Salzburg tartományban, a Zell-am-See-i járásbeli Kaprunban hozták létre Ausztria első gleccser síterepét, ahol a nyitás óta már természetesen számos újabb pálya és felvonó létesült.

 

Napjainkban a síterep összesen 61 km hosszú sípályával rendelkezik és a területén mintegy 21 felvonó működik. A híres osztrák síterepen a hószezon gyakran október végétől március közepéig-végéig tart, de az is előfordulhat, hogy még nyáron is síelhetünk a legmagasabb hegyeken. A kapruni síterep központja az Alpincenter, itt sífelszerelés-kölcsönzőket, sportboltokat, egy self-service éttermet, információs pultot és egy sídepót is létrehoztak a síelni vágyók igényeinek kielégítésére.


ausztria kaprun kitzsteinhorn felvono
A Kitzsteinhorn gleccser széles síterepe egyaránt megfelel a kezdő és profi síelők igényeinek, de síoktatásra is alkalmas. A kilátás sem elhanyagolható, hiszen ha az ember lánya/fia körbenéz a tetejéről, mindenhol háromezer méter magas hegyormok, a völgyben pedig a hosszúkás Zellersee lenyűgöző látványa fogadja. A síterep igen hóbiztosnak mondható, hiszen az osztrák gleccser sípályák közül általában itt esik a legtöbb hó, a sípályák pedig részben elérik az örök hó és jég világát, tehát a legmagasabb csúcsokat.

ausztria kitzsteinhorn sieles1
A gleccser síterepen mintegy 4 funpark található, amelyeknek a legjobban a freestyle-síelők örülnek, s amelyek minden évben neves freestyle versenyeknek adnak otthont, de a mélyhó kedvelői sem csalódhatnak, számukra ugyanis 5 hivatalos freeride útvonal áll rendelkezésre. A síelés mellett természetesen más mozgásformáknak is lehet hódolni az ámulatba ejtő vidéken, mint amilyen például a túrázás vagy a biciklizés, de az extrém sportok szerelmesei sem unatkozhatnak, mivel több lehetőség van ejtőernyőzésre, sziklamászásra vagy triatlonra is.
A terület libegőkkel is jól ellátott: 2016 végén adták át Salzburg tartomány legmagasabban fekvő libegőjét, a nyolcüléses felvonót, rá pár évre pedig létrehoztak egy kabinos lifthálózatot a Kitzsteinhorn és Maiskogel között, utóbbi helyen található a Maisi-játszópark, amely ideális szórakozás lehet a gyermekes családok számára, de 2019 végén állították itt üzembe Salzburg tartomány első háromköteles körpályás gondolaliftjét is, amely 2261 méteres szintkülönbséget hidal át.


ausztria kaprun kitzsteinhorn siklo1

A Kitzsteinhorn bércén kialakított Gipfelwelt 3000 nevű hegyi állomáson két kilátóterasz várja a látogatókat, amelyekről kiválóan láthatók a Magas Tauern büszkén magasodó hegyormai és az alant elterülő Zellersee, míg a hegy belsejében kiépített Nationalpark Gallery egy érdekes kiállítás keretében betekintést ad a Magas Tauern Nemzeti Park különleges élővilágába.


ausztria kaprun zell am see latkep1
A Maiskogelen egy ugratókkal és hurkokkal megspékelt „Maisipflizer” alpesi bobpálya is várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A járgány akár 40 km/órás sebességgel is „száguldhat”. Az izgalmas bobpálya egész évben, bármilyen időjárás esetén nyitva áll a látogatók előtt, míg a Glocknerblick csodás panorámával bíró éttermében lehetőség nyílik a síelés utáni ejtőzésre, melegedésre és a helyi gasztronómia specialitásainak (pl. pinzgaui sajtos nokedli) kipróbálására. A környéken rengeteg rusztikus, barátságos hangulatú hütte és panzió hívogatja a síelni és kikapcsolódni vágyókat, illetve a magasabb minőséget kereső vendégek számára a szinte minden igényt kielégítő nívós szállodák és luxusapartmanok állnak rendelkezésre.Készítette: Méhes Judit Képek: Pixabay

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.