Hirdetés

 

  Mint sok más ház ablakában, úgy az enyémben is sorakozik jó pár gyönyörűséges példány ebből a kecses, gyönyörű szirmú, elegáns virágból. A leggyakrabban rózsaszín és fehér színekben, illetve ezek különböző árnyalataiban érhetők el, de láttam már kék, halványzöld és lila orchideát is.

   Mivel nem titok, hogy rajongok értük, barátom a múlt évben meglepett egy egynapos utazással, amely a dobronaki orchideafarm bemutatását célozta meg. Körülbelül négy és fél órányi buszozás után érkeztünk meg a magyar-szlovén határ közelében fekvő Dobronakba, ahol egy hatalmas, modern külsejű üvegházban került kialakításra a Phalaenopsis orchideákat bemutató farm, amely a cseppet sem túlzó Ocean Orchids nevet viseli.


Orchidea kert Dobronakon


  Látogatásunk elején egy színpompás, különböző méretű orchideákkal teli bemutató terembe érünk, ahol lehetőség nyílik a növények megvásárlására, valamint itt tudtunk jegyet váltani a kiállításra is. Ahogy elindulunk a 350 négyzetméternyi területet bemutató ösvényen, a trópusi kertben magas pálmák és dús páfrányok között haladva tekinthetjük meg, hogy festenek az orchideák eredeti környezetükben. Érdekesség, hogy nemcsak előbbieket, hanem rengeteg kálát is láttunk utunk során, de volt kávébab fa, vanília cserje, mimózák, broméliák, árnyékliliomok és pár hibiszkuszcserje is.


Orchideák és kálák


  A szemet gyönyörködtető növénygyűjtemény látványa lelkileg felüdíti és megnyugtatja a látogatót. A dús vegetáció között itt-ott mini tavak és csobogók, zuhatagok bújnak meg, a víz halk hangja még inkább segít kikapcsolódni, és amellett látványelemként sem utolsó. Néha az az érzésem támadt, hogy valóban egy trópusi esőerdőben járok, a hangulatot pedig csak tovább fokozta, hogy a február végi időszakban nem sokan voltak rajtunk kívül a farmon.


Pettyes orchidea


  A másik igencsak tágas teremben azt mutatták be, hogyan szaporítják, ültetik át és csomagolják az orchideákat, de ezt sajnos csak távolról, üvegfalon át szemlélhettük meg. Volt itt mindenféle orchidea: rózsaszín, pink, fehér, pettyes, bíbor árnyalatú, halvány és erősebb sárga, mintás és egyszínű.

  A látogatás végén kiderült, hogy a belépőjegy árát is levásárolhatjuk, így aztán lehetetlen üres kézzel távozni a farmról, sőt, mivel néhány euróért kaphatóak itt az orchideák, ezért aztán mi is bevásároltunk és az itthoni gyűjtemény is három szép példánnyal gazdagodott, csak arra kell felkészülni, hogy a bőség zavarában nehéz lesz kiválasztani az „igazit”, mert legszívesebben az összeset elhoztuk volna.


Dobronak orchide farm trópusi kertje


  A településen található még egy különleges látványosság, az állítólagos csodatévő erejéről híres Bakonaki-tó, illetve a körülötte elterülő parkerdő, amelynek a helyiek gyógyító erőt tulajdonítanak, de más vidékekről is járnak ide  rendszeresen feltöltődni a látogatók. Mi szabadidő keretében fedeztük fel a terepet.

  Ide 2,5 EUR fejében lehet belépni, cserébe a területen van egy kalandpark, egy büfé és egy játszótér is, illetve egy Szent Vidnek szentelt kisebb templom és mögötte egy halkan csordogáló forrás is, de a legfontosabb a 26 energiapontot jelképező pad, ahol, ha pár percig elidőzünk, a fáma szerint testileg és szellemileg felfrissülhetünk, gyógyulhatunk. Mi csak a templomot néztük meg picit tüzetesebben, a többi látványosságra már nem maradt elég időnk és késő délutánra már eléggé fáztunk is, így visszamentünk a bejárathoz közeli faházikókhoz és ittunk egy forró teát az egyik vendéglátóhelyen. Öt órakor indultunk el hazafelé, de megegyeztünk, hogy egyszer majd nyáron is meglátogatjuk ezt a varázslatos kis „energiaparkot”!

Figyelem! Orchidea-rajongóknak kihagyhatatlan program!

Információk:

Téli nyitva tartás: 10-17 óra között

Belépő: 5 EUR/ felnőtt, ebből 2,50 EUR levásárolható; 15 év alatt ingyenes a belépés


Szerző : Méhes Judit    Fotók: SajátTravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.