Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Azúrkék tenger, meredek sziklák, festői öblök és partszakaszok, bájos mediterrán házikók… és a simogatóan enyhe levegőben terjengő kellemes citrom- és narancsillat. A Nápolyi-öböl déli csücskén fekszik a félsziget névadója, Sorrento. Az 1997 óta az UNESCO világörökség védelmét képező híres kikötő- és üdülőváros Amalfi partszakaszával együtt a világ egyik legszebb panorámájával büszkélkedhet. Aki egyszer élvezhette ezt a gyönyörű kilátást, az örökre szerelembe esik Sorrentóval, és visszavágyik e szépséges vidékre.


olaszo sorrento kilatas
Sorrento kétségkívül Olaszország egyik legszebb fekvésű települése. A Campania régióban elterülő városka nemcsak természeti szépségeivel, szikláival, dombjaival és buja növényzettel borított hegyeivel, hanem hangulatos sikátoraival, virágos tavernáival és szívélyes helyiekkel ejti rabul a látogatókat, de a környékén fekvő, a Vezúv árnyékában megbúvó nyüzsgő Nápoly, a vulkán által i.sz. 79-ben betemetett Pompeii antik romjai, Capri festői szigete, a világhírű Amalfi-part és a közeli Salerno régi egyetemvárosa is rabul ejtik a látogató szívét és gondolatait.


olaszo sorrento citrom
Sorrento (ókori nevén Surrentum) eredete a római időkig vagy még régebbre nyúlik vissza, hiszen a település nevét is az Odüsszeiában is megjelenő csábító, de veszélyes lényekről, a szirénekről kapta. A város fejlődése a korai császárkorban lendült fel igazán, mivel Augustus és Tiberius császárok, majd utódaik is szívesen időztek itt pazar palotáikban. 420-ban érseki székhellyé vált, túlélte a népvándorlás viharait is és idővel önálló hercegséggé vált, a 16. század folyamán a lakosság lázadása ellenére először a Szicíliai, később pedig a Nápolyi Királysághoz csatolták. Újabb fellendülés a 19. század derekán kezdődött el ezen a vidéken, első körben a kereskedelemnek, a halászatnak és a mezőgazdaságnak köszönhetően, később azonban egyre inkább a turizmus vált húzóágazattá. A remek infrastruktúrával rendelkező Sorrento nemcsak autóval, busszal és a Circumvesuviana nevű vasútvonallal közelíthető meg, hanem hajóval is kiválóan elérhető.


olaszo sorrento kikoto
Ezen a vidéken minden adott, amire csak az utazó áhítozhat: bár az ide érkezők fő célja a csodálatos kilátás megtekintése, a napfény melegének és az azúrkék tenger hűs vizének élvezete, érdemes a környék egyéb városait, így Nápolyt, Salernót, valamint a Vezúv környékét is felfedezni. Sorrento strandjai nemcsak szépek és tiszták, hanem változatosak is: sziklás, kavicsos és homokos (sőt, ott van Mergellina feketehomokos strandja) partszakaszok váltakoznak egymással és a legtöbbet buja mediterrán növényzet (narancsfák és citromfák) övezi.


olaszo sorrento boltivek

Ezenfelül érdemes nagy sétákat tenni Sorrento hamisíthatatlanul mediterrán, a dél-olasz építészet összes elemét felvonultató óvárosában, valamint megkóstolni Sorrento legízletesebb fogásait, a Húsvétkor hagyományos, ricottás-narancsvirágos pastiera-tortát, a tüzes bort és természetesen a helyi citromültetvények üde gyümölcseiből készített világhírű frissítő olasz citromlikőrt, a Limoncellot. Ezeken felül nem szabad kihagyni a helyi pizza- és tésztafélék megkóstolását sem, amely már önmagában is felér egy gasztronómiai utazással.


olaszo sorrento var epulet1
Két dolog akad azonban mégis ezen a paradicsomi helyen, amire jobb előre felkészülni. Az egyik a drágaság, a másik a tömeg. Ezeken azonban egy gyakorlott utazó már nem igazán lepődik meg, hiszen a világban minden híresebb turistaponton ez a jellemző. A szuvenírfélék azonban a többi olasz városhoz képest itt viszonylag mégis olcsóbbak. Aki nem ijed meg egy kis túrázástól és nem is tériszonyos, bátran járja végig a csodálatos panorámával kecsegtető Sentiero degli Dei (Istenek útja) nevű kb. 8 kilométer hosszú túrautat.


olaszo sorrento utca
Sorrento látványát receptre kellene felíratni depresszió ellen - a vidám és természetes színek, a mámorító illatok, a barátságos, életvidám helyiek és a finomabbnál finomabb ízek úgy egészítik a feledhetetlenül csodálatos látványt, hogy közben minden egyes érzékszervre hatnak, akárcsak maga a szerelem.


olaszo sorrento limoncello italok


Készítette: Méhes Judit             Képek: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.