Hirdetés

 2021 szeptember 18-án a hajózási szezon csúcspontjaként megrendezik az összes személyhajózási társaság hajóinak nagyszabású együttállását, díszszemléjét és felvonulását a Balatonon. Az eseményen vendégül látják a történelmi jubileumhoz kapcsolódó összes fontos személyt,  hogy közösen tisztelegjenek a balatoni hajózás történetének 175 éves múltja előtt.

 

hajó47

 


  1846-ot tekintik a szervezett  Balatoni hajózás kezdetének, melynek emlékére minden 25. évben hajózási dísszemlét tartanak, ahol a tavon közlekedő hajók felsorakoznak. Ebben az évben   szeptember 18-án rendezik meg az idei hajózási szezon csúcspontjaként számontartott eseményt, ahol az összes személyhajózási társaság hajóinak részvételével díszszemlét és felvonulásást is tartanak a Balatonon. Az eseményen vendégül látják a történelmi jubileumhoz kapcsolódó összes fontos személyt,  hogy közösen tisztelegjenek a balatoni hajózás történetének 175 éves múltja előtt.

balatoni hajós2


A balatoni hajózás története:

   A Balatonon 1846 előtt is közlekedett ugyan néhány vitorlás és működött három révátkelő is  (Fenékpuszta és Balatonszentgyörgy, Boglár és Fülöp, valamint Őszöd és Akali között), de az igazi áttörést  a gróf Széchenyi István kezdeményezésére megalakult Balatoni Gőzhajózási Társulat megalapítása, valamint a Kisfaludy gőzhajó  forgalomba állítása  jelentette. A következő évtizedekben a déli vasútvonal átadása és a balatoni turizmus fokozazos fellendülésével több személy- és áruszállító gőzhajót is forgalomba állítottak. A nagyívű fejlesztési elképzelések és időszakos fellendülések mellett azonban többnyire pénzügyi gondok jellemezték a hajós társaságok életét. 

  Az  1927-ben létrehozott Balatoni Hajózási Részvénytársaság létrehozása jelentett újabb jelentős fordulópontot, ami modern motoros hajókkal és újabb járatokkal bővítette a kiránduló és átkelőhajók  kínálatát. Ezeket a fejlesztéseket a balatoni üdülőélet nagyívű fellendülése is kísérte, amit derékba tört a második világháború.  A harcok vérére sajnos balatoni hajóflotta egyetlen tagja sem maradt sértetlen, több hajót is elsüllyesztettek illetve mindegyikük megsérült.    Az háború utáni újrakezdés során A Balatoni Hajózási Részvénytársaságot államosították. A megnövekedett utasforgalom kielégítésére 1946-tól a régi hajóflotta folyamatos műszaki modernizálása és esztétikai felújítása mellett a Dunáról, sőt még a Szovjetunióból is érkeztek újabb hajók a Balatonra. Az új időket jellemző tömeges turizmus  jegyében pedig egyre jobb és nagyobb kapacitású vízi járműveket állítottak forgalomba. A rendszerváltást követően 1999-ben a balatoni hajózás kivált a MAHART kötelékéből és létrejött a  Balatoni Hajózási Rt. – később Zrt. Ez a cég bonyolította a balatoni személyszállítás legnagyobb részét és megjelent több magánvállalkozás is. Azóta is folyamatosan zajlik a hajópark jelentős arányú  korszerűsítése,  amit a BAHART Zrt. 2020-ban meghirdetett flottamegújítása  fog megkoronázni.  A meghirdetett tervek szerint újabb szuper hajók érkeznek a Balatonra. 


 Rév

A balatoni hajózás jelene: 

„2021. augusztus 19-ig nagyságrendileg 149 ezer fővel, azaz mintegy 17,8%-kal több utast és 58 ezerrel több gépkocsit, valamint 7,1%-kal több kerékpárt szállítottak a kompok Szántódrév és Tihanyrév között a tavalyi év azonos időszakához képest. 

A személyhajózásban is érzékeljük a forgalomnövekedést, ahol az utasszám meghaladta 485 ezer főt, ami 101.267 fővel magasabb az előző évinél, így várhatóan idén is 600 ezer fölé emelkedhet a személyhajózásban szállított utasok száma a szezon végére.” – mondta el Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.


hajó 17

 


   
 Utazási Tipp  
    Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron

 


A Balatoni hajózás szerelmeseit  2021. szeptember 18-án nagyszabású ünnepséggel várja  a BAHART, tisztelegve a balatoni hajózás 175 éves történelme előtt. A minden 25. évben megrendezett jeles napon az érdeklődők  Balatonfüred partjainál a teljes balatoni hajóflottát felvonultató jubileumi díszszemlén és hajóegyüttálláson csodálhatják meg a hajókat és a kompokat.
hajózási reklám


Szerző&fotók: BajnaGábor

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.