rövid, de már határozottabb alakú kis hullámok, üvegszerű hullámtarajjal, amely még nem törik meg.
Gyenge szél 12-19 Már megtörő tarajú hullámok, üvegszerű habbal, esetenként fehér tarajos hullámokkal.
Mérsékelt szél 20-29 Hosszabbá váló hullámok, gyakoribbak a fehér tarajos hullámok.
Élénk szél 30-39 Közepes hullámok, határozottabb hosszú alakkal, sok fehér tarajos hullámmal, hullámpermet is megjelenik.
ELSŐFOK
Jelzés: percenként 45 felvillanással működő sárga villogó fény.
Erős szél 40-49 Magas hullámok, fehér habos tarajjal. Helyenként az átbukó hullámokról hullámpermet szakad le. Csónak illetve vitorlás vízi sporteszköz csak a parttól számított 500 illetve 200 m távolságon belül közlekedhet.
Viharos szél 50-60 Tornyosuló hullámok. A megtörő hullámok tetejéről a fehér habot a szél keskeny csíkokat alkotva viszi tovább a víz felszínén.
MÁSODFOK
Jelzés: percenként 90 felvillanással működő sárga villogó fény.
Élénk viharos szél, vihar 61-72 Magas és hosszú hullámok. A hullámtaraj pereme tajtékosan törik meg, a hab feltűnő, hosszú és széles csíkokat alkotva sodródik. Csónak és vitorlás vízi sporteszköz nem közlekedhet.
Heves vihar 73-85 Magas hullámok, sűrű habcsíkok sodródnak a szél irányában. A hullámok taraja kezd előre bukni és átgördülni. A hullámpermet csökkenti a láthatóságot.
Dühöngő vihar, szélvész 86-100 Nagyon magas hullámok átbukó hullámtarajjal. A keletkező hab nagy foltokban, sűrű csíkokban sodródik és a vízfelszín fehérré válik. A hullámok átbukása rengésszerűvé erősödik. A láthatóság csökken.
Heves szélvész 101-115 Igen magas hullámok, a vízfelületet elborítják a szél irányában fekvő, hosszú, fehér habfoltok. A hullámok teteje mindenütt tajtékzik és erősen korlátozott a láthatóság.
Orkán 115-120 A levegő megtelik habbal és hullámpermettel. A víz fehér a szél által elragadott hullámpermettől. A láthatóság erősen csökken.


Utazási Tipp
Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron

  2016 óta a  szárazföldi viharjelző rendszert  kiegészítik a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászlók is. Első fokú viharjelzésnél a vízirendészet szolgálati kisgéphajóin sárga zászlót, míg a másod fokú viharjelzés esetén  piros zászlót láthatunk. 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.