Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

 

4. Rákóczi pince


  A Sárospataki vár kertjénél található egy kb. 1 km hosszú pince amit a 16. században kezdtek építeni, mostani teljes hosszúságát 1791-re  érte el. Ez  Tokaj-hegyalja legnagyobb boros pincéje, az egész Tokaj Történelmi Borvidék és Kultúrtáj Világörökség egyik kiemelt, védett pincéje. A Rákóczi pince  falán megtelepedő nemespenész, a Cladosporium Cellare, a 13 Celsius fokos állandó hőmérséklet és a 96 %-os páratartalom abszolút ideális feltételeket biztosít a borok érleléséhez.


 Sárospatak főiskola

forrás: utazási élmények facebook csoport

5. Makovecz Imre épületei

Sárospatak városképén maradandó nyomot hagytak Makovecz Imre organikus épületei. A híres építész 1965 tól 2011-ig több fontos épület felújítása és építése fűződött a munkásságához. A városban szinte lépten-nyomon lehet általa tervezett épületekkel találkozni. Dolgozott a Borostyán Hotel és a Bodrog áruház épületén, majd az 1983-ban átadott Művelődés Háza messze vitte munkássága hírét, mert az Építészek Nemzetközi Szervezetének 1985. januári kairói kongresszusán, az 1983-as év tíz legjelentősebb építészeti alkotása közé sorolták az épületet. A 80-as épületekben több lakóház mellett a Nagykönyvtáron is dolgozott, majd az 1993-ban átadott Árpád Vezér Gimnázium következett.  2007-ben Sárospatak  Makovecz Imrét a városért végzett munkái elismeréséül díszpolgárrá avatta. Utolsó munkája  az 2009-ben átadott, Végardó Fürdő szárnyas kapu  épülete volt 2011-ben,  Nevét máig őrzi a Művelődés Háza és a Coménius Campus közötti tér.


 forrás:. sarospatak.hu


 6. Megyer-hegyi Tengerszem


  A Megyer-hegyi Tengerszem Sárospataktól kb.  5 kilométerre található  festői kirándulóhely, amit  egy régi malomkőbánya helyén lehet megtalálni  A magas kőfalakkal körülvett  egykori bányaudvart a csapadékvíz töltötte fel tóvá. Ezt a tavat nevezik Megyer-hegyi Tengerszemnek. A víz mélysége eléri a 6, a sziklafalak magassága pedig a 70 métert.  A Tengerszem a 324 méter magas Megyer-hegy területén található,  Sárospatakról és Károlyfalváról is megközelíthető gyalogosan. Sárospatak belvárosából a Malomkő tanösvény piros jelzését  kell  követni a turistáknak a Tengerszemig. A tengerszem és környéke  1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt,.  egész évben látogatható.


 megyerhegyi tengerszem 01


7. Végardó Termálfürdő és Kemping


   Sárospatak termálvizére egy 1959-es kutatófúrás során bukkantak rá. A feltörő melegvizet először egyfából készült medencében fogták fel a Bodrog folyó partján. 2 év múlva fogtak fozzá a strandépítéshez a mostani fürdő területén.  A  strandolók úszó és gyermekmedencében fürödhettek a 70-es években.  Előbb  2002-ben, majd 2009-ben komplett  a felújítás következett, melynek keretében új medencék épültek és a szolgáltatások sora is bővült. Sárospataki termálvíze magas  ásványi anyag tartalmú, kalcium, magnézium, nátrium-szulfát, hidrogén-karbonát tartalmú termálvíz, ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére is javasolják. A Végardó  fürdő mellett egy szépen gondozott kemping is található bérelhető faházakkal és sátorhelyekkel.


Sárospatak végardófürdő

forrás: vegardofurdo.hu


8. Betyár Lovastanya 


A  lovaglás szerelmeseinek érdemes felkeresni a Betyár lovastanyát Sárospatak Sátoraljaújhely felőli végén, az egykori Végardó városrészben, ahol a Bodrog folyó lábánál találkzik  az Alföld és a gyönyörű Zempléni hegység. Kezdő és haladó lovasokat is várnak.
 Utazási Tipp  
    BOMBA áru szállások, online foglalással akár SZÉP kártyával is !


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.