Hirdetés

  Kevesen ismerik Balaton part egyik különleges nevezetességét a  Világ talán legszebb panorámájával büszkélkedő fonyódi Kripta Villát.  A kis villa épület a fonyódi magasparton épült fel és egy tragikus szerelmi  történetnek állít örök emléket.

    A tragikus szerelmi történet még Erdélyben kezdődött el az 1910-es évek közepén. Egy fiatal kolozsvári patikus Abrudbányai-Rédiger Ödön beleszeretett a szép és igen művelt fiatal lányba Magdusba. A romantikus  ismerkedést óriási szerelem, majd lánykérés követte, ám a 19 éves menyasszony az esküvő előtt három héttel egy váratlan betegség miatt  elhunyt. A tragédia borzasztóan megrendítette Abrudbányai-Rédiger Ödönt. A temetés után összegyűjtötte az elhunyt Magdus minden fellelhető emléktárgyát, majd a haláleset után hosszú éveken át gyászolta őt.


Fonyód Kripta villa 111


  A történelem viharai nemsokára új helyzetet teremtettek az ifjú számára. A trianoni békekötés után Pécsre költözött, majd sokáig magányosan élt és járta a világot.   Néhány év elteltével végül megházasodott, új feleségétől pedig gyermekei születtek.  Az 1930-as évek során Abrudbányay tehetős polgárrá vált, majd amikor Erdélyt visszacsatolták úgy döntött, hogy mielőbb Magyarországra szállíttatja kolozsvári menyasszonya hamvait és megvalósítja egy régi álmát: szerelmük emlékére villát emeltet Magdusnak.

  A tehetős gyógyszerész ezután sokáig kereste a lehető legszebb helyet, ahol megépíttetheti az emlékvillát. Végül  Fonyódon a Sipos-dombon találta meg a megfelelő helyszínt. A kiszemelt építési telekről nyíló panoráma lélegzetelállítóan szép: Tihanytől egészen Keszthelyig el lehet látni miközben a Balaton-felvidék tanúhegyeiben  lehet gyönyörködni. A magaslból nyomon lehet követni, ahogy a Balaton fodrozódó vizét vitorlások és személyhajók hasítják. Aki valaha  ott járt, sosem tudja elfelejteni a  csodás látványt. 

  A hely emlékeztette az építtetőt a Nápolyi-öböl egyik legszebb kilátó pontjára: A magas sziklákon épült Anacapriból meg tudtacsodálni az egész Nápolyi-öblöt. Olasz út emlékére egy mediterrán stílusban, oszlopokkal, erkélyekkel, lapos tetővel kialakított épület emelésére adott megbízást Cserna Sándor pécsi építőmesternek még  1939-ben.


fonyód kripta villax


      Az épület alagsorában találhatjuk meg a tragikus szerelemre emlékeztető helyiséget, az eredeti tervek szerint lent helyezték volna el Magdus hamvait és később a családja temetkezési helye is ott lett volna. A földszinten pedig Magdus tárgyaiból emlékszobát akart berendezni. A hamvak végül soshasem érkeztek meg Fonyódra, mert a II. Világháború végén Erdélyt újból Romániához csatolták.   Az első szinten végül a család számára egy lakást alakítottak ki.


fonyód kripta villa2


  A II. Világháború után az Abrudbányai család teljes vagyonát államosították 1949-ben. Az építtető hozzájárulásával már az 1950-60-as években  is turisztikai látványosságként mutogatták a fonyódi Kripta Villát, később állapota leromlott, majd lassan lomtárrá vált. Csak a 2000-es években  sikerült méltó módon helyreállítani, majd újra megnyitni a közönség előtt.

A ház alagsorában most is kézenfogva fekszik a szerelmes pár Magdus és Ödön. Hirdetik a sosem múló örök szerelmet. 

Az épület napjainkra valóságos zarándokhellyé vált. A kriptát csekéy belépő ellenében lehet megtekinteni, míg a felső szinteken ma kávézó működik. Kertjében pedig tragikus sorsú szépségkirálynőnkre Molnár Csillára emlékeztet egy őt árbázoló mellszobor.


Fonyód headerx


 Utazási Tipp  
    online szállásfoglalás a legjobb áron: szállodák, apartmanok,wellness

TIPP:   Tudj meg többet Fonydódról! 


 

 Szerző & fotók:   Bajna Gábor

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.