Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

   Sárospatak Észak-Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Miskolctól kb 70 kilométerre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a Bodrog folyó partján közel a szlovák-magyar határhoz.  Sokan látogatnak el ebbe a 13 ezer lakosú bajos kisvárosba a történelmi látnivalói kedvéért és a környék olyan   nevezetességei miatt is, mint a  világhírű Tokaji Borvidék vagy a Megyer-hegyi Tengerszem.

  Sárospatak városa gazdag történelmi múltra tekinthet vissza és a térség egyik legfontosabb turisztikai központja. A város környékén már az őskorban is éltek emberek, majd a honfoglalás után 904-ben említe ttékelőször.   Jelentős jelentős szerepet töltött be a középkori Magyarország életében. A  12. században betelepült olasz telepesek honosították meg és tették világhírűvé környékén a szőlőtermesztést, Luxemburgi Zsigmond 1429-ben adományozott szabad királyi városi rangot, majd Hunyadi Mátyás 1460-ban vásártartási jogot biztosított a sárospatakiaknak. A XVI. század óta folyamatosan fontos oktatási és kultúrális szerepet töltött  be a Református Kollégiuma által.Sárospatak Rákócziak idején élte  virágkorát, több fontos történelmi esemény helyszíne  volt a város, és sok híressé vált ember életében töltött be nagyon fontos szerepet.

 Évszázados oktatási és kulturális hagyományai miatt szokták „Bodrogparti Athén”-ként is emlegetni Sárospatakot, és ezt a kulturális értékekben, tradíciókban  és látnivalókban gazdag történelmi kisváros méltán meg is érdemli !


Sárospatak Rákóczi vár

forrás:Utazási Élmények facebook csoport  


Sárospatak látnivalói

1. A Rákóczi vár

  A sárospataki Rákóczi vár Magyarország  legismertebb középkori várai közé tartozik.  A magyarországi késő reneszánsz várépítészet legértékesebb példájaként gondolunk rá. közé tartozik.  Az elsői várat még Perényi Péter főispán építtette fel 1534 és 1542 között, később a Bocskaiakhoz és a Rákóczi családhoz került akik tovább bővítették. A Rákóczi-szabadságharc során a várat és a Vörös tornyot is  megrongálta a császári hadsereg.  A várkastély központi és meghatározó eleme a négyzetes alakú, Vörös-torony, amit a  vörös ftetőborításáról kapta ezt az elnevezést.  A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől kapcsolódik  a várkastély épülete, az egykori belső vár. A Rákóczi várudvar leglátványosabb elemének a Lorántffy Zsuzsanna által reneszánsz stílusban építtetett árkádos lépcső számít, amit a fejedelemasszonyról neveztek el. (Lorántffy-loggia) A külső udvar  területén egy ágyúöntőde is működött I. Rákóczi György erdélyi fejedelem uralkodása alatt. A XVIII. századtól a Habsburgokhoz hű nemeseké lett az erődítés akik fokozatosan nemesi lekhellyé alakították át  A vár végül 1945-ben került a Magyar állam tulajdonába, 1950 óta a Magyar Nemzeti Múzeum felügyelete alatt a Rákóczi Múzeum működik az épületében. A Rákóczi kiállítást szabadon lehet megtekinteni, míg a Vörös toronyba kizárólag szakvezetéssel lehet bejutni.


Sárospatak Lórántfy lodzsa

forrás:Utazási Élmények facebook csoport. 


 2.  Református Kollégium és Könyvtár:

  A legendás Sárospataki Református Kollégiumot 1531-ben hozta létre Perényi Péter. Sok híres tanára és tanítványa volt az elmúlt évszázadok során. Például a XVII.  században itt tanított Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony meghívására  Comenius  a 17. század leghíresebb pedagógusa. A nevéhez fűződött az iskolai szabályzat, ő határozta meg  az oktatási rendet a tanórák közötti szünetek és a nyári vakáció hosszúságát is valamint bevezette a szemléltető eszközök órai használatát is. Az épületben egy  iskolatörténeti kiállítást valamint  a Pollack Mihály által megtervezett nagykönyvtárat érdemes megnézni, ahol a 450 ezer kötetes gyűjteményben számos könyvritkaságot  őriznek. Díszes mennyezeti freskója térhatású elemei között  a tudományt, a művészetet szimbolizáló alakokat lehet megcsodálni. A patinás sárospataki gimnázium híres diákjai  között Csokonai Vitéz Mihály, Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc, Szemere Bertalan, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Tompa Mihály.neve is felbukkant.

 

 Szent Erzsébet templom

   Sárospatak első tempolma még az Árpádházi királyok korában épült és története sokáig a vár történetéhez kapcsolódott. A templom északi falazata a védőfal részeként is működött. Fennállása során többször is gazdát illetve felekezetet cserélt, II.  Rákóczi Ferenc fejedelem végül a római katolikus egyháznak nak adta a templomot, amit egy óriási tűzvész után  építették újjá. A ma Szent Erzsébet nevét viseli, aki korai özvegysége után 20 évesen  a szegények segítője lett.  A templomban őrzik Szent Erzsébet ereklyéit: egy bizánci eredetű ruhadarabot, és  koponyacsontjának egy darabját. A templom alatti kriptáben temették el a Pálóczy, a Perényi, a Lorántffy, a Dobó és a Rákóczi család több tagját is. A templom előtti lovasszobrok Szent Erzsébetet és a férjét ábrázolják.


 


Save on your hotel - hotelscombined.com

 Lapozz tovább, a cikk folytatódik !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.