A karácsonnyal kapcsolatos írásomban említettem, hogy Spanyolországvan Vízkereszt is nagy ünnep, az ajándékozás is ilyenkor történik. Január 6-án az egész ország egy nagyon népszerű és finom süteményt, a roscón de reyest, a királyok koronáját fogyasztja.
Az ajándék a háromkirályok "közreműködésével" érkezik. A sütemény Menyhért, Gáspár és Boldizsár koronájának szimbóluma, rajta a kandírozott gyümölcsök a koronázási ékszereket juttatják eszünkbe.
Nézzük meg, mi ennek a szokásnak az eredete. Az i.e. II. századig kell visszamennünk. Az ún. saturnal ünnep Saturnus tiszteletére alakult ki, aki a mezőgazdaság istene. Amikor a rabszolgák végeztek a betakarítással (egy év végéhez közeli dátum általában), egy kis ünnepséget rendeztek számukra, ahol egy kerek formájú édességet is felszolgáltak. A századok múlásával a sütemény tésztájába dugtak egy babszemet, a termékenység szimbólumát. Szeleteléskor az lett a király, akinek a babszemet tartalmazó darab jutott és egy napig nem kellett dolgoznia. Ezek a gyökerek elhalványultak, de nem merültek teljesen feledésbe. A IV. században lett vízkereszt napja egy keresztény ünnep.
A régi szokás eljutott Franciaországba. Amikor XV. Lajos gyerek volt, egy udvari cukrász aranypénzt tett a vízkereszti süteménybe. A forradalom győzelme után Nicolas Chambon polgármester megtiltotta a korona formájú édesség forgalmazását. Spanyolországba a szokás az első Bourbon király, V. Fülöp uralkodása alatt érkezett. Liszt, tojás, cukor, élesztő, tej, rum, narancsvirág aroma, vaj és citrom reszelék az alkotók. Ma is van benne egy mütyür. Akinek az jut, annak lesz szerencséje az év során.
Január első napjaiban mindenki vásárolja a roscónt és 6-án az ünnepi ebéd után vagy uzsonnára nagy előszeretettel fogyasztja.
Szerző & fotók: Almási Gabriella kirandulasokandaluziaban.com
Facebook Oldalunk
Facebook Csoportunk