Hirdetés

1818-ban a salzburgerlandi Oberndorfban  csendült fel először Joseph Mohr és Franz Xaver Gruber világhírűvé vált  szerzeménye, a Stille Nacht című karácsonyi dal. A hangulatos osztrák településen egy kis kápolna állít emléket adal szerzőinek Franz Grubernek  és  Joseph Mohrnak.

  Nagyon hideg volt 1818 telén Oberndorfban, amikor  a templomba látogatók esti misére indultak  a helyi  Szent Nicola templomba. A karácsony hangulata mindent átszőtt, a misére igyekvő  résztvevők pedig  még nem is sejtették, hogy milyen jelentős eseményen vesznek részt hamarosan.  Alig néhány órával a mise előtt Joseph Mohr pap felkérte Franz Gruber orgonaművészt, hogy írjon egy szép dallamot az általa megírt szöveghez gitárra, 2 szólóhangra és kórusra. Amikor a dalt  eljátszották, mindenki karácsonyi csodáról beszélt,  így született a világ leghíresebb karácsonyi éneke a Stille Nacht.


Oberndorf Silentnight

155 esztendővel később, 1937. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelték fel Oberndorfban a ma is látogatható kicsiny emlékkápolnát (Stille Nacht Gedächtnisskapelle), melynek két oldalán színes ólomüveg ablaok vannak.  Az egyik ablak Joseph Mohrt, míg a másik Franz Xaver Grubert ábrázolja.Oberndorf csendes éj kápolna


Oberndorfban a kápolna, az emléktáblával ellátott sekrestyéslak ( Joseph Mohr egykori lakhelye) és az új plébániatemplom előtti emlékmű idézi fel az 1818-as év eseményét. 


 

téli táj


A Csendes Éj Múzeum Oberndorfban közvetlenül a híres kápolna mellett található. Az egykori paplakban alakították ki, ahol Joseph Mohr a dal szövegének alkotója 1817 és 1819 között élt. A látogatók 260 m2-es területen  szisztematikus áttekintést kapnak a "Csendes éj! "multimédiás állomásain a dal megszületésének körülményiről. Bemutatják  a régi  Szent Miklós templomot is ahol a templomban lévők először hallották a világhírű dalt, valamint a két szerző, Joseph Mohr és Franz Xaver Gruber obberndorfi életszakaszának részleteit.  A külömböző helyiségek  betekintést nyújtanak  a 19.századi vidéki életbe. A látogatás csúcspontja: egy karaoke állomás, ahol a fiatal és idős látogatók kísérletezhetnek a dal különböző nyelvi és zenei változataival.  Sok érdekeset tudhatunk meg az ének keletkezésének körülményeiről, a Salzach hullámain sót szállító hajósokról, valamint a település életéről. A bélyegrajongók akár képeslapos  üdvözletet is küldhetnek szeretteiknek a látogatásuk emlékéül, külön kiadású bélyeggel.

A kápolna mindennap 8-18 óráig van nyitva, ingyenesen látogatható.
A múzeum nyitvatartása: naponta 9-16 óráig, adventi időszakban 9-18 óráig. Februárban zárva.

Belépő: 2,50 euró/felnőtt, 1,50 euró/gyerek. Családi jegy 5,80 euró, 6 éves korig ingyenes.


    Szerző:  Bajna Gábor

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.