Sigiriya szikla - egy lélekemelő látványosság, apagyilkossággal, paranoiával és lélegzetelállító panorámával fűszerezve.   Sri Lanka összesen nyolc Unesco örökséggel rendelkezik, ebből hat kulturális, kettő pedig természeti látványosság. Mindegyik különleges a maga nemében, de mindannyian megegyezhetünk, hogy a „number one”, a „must see”, a leglátogatottabb helyszín a Sigiriya szikla, melynek történetével minden utazónak meg kell ismerkednie.

   A megtébolyodott, apagyilkos király, Kasyapa Oroszlánsziklája cirka az ország közepén magaslik. Erőnlétet követelő, 1200 lépcsőfokos túra, mely során 1500 évet ugrunk vissza az időben, átérezve a hajdani korok nehézségeit és szépségeit. Kitartóan lépcsőzünk felfelé, egyre nehezebben lélegezve, de telve kíváncsisággal és küzdeni akarással.


Sigiriya6

   Nagyon sokszor megmásztuk már a sziklát, de minden alkalommal ugyanaz a lendület visz felfelé, s ugyanaz az érzés robban ki belőlünk odafenn a csúcson: az öröm. De lássuk csak, mi is történt évszázadokkal ezelőtt, mely történet a mai napig szájról szájra terjed a helyiek között. Egykoron, az 5. század közepén élt Dathusena, aki gondos királyként emelte országát az aranykorba, s ezt szándékozott továbbadni fiatalabbik fiának, Moggallan hercegnek is.
sigiriya3

  Igen ám, viszont az idősebbik, de balkézről született Kasyapa herceg ezt nem fogadta el: apját előbb tömlöcbe vetette, majd megölte; öccsét pedig száműzte. Már ebből is sejthető, vajon miért döntött Kasyapa úgy, hogy megépíti az erődöt: nem tűrték Anuradhapurában, a királyi fővárosban, hiszen elvette a néptől és a miniszterektől szeretett királyukat. Az erőd felépítése után az erőszakkal szerzett királyi trón tehát a fellegvárban került kialakításra, ott élte a király mindennapjait, a szikla tetején, egészen addig, míg öccse megerősödve vissza nem tért.
sigiriya5
  Ekkorra Kasyapa már beleőrült a paranoiába és a félelembe, saját tettének következményeibe, így megkönnyebbüléssel szállt le a fellegvárból a csata helyszínére. Elefántja azonban mocsaras területre tévedt, s visszafordult, mert nem akart elsüllyedni. A sereg azt hitte, Kasyapa megadta magát, s a katonák szétszóródtak, cserben hagyva a királyt. A történet befejezésére két teória is létezik: Kasyapa a dzsungelben öngyilkos lett vagy pedig mégis megmérkőzött testvérével és Moggallan megölte őt. Akárhogyan is történt, 18 év után véget ért Kasyapa története, de nem úgy a szikláé. Bár a szikla tetején álló erőd ma már csupán rom, jó néhány kulturális látnivaló akad a túra során. A 6. századtól kezdve a helyiek érdekes graffitikkel látták el a jelenlegi folyosó falának, a Tükörfalnak egy részét, melyek mára felbecsülhetetlen irodalmi és történelmi értékkel bírnak. A Tükörfaltól jutunk el a legszebb látnivalóig, az ágyasokat és szolgáló leányokat ábrázoló szépséges freskókig, melyekből már csupán néhány maradt, valaha azonban a szikla egész nyugati oldalát borították. Az első teraszon pedig szembekerülünk a szikla névadójának, az Oroszlánnak a mancsaival, melyek gyönyörű állapotban maradtak fenn. A legenda szerint az Oroszlán többi része meg sem épült, nem volt rá idő Kasyapa rövid, 18 éves uralkodása alatt. Bár oroszlán soha nem volt a szigeten, de már a Kr. e. 6. század óta a szingaléz nemzetség jelképe, így emlékezve az első szingaléz király, Vijaya legendabeli oroszlán-nagyapjára, Szinhára.     

A CIKK  MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ A FOLYTATÁSHOZ !