Szántód közigazgatási szempontból a Balaton-part legfiatalabb önálló somogyi településének számít. A különleges földrajzi helyyzetű község az Árpád kor óta lakott település, mert ezen a helyen a legkeskenyebb a Balaton Szántód és Tihany között. 

  Szántód egyike Somogy megye legrégibb helységeinek. Az 560 lakosú Szántód régen királyi birtok volt, ami elpusztult a török időkben, majd a 19. században induló balatoni turizmussal komoly fejlődésnek indult mint nyaralóhely.  Évtizedek óta nagyon sokan  ismerik Szántód nevét és jártak is ott a Tihany-Szántódi rév miatt.  A balatoni  átkelés mindössze 8 percig tart a kompokkal, de ezzel órákat tudunk megspórolni, ha kirándulunk. A kis balatoni település tulajdonképpen összeépült északról Zamárdival, délről pedig Balatonföldvárral. Sokáig Zamárdihoz tartozott, 1997-ben népszavazás után különvált Szántód Zamárditól. Majd 2002-ben, az addig Kőröshegyhez tartozó Somos falurész is csatlakozott hozzá.


 Szántóri rév


  A szántódi komp miatt a községet Somogy Eszaki Kapujának is szokták nevezni.  Az utóbbi években többek között a komoy állami támogatással megvalósuló Balaland luxusüdülő  fejlesztése miatt lehetett sokat olvasni róla.


 Szántód infotábla


 Szántódpuszta

  A községhez 1994-ben csatolták hozzá a Szántódpuszta idegenforgalmi-és Kulturális Központot. A Puszta életét bemutató attrakciót 1979 ben Európa Nostra -Dijjal tüntették ki.  Látnivalói a több, mint 200 éves csárda, az eredeti formájában felújított borospince, a régi a régi kovácsműhely, a Balatonban élő halfajtákat bemutató aquvárium, ezen kívül lovak, juhok és kecskék láthatók. A Puszta nemzetközi rendezvények és találkozók helyszíne.


 szántódpuszta


Szent Kristós kápolna

  Minden évben sokan vesznek részt a Szent Kristóf napi szentmisén a Szántódpusztához tartozó  Szent Kristóf-kápolnában.  A puszta fölötti domb fekvésének köszönhetóen  olyan hely, amely jó adottságú volt ahhoz, hogy ott  templomot, vagy kápolnát emeljenek. A mai  Szent Kristóf- kápolna elődjét a törökök pusztítása utáni újjáépítés és a puszta újbóli betelepítése során 1735-ben építették. Először még fazsindellyel, fatoronnyal, majd 1820-ban felújították, átépítették. 1821-ben avatták újra, s ajánlották ismét Szent Kristóf kegyeibe.


 Szántód Szent Kristóf kápolna


   A kápolna mellől csodálatos kilátás nyllik a Tihanyi-félszigetre, és a Balatonra  Badacsonytól egészen Balatonfüredig. Jól lehet látni a Tihanyi-félszigeten lévő kéttornyú apátsági templomot is, a háttérben pedig a külső–somogyi dombok és erdők látványa varázsolja el a látogatókat. A templom szép kis templom bejárata előtt llóévő tölgyfából faragott missziós keresztet majd szááz éve 1925-ben állították.

  Térképes szálláskereső:

  Booking.comTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.