Szigetvár a Dél-Dunántúl egyik legszebb városa, ami a hősies várostrommal valamint Zrínyi Miklós és Szulejmán halálával írta be magát a magyar történelembe. A legendás várost kettészeli az Almás-patak. Szigetvár legfőbb vonzerői a történelmi műemlékek és a kulturális öröksége mellett  a kiváló minőségű gyógyfürdője.

  Szigetvár Pécstől mindössze 35 km-re fekszik és  Dél-Magyarország egyik legszebb kisvárosa, melynek területén már évezredek óta laknak emberek. Szigetvárra Magyarország  történelmi szempontból egyik jelentősebb  településeként gondolunk, köszönhetően az 1566 évi török ostromnak. Több évszázados fejlődése miatt az egykori hős helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár   városi rangot kapott. A város és környéke számos érdekes  látnivalóval rendelkezik, ezek közül bemutatjuk a legérdekesebbeket:


sziegtvár bejárat


A szigetvári Zrínyi Vár

   A város történelmének legismetebb  fejezete  Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán csapatai között zajló 1566-os várostromhoz kötődik. A vár területén berendezett múzeumban sokat lehet megtudni   Szigetvár és vidékének  múltjáról, mely már az ősidőkben is lakott volt.  A vármúzeum az Andrássyak egykori lakóépületében kapott helyet. Modern stílusban épült oldalsó bejáratát és előcsarnokát  2010-óta  használják.


szigetvár múzeuma

  A Múzeum elsősorban a vártörténettel,  főleg a törökök 1566-os ostromával foglalkozik. Díszes  puskák, kardok, szablyák, számszeríjak, páncélok, ágyúk és korabeli használati  eszközök mutatják be a  vár hősies történelmét.  A múzeum körül és a várban több száz rózsatövet ültettek el, ezek virágzáskor  nagyon szép látványt nyújtanak. Az építmény nyugati részén lévő kis harangot megkongatva lehet megemlékezni a vár védőinek hősiességéről. Szulejmán szultán dzsámija egybe épült a múzeummal. Az épületet másik oldalán, az északi oldalon lehet bejutni a falai közé. A hajdani muzulmán templom és a múzeum meglátogatását is,  megéri szakvezetéssel végigcsinálni, mert sok érdekes információt mesélnek el a vezetők Szigetvárról, a vár ostromáról, és a dzsámi építésének legendájáról.  


szigetvár dzsámi


   Miután a várat elfoglalták, Szigetvár 122 évre került török uralom alá.  Ebből az időszakból maradt fent a törökök által újjáépített vár valamint a Magyarorországon párját ritkító Szulejmán-dzsámi a csonka minarettel és a Mekka felé tájolt imafülkével. Belső falain láthatóak a török, arab, perzsa feliratok maradványai. A külső folyosón bemutatják a török korból fennmaradt régészeti leleteket és a Szulejmán sírját rejtő elfelejtett város felkutatásának történetét. 


szigetvár nagytemplom
Szent Rókus Plébániatemplom 

 Ali pasa egykori  dzsámija -mai nevén a Szent Rókus templom- Szigetvár főterén a Zrínyi téren látható. Az eredeti négyzet alakú dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfa cölöpökre, majd a törökök kiűzése után római katolikus plébániatemplommá alakították át.  1788-ban Szent Rókus tiszteletére szentelték fel, kupoláját érdemes megnézni, mert  Dorffmeister István freskója 2 témát örökít meg. Zrínyi és Szulejám halálát, a vár elestét és a visszafoglalását. A freskón a négy égtáj felé egy-egy táblát láthatunk, latin feliratokkal. A kiemelt római számokból Szigetvár 4 fontos dátuma rakható össze: 1566: Szulejmán és Zrínyi halála (K) 122: A félhold alatt nyögött évek (NY) 1688: A visszahódítás ideje (D) 1788: A 100. évforduló ünneplése (É)


 szigetvár templombelső


Oroszlán szobor

 Szigetvár főterén, a Zrínyi téren található az 1878-ban emelt Szigetvár és a környékének lakossági adakozásából emelt szobor,  Magyarországon a legrégebbi Zrínyi emlékműve, melyet Gerendai István szobrászművész készített. Vörös márvány talapzatán  oroszlán tapossa el a törökök félholdas zászlóját. Talapzatán Vörösmarty Mihály epigrammája olvasható.


 szigetvár oroszlánszobor


 Vigadó

Szigetvár Vigadója egy különleges hangulatú épület, melyet Makovecz Imre tervezett.  A szigetvári Vigadó Kulturális Központban ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal várjuk a városlakókat és a Szigetvárra érkező vendégeket.


szigetvár vigadó

 


A Szigetvári Gyógyfürdő 

  Szigetvár egyik fő vonzereje a kiváló minőségű gyógyviz.   A  vár közelében egy szemet gyönyörködtetően szép épületben található Szigetvári Gyógyfürdő, ahol már 50 éve lehet élvezni a 62°C-os hévíz gyógyító hatásait.  A fürdő kupolás kültéri épülete  a török kori műemlékeket idézi  tornyaival,  belső terét Zsolnay kerámiaburkolatok díszítik. A fürdő több egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára jó pihenési, felüdülési lehetőséget biztosít.


szigetvág gyógyfürdő


  Magyar-Török Barátság Park

 Szigetvár külterületén Csertő község széén a 67-es út mellett található egy monumentális emlékmű, ami  a szigetvári csata két hadvezérének és a magyar-török kapcsolatoknak szépen gondozott park állít emléket. 1994-ben, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján török kezdeményezésre és török finanszírozással építették fel. A helyszín kiválasztása tudatos döntés volt, mivel az 1520-tól  46 éven át uralkodó szultán a szigetvári csata idején hunyt el, egyikeként annak a két, Oszmán-dinasztiából származó uralkodónak, akik nem Törökországban hunytak el. Az emlékpark a két hadvezér életét bemutató tablók mellett elsősorban a török-magyar kulturális, gazdasági, diplomáciai kapcsolatok fejlődésére helyezi a hangsúlyt a tájékoztatótáblák segítségével. A parkosított területen egy jelképes türbe is található, az oszmán-török történelem egyik legnagyobb uralkodójára emlékezve.


török magyar berátság parkja


 Utazási Tipp  
    Szállásfoglalás olcsón, gyorsan  akár SZÉP kártyával is!

   A magyar történelmi tudatban kitüntetett szereppel bíró esemény, a haza védelmében a végsőkig kitartó, önfeláldozó harc emlékének közjogi elismerésére 2011-ben került sor, amikor az Országgyűlés törvényben rendelkezett a „Civitas Invicta” – a Leghősiesebb Város cím Szigetvárnak történő adományozásáról.