A Gellért-hegy lábánál fekvő fürdő egyike azoknak, ami a török hódoltság előtt állítanak jelképes emléket. Ismerjék meg Budapest egyik legpáratlanabb fürdőjét!


A török uralom alatt még a „Zöldoszlopos fürdő” névre hallgatott, elsősorban azért, mert a fürdőmedence nyolc tartóoszlopa közül az egyik zöld volt. A magyar nevét a mai napig homály fedi, a kutatók különböző véleménnyel vannak annak eredetéről. Az egyik tábor azt mondja, hogy a Rudas név a pestről érkező kompok rúdjaira utal, míg mások nyelvészeti választ keresnek a névben. A szerb nyelvben a ruda bányát jelent, a törökben pedig ilidzse a fürdő. A tabáni bosnyákok és szerbek ezért egyszerűen Rudna ilidzsének nevezték a fürdőt, ami megmaradhatott az utókornak, így megszülethetett a Rudas fürdő neve.


 Utazási Tipp  
   

Fantasztikus utazások

évszaktól függetlenül


Az Anjou királyok óta ismert a hely gyógyító ereje, de már 1292-ben is jó hírű forrásként utal rá egy királyi oklevél. A törökök ideje alatt épültek meg az első fürdőre emlékeztető épületek, de rövidesen, Buda visszavételekor jelentős károkat szenvedtek. Az Habsburgok uralkodása idején Ybl Miklós tervei alapján épült újjá és az első világháború alatt a legnépszerűbb fürdő volt az országban.


rudas 01

fő kép forrás: wikimedia.org - forrás: flickr.com


1937-ben tárták fel helyet teljes egészében, amikor is megtalálták a fürdőmedence alapjait. A feltárásokkal párhuzamosan egy felújításon is átesett a fürdő, ami után hivatalosan is megkapta a gyógyfürdő státuszt és pluszban épült hozzá egy étterem is. A második világháború borzalmait megszenvedte a fürdő is, ugyanis Budapest ostromakor jelentős károkat szenvedett. 1951-ben kezdődött el a helyreállítás, ami alig egy év alatt el is készült. 2012-ben is munkálatok zajlottak rajta, akkor a fogadócsarnokon és az épület homlokzatára került sor.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.