30 éve Luxemburg délkeleti részén, egy apró faluban írták alá az utazásainkat megkönnyítő schengeni megállapodást 

 

Az aláíró öt ország képviselőinek talán még csak halvány fogalmai lehettek arról, hogy milyen folyamatokat is indítanak el, amikor 1985 június 14-én aláírták azt a megállapodást, mely az aláíró országok között véget vetett a határellenőrzéseknek és megnyitotta az emberek előtt a szabad utazások lehetőségét. A hosszas törvényi előkészítések után végül csak 1995 március 26-án nyíltak meg ténylegesen is a határok előbb hét, majd egy évvel később újabb hét ország között. Magyarország 14 újabb országgal 2001-ben lépett be a megállapodásba ami a közúti útlevél ellenőrzések mellett megszüntette a repterekéit is.


schengen 01forrás: twitter.com


Miért éppen Schengent választották?

 

Három ország határának a találkozásához a luxemburgi fővárostól 35 km-re található Schengen található a legközelebb. A kis településről szóló döntés önmagában is egy szimbólum volt. Az aláírásra pedig a semlegesség jegyében a Moselle folyón úszó rendezvényhajón került sor, amit a lehető legközelebb kormányoztak a hármas határ találkozási pontjához.


 Utazási Tipp  
    Utazások Luxemburgba

Luxemburg egyike Európa törpeállamainak. Autóval kevesebb mint egy óra alatt lehet áthaladni a Franciaország, Németország és Belgium közé beékelődött kicsi ország legszélesebb részén is. Az országhatárok átlépését legfeljebb a nagyhercegség csíkos zászlóinak feltűnéséről lehet érzékelni. Luxemburg gazdasági és politikai szerepe lényegesen nagyobb, mint azt a méreteiből gondolnánk. Brüsszel és Strassbourg mellett ugyanis Luxemburgban található az Európai Unió számos fontos intézménye. Kedvező adórendszerének köszönhetően több világcég európai központja is Luxenburgban található, melynek lakosai európai összehasonlításban is magas életszínvonalat érnek el. Nem volt mindig ennyire jó dolog luxemburginak lenni. Az alkotmányos monarchia lakosai a két világháború idején súlyos árat fizettek a kicsi ország központi elhelyezkedése miatt. Rengeteg szenvedést és pusztítást éltek át a 20. század folyamán, de a háborúk lezárása után komoly fellendülés következett.

 

A mai Luxemburg egy virágzó kis ország. Lakosai látható jómódban élnek, számos jól karban tartott történelmi emlék, érdekes kiállítások és múzeumok várják az utazókat. Virágzik a hazai boripar és gasztronómia. Érdemes megnézni az UNESCO védelem alatt álló középkori erődöt, megkóstolni a híres helyi sajtokat és remek ízű cukrászsüteményeket is.

 

TIPP: Aki Shengenben jár, ne hagyja ki az Európai Múzeumot, ahol felnőttek és gyermekek számára is bemutatják a határok és azok megnyitásának témáját, valamint a schengeni térség egyes tagjainak ikonikus látnivalóit.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.