Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hungexpo Utazás+ Turisztikai kiállítás

  1901 óta minden évben Alfred Nobel halálának évfordulóján december 10.-én adják át a Nobel-díjakat egy hivatalos ceremónia keretében. Az Osloban átadásra kerülő Nobel-békedíj kivételével az összes díj átadási ceremóniáját  Stockholmban rendezik meg a nagyhírű tudós végakaratának megfelelően. 

 

Az emberiség fejlődésének érdekében

  Alfred Nobel egy sikeres svéd feltaláló, vállalkozó, tudós és üzletember volt a XIX. században, aki tudományos munkássága mellett verseket és drámákat is írt. Változatos életútja során sokhelyen megfordult. Vagyonát és sikereit elsősorban a dinamitnak és más hadiipari felfedezésnek köszönhette, amiért sokan bírálták életében. Ídős korában nem szerette volna, ha csak ez maradt volna fenn az utókornak az életéből, így létrehozta a Nobel-díjat, amelynek alapjait halála előtt egy évvel 1895 -ben fektettek írásba, amikor megírta végrendeletét. A pontos dátum 1895. november 27. volt, amikor  Alfred Nobel aláírta Párizsban a harmadik és utolsó végrendeletét a svéd-norvég klubban. 


nobel


 A Nobel-díj története

   Amikor a halála után felnyitották és elolvasták a végrendelét, nagyon sok vitát váltott ki Svédországban és nemzetközi viszonylatban is, mivel Nobel vagyonának nagy részét szánta a díj létrehozására. Családja is erősen ellenezte a Nobel-díj alapítását, ezen kívül az általa megnevezett zsűritagok sem voltak hajlandóak véghezvinni  amit végrendeletében kért tőlük. Sok huza-vona után végül 5 teljes  évnek kellett eltelnie, mire 1901-ben kiosztották az első Nobel -díjat.  Az 1901-es első díjátadás  óta a Nobel-díjjal a világ minden táján élő olyan férfiakat és nőket tüntetik ki, akik a fizika, a kémia, az élettan és orvostudomány, az irodalom és a békés világért nyújtottak a  kimagasló teljesítményt.


5087225271 58456ec5c7 b


   Nobel vagyonának 94% -át használta fel arra (több mint 30 millió svéd korona), hogy díjat alapítson belőle, aminek hozamaiból évente öt embernek pénzdíjat ítélnek oda azoknak, akik az emberiség érdekében kimagaslóan dolgoztak a fizika, a kémia, az orvostudomány és az irodalom területén. Az ötödik díjat pedig annak a személynek ítélik oda, aki a legtöbbet  tette a nemzetek közötti testvériség előmozdításában. A mai értéken körülbelül 5 milliárd dollár értékű hagyaték kezelésének nem könnyú feladatára egy alapítványt hoztak létre. De az összeg nagysága miatt így is komoly problémákat okozott az indulás. Végül Ragnar Sohlmann és Rudolf Liljequist erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre ténylegesen a díj, akik összegyűjtötték a legkülönfélébb helyeket tartott vagyonelemeit.


stockholm 01


 A Nobel-díj díjátadásának helyszínei

  A stockholmi díjátadó helyszíne a Hangversenyterem ahol a nyertesek XVI svéd királytól  Károly Gusztávtól kapják kézhez a körülbelül 200 grammos, 66 mm átmérőjű arany emlékérmet, valamint a pénzjutalmat igazoló dokumentumokat. A 23 x 35 cm -es oklevélnek tartalmazza nyertes nevét, valamint  kivéve a békedíjat   a kitüntetés okát is. A diploma borítójának színe a fizika díjazottnál piros, kék a kémia és az orvostudomány esetében, barna a közgazdaságtan, valamint az  irodalmi díj esetén. Az oklevélkészítők a nyertes monogramját arany betűkkel írják az oklevél elejére és a díszdobozára.   A nem megosztott díjazottak 2001 óta-10 millió koronát kapnak kézhez.  A nyeremények legfeljebb  három nyertes között oszthatóak meg. Ekkor három ember között a pénzjutalom 25-25 és 50%között oszlik meg.   

      A Nobel-díj átadásához kapcsolódó hagyomány, hogy a díjátadást egy bankett követi. Az első bankettet a stockholmi Grand Hôtel-ben tartották, még 1901-ben, az akkori ötfogásos vacsora ára mai árakra átszámítva mintegy 200 dollárnak felel meg. A bankettet 1934 óta a stockholmi városházán rendezik. A bankett első részének a városháza legnagyobb díszterme, az ún. Kék Terem a helyszíne. Ebben a helyiségben 1974 óta tartják a bankettet, amelyen 1300 vendég, köztük 250 diák és a királyi család is részt vesz.


stockholm-cityhall 

fotó: Tóthné Éva - A Városháza Stokholmban Utazási Élmények facebook csoport


   Oslóban az ünnepséget sok éven át a Nobel Intézetben tartották. 1947 és 1990 között a helyszín az Oslói Egyetem előadótere volt. 1990-től az esemény az Oslói Városházára költözött. Oslóban a Nobel -békedíjat a Norvég Nobel -bizottság elnöke adja át őfelségeik, a norvég király és királynő, a kormány, a Storting képviselői és a meghívott közönség jelenlétében. Több száz helyet foglalnak el azok a személyek, akik különleges okokból kívánnak részt venni az ünnepségen. Ugyanazon a napon a Norvég Nobel Bizottság éjel bankettet rendez a díjazott tiszteletére, külön meghívott vendégekkel.


oslo városháza

fotó:  Oslo Városháza Baki Károlyné Utazási Élmények facebook csoport


    Mivel a Nobel-díjat az egész világon a legrangosabb díjnak tekintik, a díjátadó ünnepségek, valamint a december 10 -i stockholmi és oslói bankettek jelentős nemzetközi eseménynek számítanak. Világszerte tudósítások jelennek meg róluk az interneten,  a nyomtatott sajtóban, és a külnöböző  rádiókban és  televízió adókon.

Stockholm legjobb szállásai online:

Booking.com


forrás: nobelprize.org

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.