Több, mint 10 millióan látták már a hinterbrühli tavas barlangot, ahol a II. világháború alatt még sugárhajtású repülőgépeket is gyártottak.


A Bécstől mindössze 17 kilométerre, Alsó-Ausztria keleti részén található Hinterbrühlben a “Seegrotte” (tavas barlang), ami Ausztria egyik legkülönlegesebb föld alatti látnivalója. A hinterbrühli tavas barlang létrejöttét egy rendkívüli esemény idézte elő. 1912-ben óriási robbanás történt az 1848-ban megnyitott gipszbányában, melynek következtében több, mint 20.000.000 liter víz lepte el a föld alatti járatokat. A robbanás és a vízbetörés hatására jött létre Európa legnagyobb felszín alatti tava.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás Ausztriában

A balesetet követő két évtizedben zárva tartották az egykori bányát. Végül az 1930-as években állt össze helyiekből és külföldi barlangászokból egy felfedező csapat, hogy feltérképezze a föld alatt létrejött különleges világot. Feladatuk végeztével úgy döntöttek, hogy látogathatóvá teszik a ritkaságszámba menő természeti csodát. Kitartó munkájuk eredményeképp végül 1932-ben megnyílt Bécs környékének egyik legérdekesebb turisztikai attrakciója a Seegrotte Hinterbrühl, melyet napjainkban már évi 250 ezren látogatnak meg.


Seegrotte Hinterbruhl 01

forrás: wikimedia.org


Ipartörténelmi érdekesség, hogy a tavas barlangban a II. Világháború éveiben a Heinkel- Művek egy álcázott repülőgépgyárat működtetett , ahol kb. 2000 ember szerelte össze a repülőgépeket. Ebben a gyárban állították össze a Világ legelső sugárhajtásos vadászrepülőgépét a HE 162 –t, melynek modelljét is bemutatják. A II. világháború lezárása után 1947-től újra látogathatóvá vált a Seegrotte, melynek napjainkig több mint 10 millió látogatója volt.

A látogatás során először a felső szintet lehet megismerni ahol az egykori lóistállót, az 1864-ben épített Barbara kápolnát, a báltermet és egy bányász múzeumot is bemutatnak. Az alsó szint a felszín alatt kb. 60 méterrel található. 85 lépcsőfokon lehet lejutni a 6200 m2-es Nagy-tóhoz, melyet 7 forrás vize táplál. A víz alatti labirintus járatait elektromos hajókkal lehet bejárni. A látogathatóság érdekében napi kb. 50-60.000 liter vizet kell leszivattyúzni a tóból, hogy a víz szintje a kedvező 120 centiméter legyen. Érdekesség, hogy a Disney stúdió itt forgatta 1993-ban a 3 muskétás című nagysikerű filmjének néhány jelenetét.TIPP: Az Alsó-Ausztria kártyát vásárlói a Segrottén kívül 320 látványosságot kereshetnek fel ingyenesen.Nyitva tartás, belépők:

A hinterbrühli Seegrotte minden nap nyitva tart. Április 1-től október 31-ig 9-17 óráig, november 1-től március 31-ig 9-15 óráig lehet látogatni. A belépő felnőtteknek 11, gyermekeknek 8 Euróba kerül.
A részben gyalogos, részben elektromos hajókon történő vezetéseket magyarul is igénybe lehet venni. A földalatti túrák kb. 3 /4órát vesznek igénybe.