sigirija7


   A program azonban nem csupán kulturális, de fizikai s egyben szellemi is; szükség van egy kis erőnlétre, egy csöppnyi kitartásra, egy szeletke lelkesedésre, és a lehető legnagyobb kíváncsiságra, mely minden lépcsőfoknál feljebb és feljebb emeli a lábunkat. A túra maga 2 óra alatt megtehető, jó kis kora reggeli vagy késő délutáni programnak ígérkezik; a nap más szakában nem érdemes, hiszen itt valóban mondhatjuk, hét ágra tűz a nap. Különleges ajándék, hogy a bejárattól kezdődően ezernyi kis meglepetés vár minket. Egy lótuszmedence, mely virágzáskor fehér és rózsaszín virágokkal ajándékoz meg. Néhány szürke bundájú, langúr, akik félénkek ugyan, cserében viszont kiváló fotóalanyok. Egy-egy leguán mindig pózol a napsütötte kövek tetején. Makákók csapata kísér végig a lépcsőkön, egy finom falatra várva. Hálás és alázatos tekintetű helyi kutyusok trappolnak velünk az út egy-egy szakaszán. A szerencsések találkozhatnak Sri Lanka nemzeti állatával, az óriásmókussal, a loku lénával is.
sigiriya majmok4

  Tábla figyelmeztet, hogy nem csupán jó meglepetésekben lehet részünk. Amennyiben túl nagy zajt csapunk, előmerészkedhetnek az óriásméhek, akik a legenda szerint Kasyapa katonáinak újraszületett lelkei, s rendületlenül védelmezik egykori gazdájuk várát. Mindig igyekszünk irodalmi ajánlót is hozzáfűzni a látnivalókhoz, most is ezt tesszük: szívesen ajánljuk Arthur C. Clarke - Az Éden szökőkútjai című futurisztikus regényét, melynek története részben a Sigiriya szikla körül; részben pedig az Ádám csúcson játszódik. Az író maga is Sri Lanka szerelmese volt, 50 évet élt a szigeten, sírja pedig a colomboi Kanatte temetőben található.
sigiriya2

Aki eljut Sri Lanka szigetére, ne hagyja ki ezt a programot, mely oly sokat ad az utazónak – és ne feledkezzen meg a mindig éhes kutyákról. 

 Szerző és fotók:  Smidtné Horváth Zsuzsanna és Smidt Tamás - Magyarok Sri Lankán