A város Salzburg tartomány székhelye, közel 150.000 lakójával Ausztria negyedik legnagyobb városa. A Salzach folyó partján elterülő város hosszú történelmi múlttal rendelkező kulturális és művészeti központ.

 

Ebben a rövid összeállításban szeretném bemutatni Salzburg város leglátogatottabb nevezetességeit, az óvárostól egészen Mozart szülőházáig. Mivel a legtöbb látnivaló gyalogosan elérhető, így mindenki kedvére csemegézhet a számára legszimpatikusabbak között. Salzburgot Magyarországról legegyszerűbben autóval (545 km Budapesttől) vagy vonattal tudjuk elérni (Budapest/Keleti-pályaudvarról indulnak és körülbelül 5 órás az út).


 Utazási Tipp  
    Salzburg utazások, szállások


salzburg top 10 szoveg kozottTOP 10 nevezetesség:


1. Festungberg és Hohensalzburg vára
2. Mönchsberg és a Modern Művészetek Múzeuma
3. Mozart szülő- és lakóháza
4. Salzburgi dóm és St. Peter főapátság
5. Residenz
6. Salzburg óvárosa
7. Mirabell-kastély és park
8. Hellbrunn-kastély és Salzburgi Állatkert
9. Hangar-7 és Redbull Aréna
10. Salzburgi Ünnepi Játékok

 


Festungberg és Hohensalzburg vára

 

A város fölé emelkedő Festungberg hegy tetején áll az 1077-ben épült, Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen maradt erődítménye, Hohensalzburg vára. Eredetileg a fejedelemség és érsekség védelme miatt épült, mára a város szimbólumává vált az épület, mely turisták milliót vonzza a városba.

 

 

Mönchsberg és a Modern Művészetek Múzeuma

 

Gyorslifttel juthatunk fel a 485 méter magasságban található, Salzburg legszebb kilátóteraszához, valamint a Mönchsberg hegyen található Modern Művészetek Múzeumához, mely 20. és 21. századi nemzetközi műkincseket mutat be az idelátogatók számára.


salzburg top 10 szoveg kozott02


Mozart szülő- és lakóháza

 

Gyakran nevezik Mozart-városnak (Mozartstadt), itt született és élt híres zeneszerzőjük Wolfgang Amadeus Mozart (1756.01.27. Salzburg, Getreidegasse 9., Hagenauer ház). Az épület egyszerre múzeum és zarándokhely, mely nem maradhat ki egyetlen Salzburgba látogató turista programjából sem.


 Utazási Tipp  
    Salzburg utazások, szállások

Salzburgi dóm és St. Peter főapatság

 

Az óváros megannyi egyházi látnivalója közül kiemelnénk a dóm kora barokk stílusban pompázó épületét, mely egykor a hercegérsekek székhelyéül szolgált. Szintén nagyon sok turistát vonz a város legrégebbi, román alapokra épült, St. Peter apátsági temploma.


salzburg top 10 szoveg kozott03


Residenz

 

A Salzburgi dóm szomszédságában, a Residenzplatz-on, az egykori hercegérsekek palotája, a Residenz látható. 15 impozáns díszterme, a kápolna, trónterem, az érsekek egykori háló-és dolgozószobája, illetve a XVI-XIX. századi művészek (Rembrandt, Rubens, Tiziano, stb.) alkotásait felsorakoztató galéria, a Residenzgalerie.

 

 

Salzburg óvárosa

 

Az óvárost kettészelő Salzach folyó valamint az azt körülölelő hegyek adják a város vadregényes hangulatát. A folyó bal oldali részén található, 236 hektáron elterülő óvárosi rész, annak 1000 épülete 1997 óta az UNESCO világörökség listáján szerepel.


salzburg top 10 szoveg kozott04


Mirabell-kastély és park

 

A Mirabell-kastélyt 1606-ban Wolf Dietrich érsek építette kedvese, Salome Alt részére. A Márványterem a kezdetek kezdetén a hercegérsek dísztermeként, napjainkban leginkább esküvők, koncertek színhelyéül szolgál.
A Mirabell-kert leginkább a híres, Salzburgban forgatott és játszódó film, a Muzsika hangja leghíresebb díszlete közé tartozik. A kertet számos barokkra igen jellemző elem, alakzat díszíti (Pegasus-kút a Pegasus-szoborral, sövényszínház, mely nyáron szabadtéri színpadként működik, a nagy szökőkút a 4 szoborcsoporttal, törpe szoborpark, Orangerie pálmaház, rózsakert).


 Utazási Tipp  
    Salzburg utazások, szállások

Hellbrunn-kastély és Salzburgi Állatkert

 

A kastélyt Marcus Sittikus salzburgi hercegérsek építette a XVII. században. Az Alpok lábánál, vizekben bővelkedő hellbrunni hegy a vizet a kastély meghatározó elemévé tette. Népszerűségét a régi hagyományokat őrző Vízi játékoknak köszönheti: manierista vízi játékok, hidraulikus automaták, víz mozgatta figurák, mechanikus színház, titokzatos barlangok, a nyári meleg hónapokban (július és augusztus) kihagyhatatlan élmény a víz, a fény és a zene összjátéka  A salzburgi Állatkert szintén itt Hellbrunnban található. A 14 hektáros területen több kontinens mindenféle méretű állata megtalálható. A XVII. századig érseki vadasparkként üzemelt.

 

 

Hangar-7 és Redbull Aréna

 

A Forma 1 és a repülőgépek szerelmeseinek kihagyhatatlan program. A Hangar-7 különleges szerkezet miatt egyedülálló, hiszen a szerkezetnek támaszpillérek nélkül kell megtartania 380 tonna, 1754 darab üvegtáblát. Az üvegfalon keresztül egyedülálló kilátás nyílik a fel- és leszálló repülőgépekre, miközben a mögöttük található hegyekben is gyönyörködhetünk. Az Ikarus étteremben világhírű séfek csodáit kóstolhatjuk meg hónapról hónapra. A múzeum legnagyobb kiállítási tárgya, az egykori Jugoszláv vezér, Tito elnöki gépe. A repülőgépek mellett Forma 1-es autók is szép számmal megtekinthetők.


salzburg top 10 szoveg kozott05


Salzburgi Ünnepi Játékok

 

Salzburg nem csak Mozartról és a Muzsika hangjáról vált ismertté. Minden nyáron megrendezésre kerül Európa egyik leghíresebb zenei fesztiválja, a Salzburgi Ünnepi Játékok, programján több mint 200 koncert, opera és színdarab szerepel.


Salzburg legköltséghatékonyabb felfedéséhez a Salzburg kártya nyújt segítséget, mellyel a látnivalók, nevezetességek, múzeumok ingyenesen megtekinthetők, a helyi tömegközlekedési eszközöket is ingyenesen használhatjuk (Festungsbahn és Untersbergbahn felvonók, valamint a Mönchsberg-re szállító lift és 1. sz. hajótúra a Salzach folyón is), valamint további kedvezményeket koncertek, kulturális rendezvények belépőinek árából. Egyes helyekre sorban állás nélkül, gyorsabban juthatunk be. A kártya ára 25-43 euró között mozog, 24-48-72 órás változatban elérhető.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.