Az ország leghíresebb betyárja egy ideig ide volt bezárva, ami ennek köszönhetően még népszerűbb lett. Ismerjék meg Kufstein várának történetét!

 

Egy kis rövid összefoglaló Rózsa Sándorról: 1813-ban látta meg a napvilágot egy vihar közben, és úgy tartja a mondás, hogy lerúgta magáról a pólyát. Apját lopásért felakasztották Szegeden, a családja megbélyegzése miatt pedig ő is a bűn útjára lépett: 1836-ban ellopott két tehenet. Bár börtönbe zárták, rövidesen megszökött és elkezdte kifosztani a régió gazdagabb tanyáit és átutazóit. Élete során kb 30 emberi életet olthatott ki. (Ez a fajta életmód egyébként elég elterjedt volt a társadalom peremére szorulók körében a csendőrök és a lakosság bánatára) 1845-ben megunhatta a betyárságot, és V. Ferdinándhoz fordult levélben, hadd kezdhessen új életet tiszta lappal. Kérését elutasították, de az 1848-49-es szabadságharc során Kossuth nyomására elfogadta kérését az újonnan megalakult magyar kormány.


 Utazási Tipp  
   

Fedezze fel velünk

Ausztriát


A harcok során a szerbek ellen harcolt 150 fős különítményével, de hamar elkezdte fosztogatni a helyi lakosokat, ezért 1849-ban ismét felkerült a körözöttek listájára. Jól jellemzi, milyen hatékonyan tudta elkerülni a rendfenntartókat, hogy csak akkor került csendőrkézre, amikor az egyik barátja 1857-ben elárulta.


rozsa sandor kufstein

képek forrása: wikimeida.org


1868-ban szabadult a kiegyezéskor létrejövő amnesztiának köszönhetően. (addig Kufstein várában raboskodott, de utolsó három évét Theresienstad börtönében töltötte) Szabadulása után újraszervezte a bandáját, amivel elkezdte megtervezni legmerészebb rablási kísérletét: a Szeged-Budapest vonalon közlekedő postavonatot kirámolni. A banda felszedte a síneket, és megvárták, amíg a vonat kisiklik, ámde rosszul sült el a dolog: Rózsáék nem számítottak rá, hogy katonák őrzik a kocsikat, akik rögtön tüzet nyitottak a betyárokra. A banda fele a golyók áldozata lett, maga Rózsa is megsebesült. 1872-ben tárgyalták a betyár ügyét, és hiába kértek rá halálbüntetést, az idős embert nem tartották már veszélyesnek, és hat évvel később érte a már rendes életet élő exbetyárt a halál.

 


kufstein var 01


Nem volt egy tipikus Robin Hood, de érdekes fejezete a magyar történelemnek. De térjünk is át Kufstein várára, ami Rózsa Sándoron kívül még vásárairól és orgonakoncertjeiről híres. A vártoronyban található az az orgona, ami 5 ezer síppal rendelkezik és minden nap délben egy 15 perces koncertet játszik. A betyárt 1865-ig tartották itt fogva.
Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.