Hirdetés

   Alexandria az ókorban  a világ egyik leggazdagabb városa volt. A hódítók, a természeti katasztrófák és a letünt korok uralkodói sokat formálták azóta is. Ismerd meg Egyiptom második legnagyobb városának titkait, ahol az Egyiptom legnagyobb tengeri kikötője is található!  

   Alexandria alapítása ie. 331-hez kötődik, amikor Nagy Sándor a nagy hódító elfoglalta seregével Szíriát és Egyiptomot is. Stratégiai poziciója miatt úgy döntött, hogy egy új fővárost alapít amit magáról fog elnevezni.  Eredetileg egy kis kikötő volt a Nílus deltájában azon a helyen Kairótól kb. 200 km-re a Földközi-tenger partján, ahol létre kívánta hozni birodalma új fővárosát Nagy Sándor.  A város megtervezésében maga is aktívan  részt vett, majd parancsnokára, Kleomenészre bízta Alexandriia felépítését. A fontosabb épületek létrehozása után Kr.e. 332-ben a Ptolemaiosz-dinasztia vált Egyiptom uralkodójává akik fővárosukká is tették. Ebben az időszakban Alexandria a világ legnagyobb városává nőtte ki magát, ami vonzotta az ókori tudósokat, utazókat, filozófusokat, művészeket és történészeket. Alexandriában állt a Világ ókori 7 csodájának egyike a pharoszi világítótorony valamint az ókor legnagyobb könyvtára a Muszeion is. A város az arab hódításig  641-ig volt Egyiptom fővárosa, de változatos történelme során azóta is sok fontos esemény helyszíne volt.


 Alexandria Qájtbáj erőd


   Alexandria jelenleg egész Észak-Afrika második legnagyobb városa  fontos ipari létesítményekkel  és  jelentős kikötővel. A városhoz egy  32 km hosszú tengerpart tartozik. Gazdasági, kulturális és vallási jelentősége is nagy. A kopt keresztény egyház jelentős bázisa, a város területe 2,679 km², népessége kb.5 millió fő.   Alexandria máig megőrizte mediterrán hangulatát és régi európai lakóházait, amelyek régi kávézókkal és görög-római műemlékekkel keverednek. 

Mikor érdemes Alexandriába utazni?

  Alexandriaa Földközi-tenger miatt mérsékelten mediterrán éghajlatú. A nyár általában hűvösebb, a tél pedig melegebb, mint Egyiptom többi részén. A téli hónapok többnyire esősek, a hőmérséklet 10 és 20°C közötti, A nyár üde és híres friss tengeri fuvallatai miatt 22 és 34°C között változó hőmérsékletű.

 Alexandria legfontosabb látnivalói:

    Rengeteg érdekes látnivalót lehet megismerni az ősi Alexandriában, amit jóval kevesebb turista  látogat meg mint az ország  fővárosát Kairót. Cikkünkben bemutatjuk azt a  legérdekesebb nevezetességeket, amit  mindenképpen érdemes lesz megismerni,  ha Alexandriába utazunk.

1. Alexandrina könyvtár

Alexanriana könyvtára

   Az ókor egyik legnagyobb és legfontosabb könyvtárában 40.000 pergamentekercset őriztek, de sajnos a háborúk soránmegsemmisült  ez a pótolhatatlan gyűjtemény.  Az ókori könyvtár emlékművét 2002-ben avatták fel a leégett könyvtár helyén. A most látható modern könyvtár talán nem olyan fontos és gazdag, mint az elődje, mégis Egyiptom legjelentősebb könyvtára valamint nagy hatású kulturális központ. Modern épülete 3 múzeumot, 4 művészeti galériát és egy laboratóriumot is magában foglal,  ahol restaurálják az ősi kéziratokat. 


 2. Montazah Palota

Montazah-kert-Palace

   A    különleges kialakítású Montazah-palota díszes firenzei ihletésű tornyaival és virágzó rokokójával  gyönyörű látványt nyújt, de belülről nem látogatható. Ezzel szemben  mindenkit szeretettel várnak, hogy sétáljon egyet a hatalmas  mediterrán kertjében, ami a keleti kertművészet gyönyörű példája Alexandria nagyvárosi nyüzsgésében.  A park part menti végében egy kis strandot alakítottak ki, ahonnét  egy kis híd  vezet egy szigetre.   Öt úszásra alkalmas strand is található a városban: Aida, Cleopatra, Vanessa, Semiramis, valamint a Helnan Palestine Hotel privát strandja.  Montazában sokféle szórakozás közül lehet választani. Lehet csónakázni,  vízisízni,  búvárkodni és sznorkelezni is. 


3. Királyi Ékszermúzeum

Királyi Ékszermúzeum

   Az Egyiptom Királyi Ékszermúzeuma Alexandria Zizenia negyedében található, és az egyik legnagyobb ilyen múzeum Egyiptomban, körülbelül 4185 négyzetméteres kiállítótérrel. Ez  a Királyi Ékszermúzeum ad otthont a legértékesebb kiállításoknak, beleértve azokat az ékszereket és dísztárgyakat, amelyeket Egyiptom utolsó királyi családjának királynői és hercegnői viseltek uralkodásuk során.  Fatma El Zahraa hercegnő (1903-1983) palotáját művészeti múzeummá alakították át, hogy a „Mohamed Ali” királyi dinasztia családi ékszergyűjteményének adjon méltó elhelyezést. A kollekció jól tükrözi a királyi család gazdagságát. Fatima hercegnő közismert volt a művészet iránti mélységes tiszteletéről.  A múzeumban az ékszerek mellett 11 000 műkincset is őriznek, amelyek művészeti és történelmi szempontból is értékes kulturális örökségnek számítanak.

4. Pompeius oszlopa

Alexandria-Pompeius-Oszlop-Amwag-túrák

  Az úgynevezett „Pompeius-oszlop” Egyiptom legnagyobb emlékoszlopa. Ezt a hatalmas oszlpot vörös gránitból faragták ki, a teljes magassága körülbelül 28 méteres. átmérője pedig 2,7 méter széles. A felső részen a nyugati oldalon egy görög nyelvű felirat található, amely így szól: „A legigazságosabb császárnak, Alexandria Diocletianus védőszentjének, a legyőzhetetlennek, Postumusnak, Egyiptom prefektusának (aki ezt az emlékművet állította).  Az oszlopot olyan utazók keresztelték el, akik ismerték a római hadvezér, Pompeius Kleopátra fivére általi meggyilkolására. Az oszlop alsó részén egy felirat jelzi, hogy i.sz. 291-ben faragták ki Diocletianus császár szobrához. Az oszlop alatt lépcsők vezetnek lefelé Szerapisz, Alexandria hibrid görög és egyiptomi istenének nagy templomromjaihoz. Itt volt az Alexandriai Nagy Könyvtár „leánykönyvtára” is, amelyről azt mondták, hogy másolatokat és szövegrészleteket tároltak falai között.

5. Kom el-Shuqqafa katakombái

Kom-el-Shoqafa katakombái

  Ezeket az ősi katakombákat véletlenül fedeztek fel 1900-ban, amikor egy szamarat elnyelt a föld. Ez volt a legnagyobb eddig feltárt római temetkezési hely Egyiptomban, és az egyik utolsó jelentős építkezés, amit az ókori Egyiptom ősi vallásának szenteltek. Az építészek görög-római módszereket és stílust alkalmaztak, demonstrálva Alexandria fáraói és a görög szobrászat stílusjegyeinek fúzióját. A katakombák három emeletnyi mélységű sírokból és kamrákból állnak, amelyeket 35 m mélységig alapkőzetbe vájtak, Különlegessége volt, hogy a legalsó szintet elárasztották, így tették megközelíthetetlenné.  A kertjében számos olyan szarkofág is látható, ami híven tükrözi az ősi  kézművesek finom munkáját.  A szarkofágok  oldalain  ősi istenek különböző formájú és motívumú ábrázolásai láthatók.

5. Fort Qaitbey

   A Qaitbay Citadellát a 15. században építették meg  védelmi célokkal a Földközi-tenger partján. Feleadata Alexandria, egyben Egyiptom megvédése volt. Al-Ashraf Sayf al-Din Qa'it Bay szultánja adott megbízást az felépítésére i.sz. 1477-ben. A híres erődítményt a Pharos-sziget északi csücskének keleti oldalán lehet megtalálni,  a keleti kikötő torkolatánál. Alexandria fellegvárát Ashraf Qaitbay szultánról nevezték el, aki meg akarta védeni Alexandria városát az Oszmán Birodalom által megjelenő közvetlen fenyegetésektől. Az erőd jelenlegi formája nem az eredeti, egy1882-es brit hegemónia elleni nacionalista felkelés során súlyosan megsérült, ezután a 20. század fordulóján újjáépítették.

6. Alexandriai Nemzeti Múzeum


   Az Alexandriai Nemzeti Múzeum az El Horreya úton található meg. Az épület  egy fakereskedő, Asaad Bassili egykori olasz stílusban felépült villájában található. A kiállítótere 3480 négyzetméter nagyságú. A palota a múlt században, különösen az 1930-as és 1940-es években sok híresség és magas rangú ember gyülekezőhelye volt. Az Alexandriai Nemzeti Múzeum kapuit  2003-ban nyitották  meg a nagyközönség előtt és Egyiptom történetét tárja szemünk elé a fáraók korszakától egészen a 19. századig. 1800 bemutatásra kerülő műtárgya között találni az alexandriai öböl vize alól előkerült szobrokat, kopt ikonokat, régi fegyvereket és porcelánból készülő tárgyakat is. A feliratok arab és angol nyelvűek. Az Alexandriai Nemzeti Múzeum szépen összefoglalja Alexandria történetét a három emeleten.


papirusz tekercs 2


 Alexandria legjobb szállásai online foglalással:

Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.