Hirdetés

Van egy tuti tippem, hova utazhatnátok el (nem csak) a gyerkőcökkel a tavaszi szünetben. Én – anno - osztálykirándulások keretében, kétszer részesültem abban a szerencsében, hogy láthassam ezt a kicsiny, de fantasztikus helyet, amit úgy jellemeznék, hogy egy kis ékszerdoboz Baranya megyében. Emlékeim szerint tiniként is nagyon tetszett, ezért bármikor újra elmennék megnézni.

  A Míves Tojás Múzeum a festői fekvésű, történelmi multú Zengővárkonyban található, a Dunántúlon. Azért választottam mostani cikkem témájául, mert már itt van 2022 Húsvét szép ünnepe, s ezen a helyen máig nagy hagyományai vannak a tojásfestésnek.

 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 1

 

Érdekességként említeném meg, hogy ezt a hímestojás múzeumot 2000 Virágvasárnapján, vagyis Zengővárkony milleneumi napján nyitották meg. Magyarországon az első ilyen létesítmény volt és Európában is ritkaságnak számított.

 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 2

 

19 ország 55 tájegységéből - tehát nem csak magyar - hanem külföldi (német, lengyel, kínai, perui, indonéz, svájci, stb.) hímestojás festő mesterek munkái tekinthetők meg a kicsi, de meghitt múzeum falain belül.

Tulajdonosa egy magángyűjtő hölgy, név szerint Dr. Nienhaus Rózsa – a leírások szerint ő 3000 db. tojással járult hozzá a 6000 darabból álló gyűjteményhez. 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 3


A vitrinekben időszakosan lecserélik a kiállított tojáskákat. Tárlatvezetéseken részletesen informálják a látogatókat arról, hogy mely országokból, milyen díszítéssel készültek és ki az alkotójuk.

 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 4

 

160 díszítő 30 különféle technikával készítette ezt a színes tojás kavalkádot, ami a Zengővárkonyi Tojásmúzeumban a szemünk elé tárul. Van itt hagyományosan festett, viaszlevonatos, batikolt, áttört, berzselt, szalmarátétes, magrátétes, maratott, karcolt, drótozott, lószőrrel bevont és még patkolt is!

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 5

 

Ez utóbbi szerintem a legfantasztikusabb! Hogy a csudába lehet arra a vékony tojáshéjra még kalapálni is? Kuris Lajos tudná ezt megmondani, mert az ő keze munkáját dicsérik ezek a patkolt tojások – sajnos még nem volt alkalmam a saját szememmel látni ezt a technikát, de ami késik, nem múlik! Tervbe vettük, hogy mi is elvisszük ide gyermekeinket, hogy lássák ezt a sok csodát!

 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 6

Különlegesnek mondják még:
- Egyedi Horváth Józsefné karcolt technikával készült „Isten Báránya“ nevű, több mint 30 éves hímestojását,
- Berszánné Román Erzsébet 15 tojásból álló húsvéti sorozata a keresztútról és a feltámadásról, Charlton Carina német tojásdíszítő „A Himnusz dallama egy strucctojás felületén“ című alkotását, melyet a magyar Milleniumra készített, valamint a
- Muhi László által készített viaszlevonatos, írott hímestojást, név szerint „Vétett utas“.
- Újdonságként megemlíteném a japán tojásbabákat is
- S végül, de nem utolsó sorban igazi kuriuózumnak számít az a 3 hímes tojás is, melyek a legrégebben, 1900 körül készültek főtt tojásokra.
- … de a sort még végeláthatatlanul folytathatnánk, mert végülis kinek-melyik alkotás jön be…

Nekem a patkoltakon kívül a legjobban a piros, szöveggel-különféle mintázatokkal díszített hímestojások tetszenek,

 

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 7

de a kék színű, "Házi áldásos" tojást is a szívembe zártam.

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 8

 

Húsvét idején sok ötletet adhatnak az otthoni tojásfestéshez. A legszebbekről képeslapokat, albumokat vásárolhatunk a helyszínen és természetsen hímes tojásvásárra is bőven van lehetőség, hogy egy-két egyedi darabbal feldobjuk az otthoni tojásfánkat is.

Zengővárkonyi Tojásmúzeum 9

 

Így, 2022-es Húsvétja táján, ha még nem jártatok a Zengővárkonyi Tojásmúzeumban, érdemes ide is egy kirándulást szervezni, már csak azért is, mert ilyenkor a leggazdagabb a programkínálatuk; egyébként viszont egész évben nyitva vannak. 


Nyaranta is hangulatos tanyamúzeum, mert a fehérre meszelt parasztház mellett piros muskátlik hívogatnak, az udvaron egy vén diófa árnyékában kézműves foglalkozásokat tartanak, a gyerekeknek játszóhely is ki van alakítva. Nekik a Húsvét előtti héten tojásdíszítő versenyt rendeznek. Felnőtt tojáshímzőknek pedig évente tartanak továbbképzéseket.

A „Hímes tojás szeretteinknek“ program keretében, reggeltől-estig írhatják a látogatók üzeneteiket a tojásokra. Azt hiszem, nincs ennél szebb és meghatóbb ajándék Húsvát táján családtagjainknak.

Nem véletlenül lett az egyik kedvenc múzeumom nekem is a környéken. Más látogatók is így gondolkodhattak, mert 2007-ben a Zengővárkonyi Tojásmúzeum nyerte el „Az Év Vendégbarát Múzeuma“ címet.

Ha felvettétek a bakancslistátokra ide írom a pontos címét: 7720 Magyarország, Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6.

 Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet és egyben kívánok Mindenkinek békés, áldott Húsvéti Ünnepet!


 Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


Szerző&Fotók: Kernné Riebel Brigitta


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.