Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hungexpo Utazás+ Turisztikai kiállítás

  Szerencs egy Miskolctól mindössze 30 kilométerre található borsod-abaúj-zemplén megyei kisváros a Zempléni-hegység déli lábánál, A Taktaköz peremén helyezkedik el és a szőlőtermesztéséről világhírű Hegyalja kapujának is hívják. A városka nevezetességei közül a   Rákóczi-vár a környéken kirándulók egyik legkedveltebb célpontja.

  Szerencs egy 12. században alapított kb.9000 lakosú zempléni kisváros Magyarország észak-keleti részén, amit sokan ejtenek útba a Hegyalja felé mehet.  A  város  északi része a Zempléni-hegység egyik hegy lankáira, az Árpád-hegyre  húzódik fel, míg a település déli része már sík területen épült. A Tokaji borvidék részeként  a Hegyalja és a Zempléni-hegység kapujként gondolunk rá, ahol a kirándulókat több érdekes látnivalóval és jó programokkal várják. A környék ismertebb hegyei Nagy-hegy a Szokolya és  a tokaji  Kopasz-hegy, a legközelebbi városok pedig Sárospatak, Tokaj, és Sátoraljaújhely. 
Szerencs látnivalói

 

1.  Hegyalja kapuja

 

  A városba érkezőket a 37-es  főút két oldalán épült  Világörökségi Kapuzat és Turisztikai Fogadóépület várja, ami fontos tájékozódási pontként is szolgálja a térségbe látogatók könnyebb eligazodását. A két egymással szemben épült  18 m magas ötemeletes terméső torony tetejét  12 m magas egyedi kialakítású ácsolt faszerkezetek díszítik. Az egyik torony tövében 160 m2  alapterületű kiállító teret, és  fogadó teret és kávézót alakítozzak ki a látogatók kedvéért.


szerencs hegyalja kapuja

 


2. Rákóczi-vár

 

  Szerencs területét 1558-ban foglalta el Némethy Ferenc tokaji várkapitány, aki a hegy lábát körül ölelő mocsár egyik kiemelkedésén felépíttette reneszánsz erődjét amihez  felhasználta a korábban lerombolt apátság román és gótikus kőanyagait. A török időkben és a Rákóczi szabadságharc idején többször is gazdát cserélt a kétszintes, délnyugati sarkán toronnyal  és fallal erődített  nemesi palota, amit a későbbi évszázadokban sokszor átépítettek és a XIX. százedre egy kényelmes nemesi lakká vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült épületet többféle célra hasznosították, már a 60-as évekvégén is múzeum működött sokat látott falai között. A  2011-es legutóbbi felújítási munkálatok során  a külső vár épületéből szállodát alakítottak ki, ekkor újították fel a komplett tetőzetetét is.. A szerencsi Rákóczi-vár napjainkban már a kultúra otthona: Az épületben működik Szerencs Művelődési Központja és Könyvtára, valamint a nemzetközi hírű képeslapgyűjteményéről ismert Zempléni Múzeum.


szerencs Vármúzeum

 

3. Tanösvény a Vár kertjében

 

  A Zöld Város projekt keretében, tanösvényt alakítanak ki a Rákóczi-vár kertjében, ahol a Szerencsen és a térségben megtalálható  Magyarországon őshonos növényfajok megismertetése a  fő cél.. A tanösvényhez látogató  a tanulók megfigyelhetik a bemutatott növények részeit, azok jellemzőit. A  növényeken kívül   rovarok, kétéltűek, madarak apróbb kisemlősök is élnek a területen. Tanösvény létesítésének keretében mégtöbb fát, cserjét és virágot ültetnek el.

 

4. Turisztikai Központ és Kerékpárkölcsönző

 

   Szerencsen 2010-ben leállították a cukorgyár működését, ezért a városi önkormányzat egy egyedülálló fejlesztési projekten belül felújíttatta a híres Szerencsi Cukorgyár egykori raktárépületét. Ennek következtében a helyi védettség alatt álló épületben  bemutatják a település országos hírnevét adó szerencsi csokoládégyártás történetét, meglévő tárgyi emlékeit.  Ezen kívül kialakítottak az intézményben egy  családbarát szolgáltatásokat nyújtó turisztikai és kerékpárkölcsönző centrumot is, amely - Szerencs közlekedési csomóponti helyzetét tekintve - kiváló bázisa  lehet a Tokaj-Hegyaljára induló túrák és biciklitúráknak. 

A központ állandó kiállításai a következők:

  • Régi játékok, Csokoládészobrok
  • Veterán motorok és fényképezőgépek
  • Csokoládétörténeti emlékek
  • Retro műszaki cikkek és berendezési tárgyak
  • Kis Roóz Ilona kerámiái
  • Játékgyűjtemény

5. Szerencs templomai

 

Szerencsen két római katolikus valamint egy református és egy görög katolikus templom is található.

 

6. Szerencsi fürdő

 

 A szerencsi fürdő 1910-ben épült szecessziós épületét 2007-ben újították fel. A modernizált  wellness részleggel kialakított patinás épület falai között szaunák, merülő és pezsgőfürdők, úszó medence és mozgás terem kapott helyet.

 

 7. Aranka tető

   Az Aranka-tető 207 méter magas, ez Szerencs legmagasabb pontja. Az Aranka-tetőn az elmúlt években pályázati forrásból mandula és birsalmafákat ültettek, érdemes felmenni a jó kilátásért.


szerencsi vár

 

 


 Utazási Tipp  
    BOMBA áru szállások, online foglalás akár SZÉP kártyával is !

 

 

 

 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.